Mobile menu

Olimpiyat'ta Çifte Galibiyet Günü

img-20220802-wa0010Hindistan Chennai’de takımlarımızdan iyi sonuçlar gelmeye devam ediyor. Artık yavaş yavaş şampiyonayı üst sıralarda bitirmek adına kritik turlara giriyoruz ve millilerimiz de sekizinci turda her iki kategoride de 3-1’lik skorlarla kazanarak son üç tura umutlu ve moralli girmeyi başardılar. Özellikle 12 puana yükseldiğimiz açık kategoride bu tur sonunda averajla sekizinci sırada yer almamız yeni bir tarihi olimpiyat derecesi için bize umut veriyor. Elbette kadınlarda da son üç tur iyi sonuçlar almamız halinde iyi bir sıralama elde etme şansımız sürüyor.

 
Açık kategoride rakibimiz Kanada’ya karşı özellikle ikinci, üçüncü ve dördüncü masalarda reyting olarak üstünlüğümüz söz konusuydu ve büyükustalarımız Emre Can, Cemil Can Ali Marandi ve Dragan Solak da rakiplerini yenerek maç galibiyetini bize getirmesini bildiler. GM Eric Hansen’in siyah için oynaması zor bir konum elde etmeyi başardığı bir oyunda bu turnuvada şu ana kadar çok iyi performans göstermiş büyükustamız Mustafa Yılmaz’a üstünlük sağlaması da böylece Kanada adına bir “şeref sayısı”ndan başka bir anlam ifade etmemiş oldu.
 
 Kadınlar kategorisine gelince, açıkçası çok ilginç ve maceralı bir tur olduğunu söylemek gerekiyor. Belki de en net kazanç durumda olduğumuz dördüncü masada kaybederken oyunların daha fazla iki tarafa gidip geldiği ilk üç masadaysa nihayetinde gülen taraf biz olduk ve böylece aslında oldukça zor geçen bir turu Bangladeş karşısında 3-1’lik bir galibiyetle kapattık. 
 
Genel sıralamaya kısaca göz atarsak sekizinci turda her iki kategoride de zirvenin el değiştirmediğini görüyoruz. Açık kategoride Sargissian’ın ilk masadaki galibiyetiyle Hindistan’ı yenen Ermenistan 15 puanla zirvede şampiyonayı sürdürüyor. Bugün siyah taşlarla Caruana’yı yenerek kusursuz galibiyet serisini sürdüren ve Olimpiyat tarihinin herhalde en büyük performanslarından birine hatta birincisine imza attığını söyleyebileceğimiz 16 yaşındaki Gukesh’in -birinci masada 8/8 skor ve 30 ELO kazancı!- önderliğinde şampiyona favorisi ABD’yi 3-1 yenmeyi başaran genç Hindistan-2 takımı ve yine inanılmaz bireysel performanslar gösteren Abdusattorov, Yakubboev, Sindarov, Vakhidov gibi genç yıldızlardan oluşan Özbekistan bir puan geriden Ermenistan’ı takip ediyorlar. Kadınlarda ise Ukrayna ile önemli bir maça çıkan ev sahibi Hindistan maç beraberliği sonrası zirvede yalnız kalmayı sürdürüyor ve Gürcistan’ın bir puan önünde şampiyonluk hedefine doğru yürümeye devam ediyor. 
 
7 Ağustos Pazar günü TSİ 12.30’da oynanacak dokuzuncu turda rakiplerimiz açık kategoride 2533 ELO ortalamalı Peru ve kadınlarda 1996 ELO ortalamalı Kanada olacak. Her iki eşleşme de kolay değil fakat neticede favori çıkacağımız maçlar ve alacağımız iki galibiyet bizi daha da üst sıralara taşıyacak. Özellikle de zaten averajla sekizinci sırada olduğumuz açık kategoride derece şansımız bu maçı aldığımız takdirde son derece yüksek olacak! 
 
Millilerimize bu son derece önemli turda başarılar diliyoruz!
 
Sonuçlar/Eşlendirmeler (Açık): https://chess-results.com/tnr653631.aspx
Sonuçlar/Eşlendirmeler (Kadınlar): https://chess-results.com/tnr653632.aspx
Haber: Tarık Selbes
img-20220806-wa0027img-20220806-wa0028
52267147064 be18ce186c52267566200 6440b48dcd