Mobile menu

Dubai'de Eşitlik Bozulmadı

51708668839 9a8cc67946 cCarlsen-Nepomniyaşçi Unvan Maçı'nda ikinci parti de beraberlikle sonuçlandı. Carlsen'in kalite vermek zorunda kaldığı fakat buna karşılık kuvvetli atı ve rakibin yapısal zayıflıkları nedeniyle belli bir kompanzasyona sahip olduğu, giderek karmaşık bir hale gelen oyun üstünlük şanslarının değerlendirilememesi sonucu berabere sonuçlandı.

Şampiyon, ilk partide olduğu gibi ikinci partide de oldukça az rastlanan bir varyant oynayarak rakibini iyi bilinmeyen konumlarda sınamak istedi. Açık Katalan'da 8.Ae5!? ile bir ay kadar önce oynanan FIDE Grand İsviçre Turnuvası'ndaki Adli (Adly)-Matlakov partisinde de gördüğümüz yan bir varyanta giren Carlsen "Nepo"yu şaşırtmayı başardı başarmasına fakat Rus satranççının oldukça doğal görünen hamleleri sonucu bu sürprizin önemli bir üstünlük verdiğini söylemek zor. Eğer bir üstünlük şansı vardıysa da bu Carlsen'in 18...Aac5! hamlesini kaçırarak 17.Ae5?! oynamasıyla yok oldu. Kalite ve piyon geri kalmasına karşın yine de Beyazın d6 karesinde -her yöne erişiminin olması nedeniyle- satranç literatüründe ahtapot olarak bilinen bir ata sahip olması ve Siyahın piyon yapısı, iş yapmayan fili ve şah kanadı zayıflıkları nedeniyle "Nepo" için pratikte değerlendirmesi oldukça zor bir konumdu. Piyonu geri vererek oynamayı seçen "Nepo" bu kararı sonucu üstünlüğünü kaybedince inisiyatif yavaş yavaş Carlsen'e kayıyor gibi görünüyordu ki Rus satranççı doğru anda kaliteyi geri vererek oyunu aynı kanatta piyonların olduğu berabere bir üç piyona karşı iki piyon kale finaline taşıdı. Oyunun bu safhasındaki öğretici bir an 33. Şg2! ve 34. Şh3! ile vezir değişimlerinden kaçınmak isteyen Carlsen'in şahı için en doğru kareyi kısa bir sürede bulmasıydı.

Adayın beyaz taşlarla oynayacağı maçın üçüncü partisi 28 Kasım Pazar günü TSİ 15:30'da başlayacak. Boş günden önce maçtaki denge bozulacak mı yoksa beraberlik serisi devam mı edecek hep birlikte göreceğiz.

Fotoğraf: Eric Rosen(resmi site)

Resmi Site: https://fideworldchampionship.com
FIDE Canlı Yayın: https://www.youtube.com/watch?v=q1XFLBJmd0Y
Chess.com: https://www.chess.com/events/2021-fide-world-chess-championship
Chess.com Türkçe: https://www.youtube.com/c/chesscomTR
Chess24: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/carlsen-nepomniachtchi-world-chess-championship-2021#live
Lichess: https://lichess.org/broadcast/world-chess-championship-2021/game-1/olFFWcs6
Chessbomb: https://www.chessbomb.com/arena/2021-fide-world-chess-championship