Mobile menu

Engelleri Mat Ediyoruz

img 6832Gençlik ve Spor Bakanlığımız'ın katkılarıyla Federasyonumuz tarafından yürütülen 'Satranç Engel Tanımaz Projesi’nin tanıtım töreni KYK Cebeci Yurt Koordinasyon Merkezi’nde düzenlendi.

Törene Gençlik ve Spor Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Federasyon Başkanımız Gülkız Tulay, Federasyon Yönetim Kurulumuz, projede yer alan eğitimciler, sporcular, davetliler ve basın mensupları katıldı. Törende katılımcılara projeyi anlatan kısa bir film gösterimi ve ardından satranç taşlarının Türk İşaret Dili’nde karşılığı işaret dili tercümanı tarafından gösterildi. Öte yandan Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu sporcularımızı işaret dili ile  “Satranç Engel Tanımaz” ifadeleriyle selamlarken, sporcularmız da Bakanımız'a şaret diliyle "Satranç Engel Tanımaz" ifadeleriyle karşılık verdi. 

 

“ÇOK KIYMETLİ VE ÖZEL BİR ÇALIŞMA”
Tanıtım töreninde proje hakkında konuşma yapan Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu projenin ülkemizde gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek şöyle konuştu:
“Satranca hep ayrı bir değer verdik. Bugünkü projenin yeni bir aşama olduğunu belirtmek istiyorum. 'Spor engel tanımaz.' diyoruz. Bu proje kapsamında pek çok çalışma gerçekleştirdik. Türk İşaret Dili Satranç Terimleri Sözlüğü, gayretle, özenle, büyük bir emekle hazırlandı. Çok kıymetli ve özel bir çalışma. Ülkemizde bunun gerçekleşmesinin dünya nezdinde de apayrı bir önemi var. İşitme engelli satranç eğitim programı da bu projenin kapsamında olan bir çalışma. Ben bu gayreti, anlayışı çok değerli buluyorum. En başta federasyonumuza ve değerli başkanına, yöneticilerine, ekibine, bu projede emeği olan herkese, bakanlıktaki çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bakanlık olarak satranca verdiğimiz önemle satranç malzeme dağıtımımız var. Hiç aksamadan, durmadan süren bir proje. Sayın Cumhurbaşkanımız da il ziyaretlerinde gençlere takdim ettiği hediyelerde en önde geleni satrançtır. Her okula her eve satrancı ulaştırmayı görev bildik. Satrancı teşvik etmek için Milli Eğitim Bakanlığımız’la da projelerimiz var. Buna yeni projeler ilave edeceğiz."
“SATRANCI HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİR HALE GETİRDİK”
Başkanımız Gülkız Tulay da projenin dünya satrancına da büyük bir katkı sağladığının altını çizerek şu ifadelere yer verdi:
“Dünya satrancı için de çok önemli bir katma değer oluşturacak, çok anlamlı bir proje olan “Satranç Engel Tanımaz” Projemizi hayata geçirmek için adım atacağımız bu toplantıda bizlerle birlikte olduğunuz için hepinize yürekten teşekkür ederiz. Projelerimizde sürdürülebilirlik ve erişilebilirlik en önem verdiğimiz iki husus. Çok özel bir anlam taşıyan “Satranç Engel Tanımaz” Projesi ile de satranç sporunu yapmak isteyen herkes için tüm engelleri kaldırarak, satranç sporunu herkes için eşit, herkes için erişilebilir hale getirdik.
“DÜNYADA İLK OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR”
“Gençlik ve Spor Bakanlığımızın destekleriyle hayata geçirdiğimiz “Satranç Engel Tanımaz” Projesi ile satranç sporunun temel anlamda öğrenilebileceği ve dijital ortamda erişilebilecek içerikler ürettik. Ayrıca okul çağına gelmiş ve eğitim gören çocuklarımız için EBA TV'de gösterilecek 16 bölümlük eğitim programı hazırladık. Proje kapsamında satranç sporcularımız içinde antrenman programına ek olarak fiziksel aktivite ve egzersiz programları da oluştururduk. Türkiye Satranç Federasyonu olarak erişebilirlik anlamında farkındalık yaratacak, işitme engelli bireyleri kapsayan ve satranç sporunda dünyada ilk kez işaret diline ait satranç terminolojisini geliştirdik.
“SAYIN BAKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ”
“2 yılı aşkın süredir hayata geçirmek için uğraştığımız bu projede bize destek olan başta Sayın Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu'na, Gençlik ve Spor Bakanlığımıza, Spor Genel Müdürlüğümüze, akademisyenlerimize, destek veren uzmanlarımıza, değerli satranç ailemizin üyelerine ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. ‘Satranç Engel Tanımaz Projesi’ ile hamlelerin daha eşit, daha iyi ve daha yaşanabilir bir dünya için atılmasını diliyor, Türk satrancı ve dünya satrancı için hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

img 6681img 6730img 6782img 6787img 6790img 6793img 6805img 6832img 6846img 6849whatsapp image 2022-09-26 at 16.11.56

Sayın Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve Federasyon Başkanımız Gülkız Tulay Satranç Engel Tanımaz Projesi ve Türk İşaret Dili Satranç Terimleri Sözlüğü Kitabı’nın Proje Kurulu Üyeleri;  Nilüfer Çınar Çorlulu, Mehmet Sedat Fırat, Turgay Seçkin Serpil, Nurben Kendirli, Doç.Dr.Bahar Külünkoğlu, , Uzm.Fzt.Sevilay Seda Baş, Uzm.Fzt.Neslihan Madenoğlu  Fırat, Doç.Dr.Bahtiyar Makaroğlu,Uzm.Fzt.Büşra Kalkan Balak, Suat Emuce ile hatıra fotoğrafı çektirdi.
img 6817