Mobile menu

ÇOCUK HAKLARI FARKINDALIĞI İÇİN ANLAMLI İŞ BİRLİĞİ

41b58d9f-bec3-4cf4-ac01-db7db3bf88fdTBMM Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK - Ombudsmanlık) ve Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) arasında iş birliği protokolü imzalandı. Çocuk haklarının farkındalığı için bir araya gelen iki kurum, Ombudsmanlık Satranç Kupası ve 17 – 20 Nisan 2021 tarihleri arasında “KDK 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Online Satranç Turnuvası” düzenleyecek. Turnuvanın Ödül Töreni ise 23 Nisan 2021 günü KDK binasında, katılım sağlamak isteyen çocuklar ile temsili olarak gerçekleştirilecek.

T.C. Kamu Denetçiliği Kurumu’nda düzenlenen imza törenine Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, TSF Başkanı Gülkız Tulay, TSF Başkan Vekili Fatih Maden, TSF Genel Sekreteri Mehmet Sedat Fırat, Kamu Denetçileri Arif Dülger, Celile Özlem Tunçak, Sadettin Kalkan, Yahya Akman ve Kamu Denetçiliği Genel Sekreteri İbrahim Kılınç, Yayın Kurulu Başkanı Fatma Yılmaz, Ankara İl Temsilcisi Engin Güleç ve basın mensupları katıldı.

“ÇOCUKLARA DAHA İYİ BİR DÜNYAYI MİRAS BIRAKMAK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”

İki kurum arasındaki iş birliğinin çok kıymetli olduğunu belirten Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay şöyle konuştu:

“Satranç sporu kazanımları ile çocuklarımızı hayata hazırlayan, hayatta karşılaştıkları zorluklarla mücadele etmesini sağlayan, akıl, strateji ve çok çalışmayı barındıran bir spor dalı. Biz TSF olarak her çocuğumuzun satranç sporu ile tanışması için çalışıyoruz. Okul öncesinden üniversiteye kadar eğitim sistemimizdeki çocuklarımızın satranç sporu ile buluşmasını arzu ediyoruz. Bunun için tüm devlet okullarını satranç sınıfları ile donatıyor, ortaokullarda satranç sporunun seçmeli ders olması gibi kazanımlar elde ediyoruz. Son yıllarda satranç sporuna yaptığımız yatırımlar, projeler ve etkinlikler ile tüm Türkiye’de ve çocuklarımız arasında satranç sporunu en popüler sporlardan biri haline getirdik.

Bugün Kamu Denetçiliği Kurumu ile yaptığımız anlamlı iş birliği ise çocuklarımızın farkındalığı için atılmış çok önemli adım oldu. Bu protokol ile evrensel insan ve çocuk hakları anlayışıyla çocuklarımızın bilinçlenmesine ve huzurlu bir dünya bırakılmasına katkıda bulunacağımıza inanıyoruz. Tüm çocuklarımızın KDK çocuk sitesini incelemelerini ve hayatta yaşadıkları sorunlarda ne olursa olsun yalnız olmadıklarını, Kamu Denetçiliği Kurumu gibi Türkiye’nin en güçlü kurumlarından birinin yanlarında olduğunu bilmelerini istiyorum. Bu anlamlı protokol, çocuklarımız ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Bu iş birliğine vesile olan Kamu Başdenetçimiz Şeref Malkoç Bey’e ve emeği geçen herkese teşekkürlerimiz iletiyorum.”

"SATRANÇ TURNUVASININ GELENEKSEL HALE GELMESİNİ PLANLIYORUZ"

İmzalanan protokolle 17 - 20 Nisan'da düzenlenecek satranç turnuvasını geleneksel hale dönüştürmeyi planladıklarını ifade eden Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, şunları belirtti:

“KDK’nın görevi, idarenin hukuki ve iyi yönetim ilkeleri açısından denetimini yapıp, tavsiye kararı vermek kadar, farkındalık oluşturarak, insanı hak arama konusunda bilgilendirmek, harekete geçirmek ve hak arama yollarını anlatmaktır. Farkındalık oluşturmada diğer bir çalışma da gençlere yönelik, üniversite gençliğinde Ombudsmanlık Kulüpleri kurduk, konferanslar verdik. Lise ve alt kademedeki gençlere de Ombudsmanlık, KDK’yı hakkaniyet ve adalet kavramlarını duymaları ve öğrenmeleri için farklı etkinlikler düzenledik. Salgın döneminde çocukların zeka gelişimini, eğitim ve spor faaliyetlerini, sosyalleşmelerini, heyecanlarını ve morallerini yüksek tutmak büyük önem kazandı. Bu amaçla satranç turnuvası ile 23 Nisan ruhu coşkuyla yaşatılacak. Türkiye Satranç Federasyonu ile birlikte turnuva düzenliyoruz. Amaç, gençlerin ilgi duyduğu alanda, farklı mecrada bir hak arama kurumu olan KDK’yı onlarla irtibatlandırmak. KDK’nın bilinirliğini artırmak hem de satranç oynarken hak arama kültürü konusunda şuurlanmalarını sağlamak. Çocuklarımız bizim geleceğimiz, onlara ne kadar hizmet edersek o kadar faydalı olur.”

41b58d9f-bec3-4cf4-ac01-db7db3bf88fd

img-20210402-wa0012

img-20210402-wa0007