Mobile menu

Adaylar Turnuvası Başladı

img-20220619-wa0000Magnus Carlsen karşısında 2023 Dünya Satranç Şampiyonası maçına çıkacak olan sporcunun belirleneceği 2022 Adaylar Turnuvası, 16 Haziran – 7 Temmuz 2022 tarihleri arasında İspanya’nın Madrid şehrinde düzenleniyor. 8 sporcunun ikili döner sistem üzerinde yarışacağı turnuvada oynayan sporcular şu şekilde;

Ian Nepomniachtchi – 2021 Dünya Şampiyonluğu Maçı Kaybedeni

Alireza Firouzja – Grand Swiss Birincisi

Fabiano Caruana – Grand Swiss İkincisi

Jan-Krzystof Duda – Dünya Kupası Birincisi

Hikaru Nakamura – Grand Prix Birincisi

Richard Rapport – Grand Prix İkincisi

Ding Liren – Katılma Şartlarına Uyan En yüksek Elo’lu Sporcu (Sergey Karjakin yerine)

Teimour Radjabov – Wildcard

Turnuvada iki tur sona ererken ilk iki turda sürpriz denebilecek sonuçlar elde edildi. İlk turun şüphesiz en heyecanlı maçı Ding – Nepomniachtchi maçı oldu. Dünya Şampiyonluk maçında gösterdiği performanstan sonra kendisine bu turnuvada pek şans tanınmayan Nepomniatchi, siyah taşlar ile rakibini 32 hamlede yenmeyi başardı. İki Amerikalı’nın karşı karşıya geldiği Caruana – Nakamura maçında ise rakibinin agresif oyununa karşılık güzel bir savunma örneği ile rakibinde zayıflıklar yaratan Caruana, inisiyatifi ele alarak maçı kazanmayı başardı. Bir kesim tarafından favori olarak görülen Firouzja, Radjabov karşısında piyon geride olduğu maçtan beraberlik ile ayrıldı. Modern satranca kendi tarzlarını uydurarak izlemesi zevkli maçlar oynayan Duda ve Rapport’un karşılaştığı maçta ise oyunsonu safhasına erken geçildi ve maç beraberlik ile sonuçlandı.

İkinci gün maçlarına baktığımızda ise Duda-Ding maçı erken bir beraberlik ile sonuçlandı. Nepomniatchi – Caruana maçında ise siyahlar oyunortasında piyon öne geçse de bu avantaj kazanmak için yeterli olmadı ve maç beraberlik ile sonuçlandı. Rapport – Firouzja maçına baktığımızda oyunsonunda  Rapport avantaj elde etse de kazanmak için doğru hamleleri yapamadı ve maç beraberlik ile sonuçlandı. Günün son maçında ise Nakamura ile Radjabov karşı karşıya geldi. Eşit bir oyunsonuna girilen karşılaşmada beyaz taşlar ile adeta oyunsonu dersi veren Nakamura maçı kazanmayı başardı.

Turnuvada 3. tur maçları TSİ 16.00’da başlayacak.

Resmi Site : https://candidates.fide.com/

Chess24 : https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/fide-candidates-2022/2/1/1

Haber: Mert Tırak