Mobile menu

Carlsen-Nepomniyaşçi Unvan Maçı'nda İlk Oyun Berabere

51706252568 296a6cc5ac oCarlsen-Nepomniyaşçi Dünya Şampiyonluğu Unvan Maçı'nda ilk oyun beraberlikle sonuçlandı. Oyunun gidişatına bakarsak daha açılıştan itibaren maçın ilk partisinin ilginç bir seyir izlediği söylenebilir. Polonyalı büyükusta Gajewski'nin başka bir varyantta keşfettiği d5 sürüşünden sonra Marshall Gambiti tarzı bir oyunun aslında birçok İspanyol yapısına karşı oynanabileceği görülmüştü ve Carlsen de benzer bir fikri çok az oynanan bir varyantta kullanarak rakibini şaşırtmak istedi. Her ne kadar Rus satranççı bu fikre karşı hazırlıklıysa da piyon önde fakat siyahın çift file sahip olduğu oyunsonunu Carlsen rakibinden daha iyi oynamayı başardı ve piyonunu geri aldıktan sonra üstünlük şansları da elde etmiş gibi görünüyordu ki "Nepo" güzel bir hamle dizisiyle atını aktifleştirerek durumu eşitledi. Böylelikle maçın ilk partisi üç konum tekrarıyla 45. hamlede beraberlikle sonuçlandı.


Adayın beyaz taşlara sahip olduğu ilk oyunda hazırlığı bittikten sonra hafif de olsa baskı altına girmesi Carlsen karşısında Rus satranççının sade oyunsonu konumlarında işinin zor olduğunu gösteriyor ancak "Nepo"nun yine de rakibine baskıyı artırma fırsatı vermeden oyunu eşitlemeyi başarması da bir anlamda umut verici bir sonuç olarak yorumlanabilir elbette. İkinci partide beyaz taşlara sahip olacak ve kendi ifadesine göre maçta erken bir galibiyet elde etmek isteyen Carlsen karşısında yine kaybetmemeyi başarırsa "Nepo"nun moral olarak ilk iki oyunu önde kapatacağını söyleyebiliriz.

Maçın ikinci partisi 27 Kasım Cumartesi günü TSİ 15:30'da başlayacak. Takip etmeyi unutmayın!

NOT: Son olarak küçük bir not Rusçada kullanılan Kiril alfabesi ve Türkçedeki Latin harfleri arasındaki transliterasyon problemi ile ilgili. Непо́мнящий , eğer Kiril harflerinin ses karşılıkları ile dilimizde yazılırsa Nepomnyaşçiy olarak yazılır ancak Dostoyevski, Çaykovski gibi örneklerde gördüğümüz gibi konvansiyon -dilimizin de fonetik yapısı nedeniyle- sondaki "y"yi yazmamak üzerine. Yine aynı nedenle Nepomnyaşçi yerine tıpkı Wikipedia makalesindeki Romanize halinde olduğu gibi -Niepomniashchiy- araya bir -i harfi ekleyerek Nepomniyaşçi şeklinde yazımı uygun görülmüştür. Kaldı ki bu yazım şekli daha önce TSF'de yayınlanan haberlerde de görülebilir. 

Fotoğraf: Şampiyona resmi sayfası

Resmi Site: https://fideworldchampionship.com
FIDE Canlı Yayın: https://www.youtube.com/watch?v=q1XFLBJmd0Y
Chess.com: https://www.chess.com/events/2021-fide-world-chess-championship
Chess.com Türkçe: https://www.youtube.com/c/chesscomTR
Chess24: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/carlsen-nepomniachtchi-world-chess-championship-2021#live
Lichess: https://lichess.org/broadcast/world-chess-championship-2021/game-1/olFFWcs6
Chessbomb: https://www.chessbomb.com/arena/2021-fide-world-chess-championship