Mobile menu

Dünya Yıldırım Şampiyonası'nda İlk Gün

adsz tasarm - 2022-12-27t154043.1142022 Dünya Yıldırım Satranç Şampiyonası’nda bugün ilk tur tamamlandı. 12 turun ardından GM Mustafa Yılmaz 5 puan, GM Vahap Şanal 7,5 puan ve IM Ediz Gürel 4 puan alarak günü kapattı. Kadınlar kategorisinde yarışan IM Ekaterina Atalık ise 9 turun ardından 4 puanla yoluna devam ediyor.

Hızlı maçlarda oldukça başarılı bir performans sergileyen GM Yılmaz 5.turda GM Momchil Petkov ile karşılaştı. Dengeli geçilen açılış safhasının ardından oyunortasında rakibinin hatasını iyi değerlendirip üç piyon öne geçen GM Yılmaz, oynadığı güzel oyunla rakibini mağlup etmesini bildi. 7.turda ise GM Kalyan Arjun karşısında eşit girilen oyunsonunda şahını çok güzel bir şekilde rakip sahaya süren büyükustamız bu turdan da galibiyet almayı başardı. Günün kalan maçlarında ise istediği sonuçları alamayan GM Yılmaz ilk günü 5 puanla kapattı.

 

GM Vahap Şanal, 2.turda tecrübeli sporcu GM Mikhail Kobalia ile karşılaştı. Siyah taşlarla eşit çıkılan bir açılış safhasının ardından oyunortasında güzel bir taktik fikirle öne geçti ve rakibini mağlup etmeyi başardı. 7.turda GM Francisco Vallejo Pons ile karşılaşan GM Şanal, agresif bir şah atağı sergilediği açılışta iki taş feda ederek baskısını iyice arttırdı. Avantajlı girdiği oyunsonunda ise avantajı rakibine kaptırmayan büyükustamız güzel bir galibiyete imza attı. Bir sonraki turda ise son zamanların formda ismi GM Nodirbek Abdusattorov ile karşılaşan GM Şanal, açılışta rakibinin aldığı alan avantajına karşılık sağlam bir savunma oyunu sergileyerek rakibin avantaj almasına izin vermedi. Eşit girilen kale oyunsonunda ise geçer piyonunu güzel bir şekilde kullanan büyükustamız rakibini mağlup etmesini bildi. 12 tur sonunda 7,5 puanı bulunan GM Şanal, 13.turda ise GM Arjun Erigaisi ile karşılaşacak.

Günün ilk karşılaşmasında GM Shamsiddin Vokhidov karşısında beyaz taşlarla mücadele eden IM Gürel, oyunortasında piyon geri düşse de rakibinin yaptığı hatalı taş fedasına güzel bir ara hamle ile cevap verdi ve taş önde oyunsonuna gitti. Oyunsonunda ise rakibinin güzel savunması sonucunda genç yıldızımız masadan yarım puanla ayrıldı. 7.turda ise GM Denis Makhnev karşısında açılışta aktif bir oyun sergileyip üstünlüğü ele geçiren IM Gürel, materyal avantajıyla girdiği oyunsonunda rakibini mağlup etmesini bildi. 8.turda ise GM Vladimir Burkamin karşısında galip gelmesini bilen genç yıldızımız ilk günü 4 puanla sonlandırdı.

Güne iki galibiyetle başlayan IM Atalık, 3.turda ise IM Meri Arabidze karşısında siyah taşlarla mücadele etti. Eşit geçilen açılış safhasının ardından oyunortasında yapılan taş değişimleriyle eşit bir oyunsonu konumuna gidildi. Oyunsonunda ise iki taraf da hata yapmadı ve maç beraberlik ile sonuçlandı. 5.turda ise WGM Govhar Beydullayeva ile karşılaşan IM Atalık, siyah taşlarla rakibinin açılışta yaptığı piyon fedası sonucunda inisiyatifi rakibine kaptırsa da güzel bir kalite fedası ile baskılı bir konum elde etti. Oyunsonunda ise vezir kanadındaki geçer piyonlar ile baskısını iyice arttıran IM Atalık güzel bir galibiyet elde etti. İlk günü 4 puanla kapatan sporcumuz 10.turda ise WFM Anna Lhotska ile karşılaşacak.

Yıldırım Şampiyonası son gün maçları yarın TSİ 11.00’de başlayacak.

Resmi Site : https://worldrapidandblitz2022.fide.com/

Chess-results : https://chess-results.com/tnr706383.aspx?lan=1&art=25&fedb=TUR&flag=30

Chess24 : https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/world-rapid-championship-2022/1/1/1