Mobile menu

Üçüncü Partide Sakin Beraberlik

51710982339 3a56c3c46c cDubai’de heyecanlı geçen iki beraberliğin ardından üçüncü partide hatasız fakat nispeten kuru sayılabilecek bir oyun oynandı ve maçta eşitlik böylece devam ediyor.

 

Şampiyon Carlsen’i bir kez daha Anti-Marshall’da sınamak isteyen Nepomniyaşçi bu sefer 8.h3 yerine Siyahın d5 fikrini engelleyen -her ne kadar Dubov gibi yine de d5 oynamak mümkünse de objektif olarak bakıldığında bu konumda şüpheli bir tercih olduğu söylenebilir- 8.a4 varyantını seçti. Buna karşı Zaitsev/Breyer tarzı bir düzen uygulayan Carlsen bizim için de ilginç bir şekilde 15…Ac6 hamlesine kadar oyuncumuz WGM Betül Cemre Yıldız Kadıoğlu’nun siyah taşlarla GM Arakhamia-Grant karşısında 2010’da Rijeka’da oynadığı partiyi takip etti. a5-zayıflığı, merkezde d4 sürüşünün gerçekleştirilmesi ve aktif konumlardaki beyaz taşlarla “Nepo” ilk bakışta belirgin bir avantaj elde etmiş gibi görünüyordu ancak şampiyon Fe6-c6-d5 oynayarak merkezde rakibine cevap verdi ve oyunu sadeleştirmeyi başararak aslında bu üstünlüğün sadece bir illüzyondan ibaret olduğunu göstermiş oldu. Özellikle Carlsen’in sadeleştirmeleri ve her zamanki üst düzey pozisyon değerlendirmesi açısından üçüncü partinin öğretici bir oyun olduğu söylenebilir; her ne kadar ilk iki partinin gerilimi ve heyecanı olmasa da.

Fotoğraf: Niki Riga

Şampiyonun beyaz taşlarla oynayacağı maçın dördüncü partisi 30 Kasım Salı günü TSİ 15:30’da başlayacak. Bakalım bir günlük aranın ardından maçtaki dengeyi kendi lehine bozmayı başaracak biri olacak mı?


Resmi Site: https://fideworldchampionship.com
FIDE Canlı Yayın: https://www.youtube.com/watch?v=lABNMnnMYeo
Chess.com: https://www.chess.com/events/2021-fide-world-chess-championship
Chess.com Türkçe: https://www.youtube.com/c/chesscomTR
Chess24: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/carlsen-nepomniachtchi-world-chess-championship-2021#live
Lichess: https://lichess.org/broadcast/world-chess-championship-2021/game-4/u60nK3CM
Chessbomb: https://www.chessbomb.com/arena/2021-fide-world-chess-championship