Mobile menu

Dünya Yıldırım Şampiyonası Sona Erdi

2dunyayldrm022 Dünya Yıldırım Satranç Şampiyonası bugün oynanan ikinci gün maçları ile sona erdi. Açık kategoride Magnus Carlsen 16 puanla şampiyon olmayı başarırken kadınlar kategorisinde ise IM Bibisara Assaubayeva 13 puanla şampiyon olmayı başardı. Şampiyonada hamle yapan sporcularımıza baktığımızda GM Vahap Şanal 11,5 puan, GM Mustafa Yılmaz 10 puan ve IM Ediz Gürel 7,5 puanla şampiyonayı noktaladı. Kadınlar kategorisinde hamle yapan IM Ekaterina Atalık da 16 turda 6 puan alarak şampiyonayı sonlandırdı.

16.turda Hızlı şampiyonada iyi sonuçlar alamayan GM Hans Moke Niemann ile karşılaşan GM Şanal, rakibinin sergilediği pasif oyun karşısında erken safhada avantajı ele geçirdi. Oyunortasında rakibinin yaptığı hata sonucu geçer piyon elde eden büyükustamız bir de rakibinin kalesinin uyuması sonucunda çok rahat bir galibiyet aldı. 20.tura geldiğimizde ise büyükustamız GM Vidit karşısında siyah taşlarla mücadele etti. Eşit geçilen açılış safhasının ardından çok güzel bir 19…Kh6, 21…Ka6 manevrası ile baskı kuran GM Şanal, 22 hamlede kuvvetli rakibini mağlup etmesini bildi. 21 turun sonunda 11,5 puan toplayan GM Şanal, 52.sırada şampiyonayı noktaladı.

 

İlk gün istediği sonuçları alamayan GM Yılmaz, 16.turda GM Gupta Sankalp ile karşılaştı. Açılış safhasında vezir kanadında piyon fazlalığı yaratıp bu kanattan baskı kurmaya çalışan GM Yılmaz, yaptığı güzel bir kalite fedasıyla bağlı geçer yarattı. Rakibinin buna karşılık yaptığı şah saldırısını oldukça başarılı bir şekilde savunan büyükustamız, piyon geri girdiği oyunsonunda geçer piyonunu kullanarak masadan galibiyetle ayrılmayı başardı. 21 turda 10 puan alan GM Yılmaz şampiyonayı ise 111.sırada tamamladı.

Genç yıldızımız IM Gürel’e baktığımızda ise sporcumuz 15.turda IM Rudik Makarian ile karşı karşıya geldi. Agresif bir açılış tercihi yapıp oyunda baskısını hızlıca hissettiren IM Gürel, oyunortasında yaptığı şah saldırısı ile rakibini mağlup etmesini bildi. 17.tura geldiğimizde ise GM Bharathakoti Harsha karşısında beyaz taşlarla mücadele eden sporcumuz, yine agresif bir açılış tercihinde bulunarak hızlı bir kalite fedasına gitti. Rakibin sağlam oyunu sonucunda inisiyatifi yitiren IM Gürel, oyunortasında yakaladığı güzel bir fırsat ile üstünlüğü ele geçirdi ve masadan galibiyetle ayrıldı. 21 turun sonunda 7,5 puan toplayan genç yıldızımız şampiyonayı 165.sırada tamamladı.

Kadınlar kategorisinde yarışan IM Atalık günün ilk karşılaşmasında WFM Anna Lhotska ile mücadele etti. Eşit geçilen açılış safhasının ardından merkez hakimiyetini ele geçirip piyon öne geçen IM Atalık, güzel oyunuyla rakibini yenmeyi başardı. Günün kalan maçlarında ise istediği sonuçları alamayan IM Atalık, şampiyonayı 6 puanla 86.sırada noktaladı.

Şampiyonada hamle yapan sporcularımızı tebrik ederiz.

Resmi Site : https://worldrapidandblitz2022.fide.com/

Chess-results : https://chess-results.com/tnr706383.aspx?lan=1&art=25&fedb=TUR&flag=30

Chess24 : https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/world-rapid-championship-2022/1/1/1