Mobile menu

FIDE Dünya Kupası’nda 4. Tur Sona Erdi

img-20210725-wa0001Soçi’de oynanan FIDE Dünya Kupası’nda dördüncü tur da geride kaldı. Birçok reyting favorisinin daha önce elendiği turnuvaya bu turda da Harikrishna ve Andreikin veda etti. Şampiyon Magnus Carlsen, ağır tempoda mat kaçırdığı ikinci oyundan sonra eşitlik bozma partilerinde Wojtaszek’in üstesinden gelmeyi başarırken Vachier-Lagrave, Karyakin, Svidler, Grişçuk, Duda gibi yıldızlar da tıpkı Carlsen gibi son 16 satranççı arasına adlarını yazdırdılar ve Soçi’deki zorlu maratonda yollarına devam ediyorlar.
 
Turun sürprizlerine kısaca göz atarsak; Hindistan’ın Anand’dan sonra yetiştirdiği en önemli satranççılardan olan Harikrishna İranlı Tabatabaei karşısında çok da zor olmayan berabere bir finali anlaşılmaz bir şekilde kaybederek başladığı dördüncü turun ikinci partisinde elinden geleni yapmasına karşın kazanca ulaşamayınca birçok diğer ünlü isim gibi Soçi’den ayrılmak durumunda kalmış oldu. Son zamanlarda büyük atılım yapan İran satrancı açısından oldukça önemli bir başarı! 2013 Dünya Kupası finalisti ve her zaman bu ve bunun gibi turnuvalarda başarıyla oynamış olan Andreikin ise 18 yaşındaki İviç karşısında ecel terleri döktüğü bir ikinci partinin ardından işi eşitlik bozmaya bırakmayı başardıysa da hızlı satrançta genç Sırp büyükusta rakibine büyük bir üstünlük kurdu ve bu aşamayı 2-0 ile geçerek tecrübeli rakibini beklenmedik şekilde safdışı bıraktı.
 
Dünya Kupası’nda son 16 eşleşmeleri şu şekilde:
 
Carlsen - Esipenko
Bacrot - Piorun
Grişçuk - Duda
Vidit - Durarbaylı
Fedoseyev – İviç
Tabatabaei - Martirosyan
Vachier Lagrave - Karyakin
Svidler – Shankland
 
FIDE Kadınlar Dünya Kupası’nda ise artık çeyrek finale giriliyor. Turnuva favorisi Goryaçkina, eski şampiyon Stefanova’yı eşitlik bozmada geçerek yoluna devam ederken bu turda önemli bir sürpriz yaşandığını söyleyemeyiz, her ne kadar Batsiaşvili ve Mariya Muziçuk reyting favorileri olarak kaybetseler de rakiplerinin Gunina ve Kostenyuk olduğu düşünülürse bu sonuçların çok da şaşırtıcı olmadığını söylemek yerinde olur. Kadınlarda çeyrek final eşleşmeleri ise şöyle:
 
Goryaçkina - Saduakassova
Dzagnidze - Anna Muziçuk
Kostenyuk - Gunina
Tan Zhongyi - Lahno
 
Hepsi son derece ilginç eşleşmeler ve daha önce olduğu gibi bu turda da şimdiden bizleri oldukça heyecanlı ve kaliteli partilerin beklediğini söyleyebiliriz. Elbette ilk olarak gözler Carlsen üzerinde olacak, özellikle de genç rakibine kısa zaman önce siyah taşlarla kaybettiği parti henüz hafızalarda tazeyken! Bakalım bu turu geçerek adını bir üst tura yazdıracak satranççılar kimler olacak?
 
Haber: FM Tarık Selbes
Fotoğraf: Anastasya Korolkova (FIDE)