Mobile menu

Atatürk Uluslararası Kadın Ustalar Turnuvası'nda 2. ve 3.Tur Haberleri

İkinci tur sonunda on maçta sadece bir partinin berabere bittiği I.Atatürk Uluslararası Kadın Ustalar Turnvası'nın ikinci turunda Cramling ve Yifan sırasıyla Zhu Chen ve Betül Cemre Yıldız'ı yenerek 2 puana ulaşırken Ekaterina Atalık ve Irina Krush berabere yaparak 1,5 puana ulaştılar. Üçüncü turda ise Cramling, Yifan'a karşı kayıp konumda beraberliği kurtarırken, Ekaterina Atalık rakibi Zhu Chen berabere kale oyunsonunu fazla zorlayınca kazandı ve 2,5 puana ulaştı. Böylece üçüncü turun sonunda liderliği Cramling, Yifan ve Atalık paylaşır konuma geldi.

Turnuva Sayfası 

Basında Satranç

SporX     Radikal     Ajansspor   Hürriyet

Üçüncü Tur: Ekaterina Atalık, Zhu Chen'e Karşı Kazandı ve Yifan ile Cramling'e Katılarak Liderliği Paylaştı

  

Ekaterina Atalık ile Zhu Chen arasındaki mücadelede zaman kontrolünden sonra da eşit bir kale finaline ulaşıldı; ancak siyahın bazı şansları vardı. Atalık, buna rağmen rakibine kazanma şansı vermedi ve berabere olması muhtemel bir konuma ulaşıldı. Bu noktada, Chen, beraberlikle yetinmek istemedi ve konumu zorlamaya devam ettı. En sonunda büyük bir hata yapınca konum artık beyaz için kazanç hale geldı. Sonucu belirleyen de beyazın geçer piyonlar oldu.

Chen burada 52...Kb6 oynasaydı 53.Kb6 ab6 54.f6 b2 55.f7 b1V 56.f8V Vg1 57.Şf5 Vh2'den sonra eşit bir vezir oyunsonuna ulaşılacaktı. 52..Ka5'ten sonra beyazın piyonları daha hızlı olduğu için ve beyaz kale artık siyahın b piyonuna karşı feda edilebileceği için siyaha artık kayıp gibi görünüyor. Bu sonuçla Atalık üçüncü turda ikinci oyununu kazandı.

Javakhishvili-Krush mücadelesinde taraflar açılıştan bir üstünlük elde edemeyince parti berabere sona erdi.

Ushenina-Dronavalli mücadelesinde ise taraflar son zamanlarda popüler olan bir varyantı seçtiler. İlk olarak beyazın f6'yı alması biraz riskli görünüyor; fakat Ukraynalı oyuncuyu zor duruma düşüren ikinci hatası e6'yı almak oldu. Bu noktadan sonra beyaz şah üzerinde kara bulutlar toplanmaya başladı. Bu kara bulutların dağılması ancak kayıp bir oyunsonuna girmekle mümkün oldu ve sonrasında Dronavalli kazanç konumu değerlendirerek üst üste ikinci galibiyetini aldı.

 

Betül Cemre Yıldız-Xue Zhao mücadelesinde beyaz, siyahın b4 sürmesine engel olmayınca siyah rahat bir konum elde etti ve girişimi ele geçirdi. Konumda hızlı hücum eden taraf siyah oldu ve Çinli oyuncu üst üste ikinci galibiyetini aldı.

Cramling-Yifan mücadelesinde siyahlar hafif üstün duruma önemli bir alan üstünlüğü elde ederek geçtiler. Daha sonra piyon da kazanan siyah kazanca çok yaklaşmış görünüyordu.

Eğer Çinli oyuncu yukarıda gördüğünüz konumda  30...Kg3 oynasaydı ikinci piyonu alıp büyük ihtimalle rahatça kazanacaktı. Zaman kontrolünün yani kırkınca hamleye ulaşılmasının ardından piyonlar ile kale ve fillerin tahtada olduğu konumda siyah piyon fazla olmasına rağmen konumunu geliştirmesi mümkün olmadığı için beraberliğe razı oldu.


İkinci Tur: Cramling ve Yifan Lider, Atalık Krush ile Berabere Yaptı

SNo. 

Name

RtgRes. NameRtgSNo.
10GMCHEN Zhu25480  -  1GMCRAMLING Pia25246
7WGMYIFAN Hou25271  -  0WIMYILDIZ Betul Cemre22075
8WGMXUE Zhao25171  -  0IMUSHENINA Anna24844
9IMDRONAVALLI Harika24551  -  0IMJAVAKHISHVILI Lela24703
1IMKRUSH Irina2473½  -  ½IMATALIK Ekaterina24082

picture 027

Turnuvadaki iki büyükustanın buluşmasında Cramling, izole piyonla oynamaya karar verdi kendi deyimiyle riskli bir karar aldı. Beyaz e4'ü alana kadar her şey normal görünüyordu; ancak bu hamleden sonra Ae2 ile ikinci bir hata yapan Chen, Vezirini h2'ye kadar kaçırıp g3 sürmek durumunda kaldı ve daha sonra siyah kolayca kazandı.

picture 018

Hou Yifan, Betül Cemre Yıldız ile karşılaştı ve Benoni tipi bir konumda beyazın avantajlı olduğu bir konuma ulaşıldı. Beyaz zaman kontrolüne yaklaşırken güçlü d piyonu ve vezir-at ikilisiyle sonuca ulaştı.

picture 047

Zhao-Ushenina mücadelesinde Vezir Gambiti Tarrasch'ta açılıştan çıktıktan sonra bir varyanta siyah yanlış hamle sırasıyla girip a6 yerine Fa4 oynayınca belki siyah büyük bir sorun yaşamadı; ama  daha sonra Kf7 hamlesini bulamayınca konum oldukça kötü oldu ve siyah ikinci maçını da kaybetti. 2500 barajını geçmiş Ukraynalı oyuncunun iki oyununu da kaybetmsi sürpriz olarak nitelendirilebilir.

picture 029

Atalık-Krush mücadelesi turnuvanın ilk beraberliği oldu. Beyazın kazanç şanslarının bulunduğu vezir finalinde Atalık dirençli bir savunma yaptı ve rakibinin de fırsatları değerlendirememesinden faydalanarak partiyi berabere yaptı.

picture 014
picture 030

Dronavalli-Javakhishvili mücadelesinde Javakhishvili hafif üstün konum önce siyaha biraz üstün gibi görünse de zaman kontrolüne yaklaşılan bir konumda siyahın bir hatası beyazın ağır taşlarının hızla rakip şaha saldırıya başlamasına neden oldu ve bu sonuçla Dronavalli turnuvadaki ilk galibiyetini aldı.

picture 035

 Turnuvada salonunun birçok İstanbul manzarasından sadece bir tanesi.
picture 032

 

Farklı bir açıdan turnuva salonu.