Mobile menu

Avrupa Bireysel Sona Erdi: Vahap Şanal ve Mustafa Yılmaz 2023 FIDE Dünya Kupası’nda!

163086767933426 Ağustos-5 Eylül tarihleri arasında İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te düzenlenen Avrupa Bireysel Satranç Şampiyonası bugün bizim için harika skorlarla sona erdi. Son turda yarım puan alan GM Şanal ve GM Yılmaz şampiyonayı 7,5 puan ve averajla 10. ve 15. noktalayarak satranç takviminin en zor turnuvalarından birinde kuvvetli rakiplerin arasından sıyrılmayı başardılar ve ilk 23 satranççıya tanınan Dünya Kupası biletini de böylece kaptılar! Bir önceki turda Navara’ya karşı aldığı mağlubiyetin ardından maalesef Dünya Kupası şansını yitiren GM Can da son tur Grigorian’ı yenerek şampiyonayı 7 puanla 33. sırada tamamladı.

Son turda oyuncularımızın elde ettiği beraberlikler turnuva tablosu gereği oldukça farklıydı. 7 puanla tura giren Mustafa Yılmaz ve rakibi Niclas Huschenbeth’in averajlarının yüksek olması üst masalarda birçok başka oyunda görüldüğü gibi oyuncuların risk almayarak erken bir anlaşmalı beraberlik yapmasına yol açtı. Öte yandan 7 puanlı GM Şanal’ın 6,5 puanlı rakibi Sargissian’a ilk 23 için mutlak galibiyet gerekiyordu ancak büyükustamız siyah taşlarla oyunsonunun hiçbir anında sıkıntı yaşamadı ve yerinde sadeleştirmeler neticesinde Ermeni büyükusta galibiyet hayallerinden vazgeçerek beraberlikte anlaşmak durumunda kaldı. Mutlak kazanmak zorunda olan Sargissian gibi kuvvetli bir isim karşısında son turun gergin psikolojisi altında gerçekten iyi bir performans! Büyükustalarımızı tebrik ediyor, GM Şanal ve GM Yılmaz’a şimdiden 2023 FIDE Dünya Kupası’nda başarılar diliyoruz!

Şampiyonada ilk iki sırayı 8,5 puanla Demçenko ve Keymer paylaşırken 8 puanla Sarana ve Deac ise 3-4. sıraları elde ettiler.

Chess-results: https://chess-results.com/tnr563954.aspx?lan=1&art=25&fedb=TUR&turdet=YES&flag=30

Chess24: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/european-championship-2021/1/1/19

Haber: Tarık Selbes