Mobile menu

Avrupa Takımlar Şampiyonası’nda Üçüncü Tur

avrupagun3 6Slovenya’da üçüncü tur sona erdi. Açık kategoride Yunanistan’a karşı oldukça çekişmeli geçen maçı 2,5-1,5 kazanarak kendimizi üst sıralara atmak adına oldukça önemli bir galibiyet ettik. Kadınlarda ise üst üste iki mağlubiyetin ardından bu tur bay geçmemiz oyuncularımızın dinlenmesi ve kendilerini toparlaması adına güzel bir fırsat oldu.


Yunanistan karşısındaki galibiyet esasen oyuncularımızın direncinin getirdiği bir zafer oldu. İkinci masada Daştan-Banikas partisi beraberlik marjının dışına pek çıkmazken diğer masalarda durum böyle değildi. Üçüncü masada oynanan Pavlidis-Can mücadelesinde Yunan büyükustanın belirleyici olmayan fakat net bir üstünlüğe sahip olduğu hissediliyordu fakat Pavlidis doğru yolu bulamadı ve GM Can anında oyunu eşitleyerek önemli bir beraberliğe imza attı.

Maçın kaderini belirleyen partiler ise birinci masada oynanan Mastrovasilis – Yılmaz ve şampiyonanın en güzel partilerinden biri olmaya aday dördüncü masadaki Şanal- Kourkulos eşleşmeleri oldu. Maçın tek galibiyetinin geldiği dördüncü masadaki Şanal – Kourkulos partisi büyükustamızın yarım saate yakın bir düşünmenin ardından oynadığı 19. Fh4!! hamlesiyle kitaplara geçecek güzellikteydi:

Şanal – Kourkulos

oyun

 

 

 

 

 

 

 

19. Fh4!! [Gerçekten harika bir hamle! Böyle bir olanağın farkına varmak, üstelik net olarak forse bir kazanç gözükmezken gerçekten çok zor] 19…gxh4 20. Kxh4 Af6 21. Vc1! Ke8 22. Af1 Şf8 23. Vh6 Şe7 24.Vg7 [En azından bu hamleye kadar görmek gerekiyordu! Beyaz taşı geri alacağı gibi bir de en az piyon fazla kalacak. GM Şanal oyunun devamını da oldukça dakik oynayarak harika bir galibiyet elde etti. Tebrikler]

Birinci masadaki Mastrovasilis – Yılmaz partisi aslında bizim için hiç iyi başlamamıştı. Najdorf’ta ilk 21 hamleyi yıldırım temposunda oynayan Mastrovasilis’in hazırlığı karşısında GM Yılmaz uzun bir süre iyi hamleler bulmayı başardıysa da karmaşık bir konumda baskı altında yanlış bir hamle yaparak kayıp konuma düştü. Piyon geri kayıp bir kale ve at finalinde rakibine sorun yaratmayı başaran büyükustamız Mastrovasilis’i nihayet hataya zorladı ve Yunan büyükusta oyunun son kısmında atını da kaybederek beraberliği bir anlamda kurtarmak zorunda olan taraf oldu. Tamamen kayıp bir finalde GM Yılmaz’ın gösterdiği direnç ve elde ettiği yarım puan elbette takımımız adına çok değerliydi.

Tüm oyuncularımızı tebrik ediyor, Firouzja ve Vachier-Lagrave’lı kadrosuyla dikkat çeken şampiyona favorilerinden Fransa karşısında başarılar diliyoruz! Kadınlarda ise rakibimiz bize göre nispeten zayıf bir kadroya sahip İzlanda.

Şampiyonada dördüncü tur 15 Kasım Pazartesi günü TSİ 17.00’da oynanacak.

FOTOĞRAF GALERİSİ

Resmi Site: https://www.euroteamchess2021.eu
Sonuçlar (Açık): https://chess-results.com/tnr583987.aspx
Sonuçlar (Kadınlar): https://chess-results.com/tnr583986.aspx
Canlı Yayın (Açık): https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/european-team-championship-2021#live
Canlı Yayın (Kadınlar): https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/european-womens-team-championship-2021#live