Mobile menu

Adaylar Turnuvası Kaldığı Yerden Devam Ediyor!

nepo-mvl17-25 Mart 2020 tarihleri arasında ilk yedi turu oynandıktan sonra pandemi koşulları nedeniyle durdurulan Adaylar Turnuvası’na tam 13 aylık bir aranın ardından turnuvanın ilk yarısının da oynandığı Rusya’nın Yekaterinburg kentinde devam ediliyor. 19 - 28 Nisan tarihleri arasında oynanacak son yedi tur ve gerekirse eşitlik bozma partilerinin ardından Kasım sonu Dubai’de şampiyon Magnus Carlsen’in karşısına unvan için çıkacak isim belli olacak.

İlk yarı tamamlandığında Rus Yan Nepomniyaşçi ve pandemi koşullarında turnuvanın oynanmasına yönelik itirazı nedeniyle turnuvadan çekilen Recebov’un yerine dahil edilen Fransız Maxime Vachier-Lagrave 4,5 puanla zirvede yer alan isimlerdi.

Turnuva Sıralaması (7. Turdan Sonra)

Geçen 13 aylık süre kime yaradı bilinmez ama diğerlerinin bir puan önünde yer alan Vachier-Lagrave ve Nepomniyaşçi’nin avantajını yadsımak mümkün değil. Öte yandan her iki oyuncunun da çok sağlam olmayan tarzları ve açılış hazırlığı olarak en üst seviyedeki oyuncular arasında biraz daha zayıf olarak addedilmeleri onları bir puan geriden takip eden Caruana, Giri, Wang Hao ve Grişçuk dörtlüsünün de son derece umutlu olmasına yol açıyor ki zaten matematiksel olarak bakıldığında 2,5 puanlı Ding Liren ve Alekseyenko ikilisinin bile bir dizi galibiyetin ardından tekrar adaylık yarışına dahil olma fırsatı bulunuyor.

Masabaşı turnuvalara fazla rastlamadığımız son bir senede adaylar arasında en dikkat çekici sonuçları elde eden isim kuşkusuz Ocak ayında Wijk aan Zee’yi Caruana’nın yarım, Carlsen’in ise bir puan önünde vatandaşı Jorden van Foreest ile namağlup birinciliği paylaşarak bitiren Hollandalı Anish Giri oldu. Caruana’nın da Wijk aan Zee’yi yenilgisiz +3 =10 skoruyla tamamlayarak iyi sinyaller verdiğini söyleyebiliriz. Yine aynı turnuvada dört mağlubiyet alan ve sadece sonuncu Donchenko’yu yenebilen Vachier-Lagrave’ın ise kâğıt üzerinde en formsuz isim gibi görünüyor. Elbette Fransız büyükustaya da haksızlık etmemek lazım, Adaylar Turnuvası öncesi açılış hazırlığını gizleyerek oynamak ve turnuvaya konsantre olabilmek kolay değil. Nitekim geçmişte de benzer durumda oyuncuların kötü turnuvalar oynadıklarına tanık olduk, dolayısıyla bu performansına bakarak Fransız satranççının Yekaterinburg’ta başarılı olamayacağını söylemek son derece yanlış olur. Diğer lider Nepomniyaşçi ise Aralık ayında 10 yıl aradan sonra ikinci defa Rusya Şampiyonası’nı kazanmayı başardı ve turnuvaya moralli gelecek isimler arasında yer alıyor.

19 Nisan günü TSİ 14.00’TE başlayacak sekizinci turda eşleşmeler ise şöyle:

Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave
Wang Hao – Ding Liren
Yan Nepomniyaşçi – Anish Giri
Kiril Alekseyenko – Aleksandr Grişçuk

Özellikle Caruana- Vachier Lagrave ve Nepomniyaşçi – Giri eşleşmeleri turnuvanın kaderini belirleyebilecek eşleşmeler olacak gibi görünüyor. Vachier Lagrave ve Nepomniyaşçi’den birinin galibiyetle başlaması birincilik şansını önemli ölçüde artıracak fakat elbette her iki oyuncunun da önceliği yenilmemek olacak. Öte yandan Giri ve özellikle de beyaz taşlarla oynayacak olan Caruana liderlere karşı oynarken onları yakalama fırsatını mutlaka değerlendirmek isteyeceklerdir, bu açıdan bakıldığında her iki oyunun da heyecanlı geçmesi muhtemel. Kalan iki masadaki Çin ve Rus “derbileri” de elbette dikkate değer geçmeye aday partiler.

Birçok online platformdan canlı olarak yayınlanacak turnuvayı takip etmeyi unutmayın! Chess24 sitesinde şampiyon Carlsen ve Howell, Chess.com’da eski şampiyon Anand, resmi sitede Dubov ve Miroşniçenko gibi üst düzey yorumculardan İngilizce analizlerle birlikte oyunları takip etmek mümkün olacak. Ayrıca büyükustalarımız Mustafa Yılmaz ve Emre Can’ın FM Selim Çıtak ile beraber “Chess.com Türkçe” üzerinden yapacakları yayın da milli oyuncularımızın Türkçe olarak analizlerini dinlemek isteyen satrançseverler için son derece değerli bir fırsat kuşkusuz.

Haber: Tarık Selbes

Resmi Site: https://en.candidates-2020.com

Chess24: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/fide-candidates-2020#live

Chess.com: https://www.chess.com/events/2021-candidates-chess-tournament

Follow Chess: https://live.followchess.com/#!fide-candidates-2020

Chess.com Türkçe Yayını: https://www.youtube.com/watch?v=eJ8w0tqAhXo

nepo-mvlFotoğraf: Maria Emelianova

basntoplants

Fotoğraf: Lennart Ootes