Mobile menu

Başkanımıza “Avrupa’nın Üstün Başarılı Yöneticisi" Ödülü

ae566253288191ce5d879e51dae1d8c3 1Satrançta büyük bir gurur yaşanıyor. 3 Türk kadını Avrupa’nın en başarılısı oldu. Satrançta son 10 yıldır yaşanan büyük değişimin mimarı olan Başkanımız Gülkız Tulay, “Avrupa’nın Üstün Başarılı Yöneticisi” seçildi.

FIDE’nin “Satrançta Yılın Kadınları Ödülleri”nde kıtalar yarıştı, en fazla ödülü Türkiye kazandı. Başkanımız Gülkız Tulay’ın yanı sıra Türkiye’nin ilk Kadın Uluslararası Satranç Ustası ve Federasyon Asbaşkanımız Nilüfer Çınar Çorlulu, “Avrupa’nın Öne Çıkan Satranç Eğitmeni” olarak ödül aldı. Satranç milli takım sporcumuz  Handenur Şahin de “Avrupa’nın Mücadeleci Ruhuyla Öne Çıkan Engelli Kadın Oyuncusu” oldu.

Başkanımız Gülkız Tulay, “Avrupa’nın Üstün Başarılı Yöneticisi” seçilerek Türkiye’ye büyük bir gurur yaşattı. Türk satrancının son 10 yılda sergilediği başarı grafiğinin mimarı olan Tulay, Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından düzenlenen “Satrançta Yılın Kadınları Ödülleri”nde “Üstün Başarılı Yönetici” dalında aday gösterilen isimlerden biri oldu. Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika kıtalarının en iyilerinin belirlendiği ödül programında, TSF Başkanı Tulay, satranç sporunun yaygınlaştırılması için hayata geçirdiği projeler ve başarılı çalışmaları nedeniyle “Avrupa Kıtasının Üstün Başarılı Yöneticisi” ödülüne layık görüldü.

En başarılı yönetici, en iyi oyuncu, en iyi antrenör, en iyi eğitmen, en çok kadın bulunan federasyon gibi çeşitli kategorilerde çok sayıda adayın yarıştığı ödül programında, uluslararası satranç dünyasından ünlü isimlerin yer aldığı FIDE jürisi, oluşturulan kriterlere göre titiz bir değerlendirme yaptı. Jüri değerlendirmesinde kendi kategorisindeki adaylar arasından sıyrılan Başkanımız Gülkız Tulay, büyük ödülün sahibi oldu. Tulay, Hindistan'ın Chennai kentinde 5 Ağustos'ta 44. FIDE Satranç Olimpiyatı’nda düzenlenen törenle ödülünü aldı. FIDE Başkanı Arkady Dvorkovich ile birlikte birçok yıldız ismin bulunduğu ödül töreninde, FIDE Başkan Vekili Bachar Kouatly’dan ödülünü alan Başkanımız Gülkız Tulay, bu başarıyı “Bu Türk satrancının üstün başarı ödülü” olarak niteleyerek, şöyle devam etti: “Ne mutlu ki her geçen gün daha ileri giden, yıldız sporculara sahip olan ve göz kamaştıran başarılara imza atan Türk satrancının geldiği noktayı artık dünya da takdir ediyor. Bu ödülü bireysel bir takdirden ziyade Türk satrancının dünyadaki yerinin bir yansıması olarak görüyorum ve Türk satrancında yeni başarıların habercisi olarak değerlendiriyorum. Bir Türk kadını olarak bu ödüle layık görülmek gerçekten heyecan verici. Türk sporu adına, Türk satrancı adına, Türkiye adına onur duydum. Türk kadınları, satranç başta olmak üzere hayatın her alanında, büyük bir başarıyla, cesaretle, özgüvenle daha yaşanabilir bir dünya için, aydınlık yarınlar için mücadelesine devam edecek” dedi.

Kıtalar yarıştı en çok ödülü Türkiye kazandı

FIDE’nin “Satrançta Yılın Kadınları Ödülleri”nde kıtalar yarıştı, en fazla ödülü Türkiye kazandı. Başkanımız Gülkız Tulay’ın yanı sıra Asbaşkanımız Nilüfer Çınar Çorlulu “Avrupa’nın Öne Çıkan Satranç Eğitmeni” olarak ödül alırken, sporcumuz Handenur Şahin de “ Avrupa’nın Mücadeleci Ruhuyla Öne Çıkan Engelli Kadın Oyuncusu” kategorisinde ödül aldı. Başkanımız Tulay, bu iki ödülle ilgili de “ Federasyon Asbaşkanımız ve Türkiye’nin önemli kadın satranççılarından Nülüfer Çınar Çorlulu ile gerçekten ödülünün hakkını veren tüm engelleri cesurca ve başarıyla aşan sporcumuz Handenur Şahin’in ödülleri de mutluluğumuzu artırdı. Ödül programından 3 ödülle dönüyoruz. Türk satrancının değerli iki ismini de yürekten tebrik ediyorum” diye konuştu.

FIDE Yılın Kadınları Ödülleri gelenekselleşecek

FIDE, 2022 yılını ‘Satrançta Kadın Yılı' olarak ilan etti. Yıl boyunca FIDE ve üye kuruluşları, kadınların satrancın her alanında gelişimini desteklemek için bir dizi etkinliğe ev sahipliği yaptı. “Satrançta Yılın Kadınları Ödülleri” program da FIDE'nin 2022 yılı boyunca toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları, programları ve uygulamaları oluşturmak ve teşvik etmek için yatırım yapmaya karar verdiği yedi girişimden biri. FIDE Genel Müdürü Dana Reizniece-Ozola, ödül töreninde yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi: "Bu ödüller, uluslararası satranç topluluğumuzdaki kadınların çalışmalarını vurgulamamıza ve kutlamamıza olanak tanıyor. Kadınların yaptığı harika işlere ışık tutuyoruz. Bir kız veya bir kadın ne olmak istediğini düşündüğünde, satrancın da bir kariyer yolu olduğunu aklında tutmasını sağlamalıyız. Dünyanın en büyük oyuncuları olabilecekleri bir ortam yaratmak bizim görevimizdir."

FIDE Başkanı Arkady Dvorkovich de ödül alan isimlerden övgüyle bahsederek: "Bugün ödül alanlar bu yıl da dahil olmak üzere uzun bir süredir harika bir iş çıkardılar. 2022 Satrançta Kadın Yılı ilan edildi ama bu sadece bir yıl değil, tüm hayat onların olmalı" diye konuştu.

4 kıta 4 başarılı yönetici kadın

Tulay’ın Avrupa kıtası ödülü kazandığı “Üstün Başarılı Yönetici” dalında, Christiana Asalet; Afrika, Alejandra Beatriz Zavala Hakimde; Amerika, Medina Zhumashova ise Asya kıtasının başarılı isimleri oldu. Efsane kadın sporcu Judit Polgár da programda “FIDE Ikonu” ödülünü aldı.

whatsapp image 2022-08-05 at 21.10.51whatsapp image 2022-08-05 at 21.10.52 2whatsapp image 2022-08-05 at 21.10.55

55424 14 46 50

 

20c743802f763bd56aad78f586e09e39