Mobile menu

Atatürk Uluslararası Kadın Ustalar Satranç Turnuvası Ödül Töreni

 

1.Atatürk Uluslararası Kadın Ustalar Satranç Turnuvası, İş Bankası müzesinde yapılan kokteyl ve madalya töreninin ardından tamamlandı. Törene Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Sn.Murat Başesgioğlu, FIDE Başkanı ve Kalmıkya Cumhurbaşkanı Kirsan Ilyumzhinov ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince katıldılar.

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu: "Burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu alanda ülkemiz birçok organizasyona ev sahipliği yaptı. Bayanlar 2010 Dünya Satranç Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak potansiyele sahip olduğumuzu düşünüyorum. Satranç sporu artık okullarda seçmeli ders oldu. Yurdumuzda da 200 bine yakın lisanslı satranç oyuncumuz var. Umarım bu sayı giderek artar." diye konuştu.

                                                  Kapanış Töreni Video

İş Bankası Müzesi'nde Hükümetten Satranca Tam Destek

Türkiye'de bugüne kadar düzenlenen ilk süper turnuva olan 1.Atatürk Kadın Ustalar Satranç Turnuvası dün akşam düzenlenen kokteyl ve ödül töreninin ardından sona erdi. Törene Devlet Bakanı Sn. Murat Başesgioğlu, FIDE Başkanı ve Kalmukya Cumhurbaşkanı Kirsan Ilyumzhinov, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, FIDE Başkanlık Kurulu toplantısı nedeniyle İstanbul'da bulunan FIDE'nin üst düzey yetkilileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından ilk söz alan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince oldu.

Törende ilk konuşmayı Türkiye İş Bankası'nın Genel Müdürü Ersin Özince yaptı. Özince, Atatürk Kadın Ustalar Satranç Turnuvası'nın Türkiye'de düzenlenen en üst düzey turnuva olduğunu vurgularken, "Satranca olan kurumsal desteğimize yeni bir halka ekledik. Satrancı seviyoruz ve satrancın temsil ettiği değerleri kendimize yakın görüyoruz.


Üç senedir satrançta önemli atılımlar oldu. Satranç ilk öğretim okullarında ders oldu. Sekiz yüzden fazla satranç sınıfı açtık. Avrupa Bayanlar Şampiyonluğu dahil olmak üzere birçok sportif başarı kazandık." diye konuştu.

Playchess'in Türkçe sürümününün Türkiye'nin hizmetine ücretsiz olarak sunulmasına da değinen Özince, Türkiye Satranç Federasyonu ile birlikte Türkiye'nin dünya satrancındaki yerini pekiştirecek üst düzey bir turnuvanın gerekliliğini tesbit ettiklerini anlattı. Ulu Önder Atatürk'ün ismini kadınlara verdiği önemi hatırlatmak üzere turnuvaya onun ismini verdiklerini söylerken konuşmasını "İş Bankası, Türkiye Satranç Federasyonu ile birlikte, Türkiye'yi bir satranç ülkesi yapma hedefine doğru ilerlemeye devam edecektir. Satrancın Türkiye'nin her noktasına gitmesine, satrancın her seviyede desteklenmesine çalışacaklarını belirtirken çalışacağız. Yepyeni projelerle ve güzel haberlerle satrancı Türkiye gündemine taşıyacağız." sözleriyle tamamladı.

picture 151

FIDE Başkanı ve Kalmukya Cumhurbaşkanı Kirsan Ilyumzhinov, Özince'nin ardından söz aldı.

"Türkiye'de birçok üst düzey turnuva organize edildi; ancak Kadın Ustalar Turnuvası bir ilk. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Spor Bakanlığı'na, sponsorluğundan dolayı Türkiye İş Bankası'na özellikle teşekkür etmek istiyorum." sözleriyle bu organizasyondan duyduğu memnuniyeti dile getiren Ilyumzhinov sözlerine şöyle devam etti:

"Satranca verdikleri büyük finsansal destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Hepimiz için kadın satrancının desteklenmesi anlamında güzel bir örnek oldu. FIDE'nin var olan stratejisi ile birlikte çok uyumludur. İş Bankası'nın da desteğinin devam edeceğini ümit ediyorum."

Türkçe Playchess sürümünün satranç için yapılmış önemli bir yatırım olduğunu kaydeden Ilyumzhinov, Yifan'ın çok iyi mücadele ettiğini ve en üst seviyeye çok yakında ulaşacağına inandığını ekledi. Türkiye'nin ev sahipliğinde yeni bir turnuva düzenlendiğinde görüşmek için sabırsızlandığını söyledi.

Ilyumzhinov "Mükemmel bir ulusal federasyon ve Türkiye İş Bankası'na sahibiz, sayın Bakan ile Dünya Bayanlar Şampiyonası'nın düzenlenmesi konusunda da görüştüğümüzü sizlerle paylaşmak istiyorum." diyerek sözlerini noktaladı.

picture 168

Son olarak söz alan Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu bu önemli turnuvanın ödül töreninde bulunmaktan mutluluğu dile getirerek sözlerine başlarken

"Organizasyonda emeği geçen, ülkemizin iftihar ettiğimiz güçlü ve köklü ulusal bankası Türkiye İş Bankası'na satranç sporuna verdiği maddi manevi katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Türkiye'nin 2010'da yapılacak Dünya Bayanlar Şampiyonası'nın ülkemizde gerçekleştirecek potansiyele sahip olduğuna inanıyorum. Bu mutluluğu birlikte yaşayacağımızı düşünüyorum." diyerek sözlerine devam etti.

Türkiye Satranç Federasyonu'nun başarılı olduğuna değinen Başesgioğlu: "1,5 milyon gencin satrancı seçmeli ders olarak görüyor. Bu sayı her geçen yıl daha da artacaktır. Türkiye İş Bankası'na satranç sporuna verdiği maddi manevi katkılardan dolayı teşekkür ediyor.Dünya Bayanlar Şampiyonası'nı ülkemizde gerçekleştirecek potansiyele sahip olduğumuza inanıyorum. Bu mutluluğu birlikte yaşarız diye düşünüyorum."

picture 181

Türkiye Satranç Federasyonu adına Başkan Ali Nihat Yazıcı, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü, Ersin Özince'ye satranca verdikleri destekten ötürü bir plaket takdim etti.200 bin kişi adına plaketi verdiğini söyleyerek plaketi Özince'ye takdim etti.

Daha sonra madalya törenine geçildi. Turnuvada üçüncü olan Xue Zhao, ikinci olan Pia Cramling ve birinci olan Hou Yifan madalya ve kupalarını aldılar.

Daha sonra anı fotoğrafları çekildikten sonra tören sona erdi.

picture 191

3.WGM Zhao Xue (Çin)

(IM normu aldığını not düşelim)

picture 198

2.GM Pia Cramling (İsveç) 

picture 212
1. WGM YIFAN HOU (ÇİN)

 
Fotoğraflar

Sporcular törenden önce İş Bankası Müzesi'ni gezme fırsatı buldular. Bu ziyaretten ve kokteylden fotoğraflar aşağıda yer almaktadır.

picture 008picture 006
Sol: Anna Ushenina ve Harika Dronavalli Sağ: İş Bankası Müzesi'nde sporcular Türkiye'nin ilk ulusal bankası ve satrancın en büyük sponsoru Türkiye İş Bankası hakkında bilgiler edinme fırsatı buldular.


picture 014picture 016
Sol: Pia Cramling, sorularıyla rehberleri terletiyor. Sağ: Zhu Chen, Harika Dronavalli, Anna Ushenina, Xue Zhao ve Pia Cramling...

picture 026picture 034
Sol: Türkiye İş Bankası'nın Ulus Ankara'da bulunan ilk genel müdürlük binasının maketi.
Sağ: Türkiye'nin ve Güney Avrupa'nın en uzun gökdeleni olan iş Kule-1'in de bulunduğu İş Bankası'nın Levent İstanbul'da bulunan genel müdürlük binaları...Türkiye Cumhuriyeti'nin yolculuğunu hakkında Türkiye İş Bankası'nın binaları bize çok şey anlatıyor.

picture 011

Müzede, Türkiye İş Bankası'nın Türkiye Satranç Federasyonu 2005'ten beri sürdürdüğü sponsorluğuyla ilgili bir bölüm var. İş Bankası Lisanslarını ve 2 kez 16 yaş altı Avrupa Şampiyonu olan Kübra Öztürk'ün formasını görüyorsunuz.


picture 041 picture 036

Sol: Zhu Chen, özel ziyaretçilere açık olan kasaların bulunduğu bölüme giderken özel bir tünelden geçerken objektiflerimize poz verdi. Sağ: Yeni doğan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ulusal bankası Türkiye İş Bankası'nın kurulmasına da önayak olan ve kadınlara verdiği önemli bu turnuvaya adı uygun bulunan Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal Atatürk'ün binanın müze kısmının olduğu ikinci kata çıkarken görülen heykeli.


picture 080 picture 081
Sol: TSF Başkanı  Ali Nihat Yazıcı, FIDE Başkanı ve Kalmıkya Cumhurbaşkanı Kirsan Ilyumzhinov ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince. Sağ: Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu binaya giriyor.

picture 119

Sayın Bakanımız, Ilyumzhinov ile 2007 yılında Ocak ayındaki Başkanlık Kurulu Toplantısı ve 2007 Yaş Grupları Türkiye Şampiyonası sırasında Antalya'da görüşmüşlerdi.


picture 240picture 233

Sol: Artık veda fotoğrafları....Sağ: Hou Yifan-2008 1.Atatürk Kadın Ustalar Satranç Turnuvası'nın galibi