Mobile menu

4.Avrupa Satranç Kompozisyonu Festivali Sona Erdi

 

resim 001

 

 

 

28 Mart - 3 Nisan 2008 tarihleri arasında, 15 ülkeden 47 oyuncunun katıldığı ve birçok farklı etkinliğin bir arada gerçekleştiği, Antalya Kemer Limra Hotel'de düzenlenen Avrupa Satranç Kompozisyonu Festivali'nden gün gün notlar, gelecek sene Türkiye'de düzenlenmesi planlanan Dünya Çözümlü Satranç Şampiyonası'na şimdiden hazırlanmak isteyenler için festivaldeki sorular haberin devamında yer almaktadır.

 

 

Açılış Töreni

cimg0135

cimg0105

 

 

 

 

 

Açılış töreninde konuşma yapan TSF Başkanı Ali Nihat Yazıcı "Avrupa Satranç Kompozisyonu Festivali'ni organize etmekten çok memnunuz. Gelecek yıl da Dünya Kompozisyon Festivali'ni düzenlemek istiyoruz." diye konuştu. Yazıcı'dan sonra söz alan Uri Avner, FIDE Sorumlusu ve PCCC Başkanı, "Biz de burada olmaktan çok memnunuz. Türkiye'nin bu organizasyona ev sahipliği yapmasını destekliyoruz."

diye konuştu.

Birinci Gün

resim 001

Festivalin birinci gününde Çözümlü Satranç  Avrupa Şampiyonası başladı. İlk gün üç tur yapıldı. Birinci turda süre 20 dakikaydı ve çözücülerin 20 dakikada 3 tane 2 hamlede mat problemi çözmeleri gerekiyordu. İkinci turda ise çözücülerin 60 dakikada , 3 tane 3 hamlede mat problemi çözmeleri gerekiyordu. Son turda ise 100 dakikada 3 oyunsonu (etüt) çözülmesi gerekiyordu.

İkinci gün

İkinci günde Çözümlü Satranç Avrupa Şampiyonası'nın son üç turu oynandı. Dördüncü turda, 50 dakika süre verilirken, çözücülerin 3 tane yardımlı mat çözmeleri gerekiyordu. Sonraki turda ise bu kez 80 dakikada 3 tane 3'ten daha fazla hamlede mat problemi çözmeleri gerekiyordu. Günün son turunda ise 3 tane "selfmate" (tam Türkçe karşılığı olmamakla birlikte kelime anlamı "kendi kendine mat" olarak çevrilebilir, etütler ve problemlerle özel olarak ilgilenen satranç severlerin bu konu yardımı olursa çok seviniriz.) için 50 dakika süre ayrılmıştı.

Kapanış Töreni

resim 058

Son yıllarda birçok ödül törenine ev sahipliği yapan Turgut Albayrak Salonu bu kez 1.Avrupa Çözümlü Satranç Şampiyonası'nın ödül törenine ev sahipliği yaptı. Yazıcı konuşmasında, önümüzdeki yıllarda çözümlü satrançla ilgili yeni organizasyonlar yapacaklarını belirtti. Avner de bu festivaldeki mükemmel organizasyondan dolayı Türkiye Satranç Federasyonu'na teşekkür etti. Avrupa Çözümlü Satranç Şampiyonası'nda son sıralama şöyle oluştu:

Gençler Ödüller

1 Piotr GORSKI from POLAND  66 pts
2 Evgeny VIKTOROV from RUSSIA  65 pts
3 Roman YEVCTIGNYEYEV from UKRAINE 54 pts

Bireysel Ödüller

1 GM Piotr MURDIZA from POLAND  77.5 pts
2 IM Bojan VUCKOVIC from SERBIA 76.5
3 IM Miodrag MLADENOVIC from SERBIA 73.5 pts  

Takımlar Sıralaması

1 – Sırbistan

IM Bojan VUCKOVIC
IM Miodrag MLADENOVIC
IM Vladimir PODINIC
GM Marjan KOVACEVIC

2 – Rusya

IM Andrey SELIVANOV
GM Alexander AZHUSIN
IM Alexander FEOKTISTOV
IM Anatoly MUKOSEEV

3 - Polonya

GM Piotr MURDZIA
FM Zbigniew SZCZEP
IM Bogusz PILICZEWSKI
FM Jacek STOPA

Turnuvadaki Tek Türk Oyuncu Ömer Deniz Gülbay

resim2.gun 014

12 yaşındaki Gülbay, turnuvadaki en genç çözücüydü. 7 yaşında satrancı öğrenen Gülbay'ın ratingi 1556 ve satrancın kendisine ne kadar büyük katkıda bulunduğunu belirten Gülbay, satrancın kendisine hem sosyal hem de zihinsel anlamda büyük katkısı olduğunun farkında.

Çözümlü satrançta, turnuva satrancından farklı olarak masada tek başına olmanın fark ettiğini söyleyen Gülbay, bu turnuvaya katılmış olmaktan ve bu farklı deneyimi yaşamaktan çok mutlu olduğunus öylüyor. Kombinezon ve problem çözmeye olan ilgisinin kendisini bu festivale katılmaya sevk ettiğini anlattı.

Üçüncü Gün

Açık Çözümlü Satranç Festivali sabah seansıyla başladı. 34 katılımcı, 12 problemi 90'ar dakikalık 2 bölüm halinde üç satte çözmek zorundaydı.

Öğleden sonra da fesitavalde Açık Hızlı Çözüm yarışması başladı. Burada çözücüler 30 adet 2 hamlede mat problemini 1'er dakikalık sürelerde çözmek zorundalar.

Günün sonunda Andrey Selivanov (FIDE Onursal Başkan Yardımcısı ve çözümlü satrancın FIDE yönetimindeki en büyük destekçilerinden birisi), Michal Dragoun ve Yakov Vladimirov'un seminerleri yapıldı.

Siz de Gelecekte Katılmak İsterseniz....Kendinizi Sınayın!

resim 009

Sorular

Dördüncü Gün

Dördüncü gün programda Çözüm Göstersi adı verilen başka bir turnuva vardı. Bu turnuvada iki çözücü, farklı bilgisayarlar üzerinden tek bir sunucuya bağlanıyor. Sabah çözücülere eğitim verildikten sonra öğleden sonra yarışma yapıldı. Her probleme 3 dakika verilirken 22 çözücü yarışmaya katıldı.

 

 resim 015  resim 059  resim 070

Turnuvada Feoktistov, Pletnev'e karşı 5-3 kazandı ve turnuvayı kazandı. Turnuva detayları için tıklayınız.

Turnuvadan sonra bütün turnuvaların başhakemliğini üstlenen Milan Velimirovic ilk kez bir çözümlü turnuvanın canlı yayınla gösterilmesinin önemine dikkat çekti.

Turnuvanın ardından bütün katılımcılar bir sunum yaptılar ve kendi problemlerini gösterdiler.

 

Beşinci Gün

resim 010  resim 013 

resim 016

Festivalin beşinci ve son gününde Oyunsonu Çözme Turnuvası düzenlendi. Bu yarışmada, klasik satrançta oluşan; fakat artistik hamlelerin ve gelişmelerin olduğu konumlar bulunuyordu. 23 çözücünün katıldığı yarışma iki kısımdan oluşuyordu, 3 oyunsonu ve her bölüm için 80 dakika veriliyordu.

 

4.Avrupa Satranç Kompozisyonu Festivali'ne yer alan bütün problemler ve çözümleri aşağıdadır:


pdf PROBLEMLER


pdf ÇÖZÜMLER

Sonuçlar da aşağıda yer alan belgelerde yer almaktadır:


 doc ECSC Bireysel

 doc ESCS Gençler

 doc Açık Çözümlü

 doc Açık Hızlı Çözme

 doc Çözme Gösterisi 

 doc Oyunsonu Çözme 

 doc 1. Hızlı Kompozisyon Turnuvası

 doc 2. Hızlı Kompozisyon Turnuvası

 pdf Hızlı Kompozsiyon Üçüncü Bölüm-Resmi Kompozisyon Turnuvası-Ural Turnuvası

Kapanış

resim 002  resim 052  resim 057 

Avrupa Satranç Kompozisyonu Festivali'nin kapanışı Limra Hotel, Myra Salonu'nda yapıldı.

Öncelikle söz alan Avner "Burada olmaktan çok mutlu olduk. Organizasyon muhteşemdi. Eminim ki bir kez daha Türkiye'de buluşacağız. Katıldığınız için sizlere, Türkiye Satranç Federasyonu'na ve organizasyona mükemmel organizasyon ve konukseverlikleri için teşekkür ederiz."

Avner'in ardından başhakem Milan Velimirovic söz aldı. "Her şey gerçekten çok güzeldi. Ben organizasyonda yer alan herkese iyi iş çıkardıkları için teşekkür etmek istiyorum. Umarım, bir kez daha Türkiye'ye gelirim. ayrıca, turnuvanın en genç çözücüsü ve oyun sonu yarışmasındaki mükemmel çözümünden dolayı Ömer Deniz Gülbay'a teşekkür etmek istiyorum."

Son olarak sözü FIDE Başkan Yardımcılarından Andrey Selivanov aldı: "Bütün katılımcılara, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı'ya ve bütün organizasyon ekibine bu muhteşem organizasyondan dolayı teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu.

Ödül töreninde Açık Kategori, Açık Hızlı Çözüm, Çözme Yarışması, Kompozisyon Turnuvası (4 gün devam eden ve altı kısımdan oluşan ve 1 günde 4 kısımdan oluşan) kategorilerinde dereceye giren katılımcılara ödülleri verildi. Bütün sonuçlar turnuva sayfasında yayınlanmıştır.