Mobile menu

Dünya Hızlı Satranç Şampiyonası Sona Erdi

adsz tasarm - 2022-12-27t154043.1142022 Dünya Hızlı Satranç Şampiyonası sona erdi. 13 turun sonunda 10 puan toplayan Carlsen, turnuvanın başından sonuna kadar liderliği bırakmayarak şampiyon olmayı başardı. Kadınlar kategorisinde ise 11 turun sonunda 8,5 puan toplayan Çinli sporcu GM Zhongyi Tan şampiyon olmayı başardı. Şampiyonada hamle yapan ustalarımıza baktığımızda ise 13 turun sonunda GM Mustafa Yılmaz 7,5 puan, GM Vahap Şanal 6 puan ve IM Ediz Gürel 5,5 puan ile turnuvayı noktaladı. Kadınlar kategorisinde yarışan IM Ekaterina Atalık ise 11 turun sonunda 5,5 puan ile turnuvayı tamamladı.

12.turda GM Jules Moussard ile karşılaşan GM Yılmaz, taşların hızlıca değişildiği açılış safhasının ardından şah kanadından yaptığı baskı ile inisiyatifi aldı. Rakip piyon yapısını bozup kalesini aktifleştiren büyükustamız geçer piyon yaratarak avantajını iyice arttırdı ve güzel bir galibiyete imza attı. Büyükustamız son turda ise GM Tigran Petrosian ile karşılaştı. Oyunortasında rakibinin aktif oyunu karşısında vezire karşı kale ve at değişmek zorunda kalan GM Yılmaz, oyunun ilerleyen safhasında ise çift filiyle adeta tahtaya hükmetti. Oyunsonunda kale ve filinin baskısı ile iki piyon kazanıp avantajı ele geçiren oldukça heyecanlı geçen hamlelerin ardından 84 hamlede rakibini mat etmeyi başardı. Bu sonuçlar ile GM Mustafa Yılmaz şampiyonayı 7,5 puanla tamamlamış oldu.

Bugün istediği sonuçları alamayan GM Şanal, 12.turda GM Kalyan Arjun ile karşılaştı. Taşların hızlıca değişildiği açılış safhasında eşite yakın bir konumda çıkılırken beyazlarla piyon geride olan GM Şanal aktif taşları ile baskıyı elinde bulunduruyordu. Rakibinin şah kanadındaki geçer piyonlarına karşı vezir kanadındaki geçer piyonları ile karşılık veren büyükustamız rakibinden hızlı ilerlettiği piyonları ile maçı kazanmasını bildi. Günün diğer turları ile birlikte büyükustamız şampiyonayı 6 puanla noktaladı.

Genç yeteneğimiz IM Ediz Gürel’e baktığımızda ise sporcumuz 10.turda GM Petr Kostenko karşısında siyah taşlarla mücadele etti. Eşit çıkılan açılış safhasının ardından güzel bir taktik fikirle kalite öne geçen IM Gürel, kalelerini rakibinin ikinci yatayında konuşlandırarak avantajını iyice arttırdı. Oyunun geri kalanında ise güzel oyunuyla avantajı rakibine kaptırmayan sporcumuz güzel bir galibiyete imza attı. Kalan turlarda ise dengeli bir performans sergileyen IM Gürel, turnuvayı 5,5 puanla tamamladı.

İkinci gün aldığı galibiyetlerle üst masalara tırmanan IM Atalık, 10.turda WIM Meruert Kamalidenova ile karşılaştı. İki tarafın da sağlam oynadığı açılış safhasının ardından oyunortasında kalite öne geçip avantaj elde eden IM Atalık, rakibinin güçlü savunması karşısında masadan yarım puanla ayrıldı. Günün son karşılaşmasında ise turnuvanın en uzun maçlarından birine imza atan IM Atalık, 111 hamle sonunda berabere kalarak şampiyonayı 5,5 puanla bitirdi.

Yıldırım Şampiyonası maçları bugün TSİ 12.00’de başlayacak.

Resmi Site : https://worldrapidandblitz2022.fide.com/

Chess-results : https://chess-results.com/tnr706381.aspx?lan=1&art=25&fedb=TUR&flag=30

Chess24 : https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/world-rapid-championship-2022/1/1/1