Mobile menu

FEDERASYONUMUZA ANLAMLI ÖDÜL

siteFederasyonumuz, Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen “2020 Erişilebilirlik Yılı” kapsamında, “12 Adımda Satranç Öğreniyorum” sesli kitabıyla Sosyal Sorumluluk Projeleri dalında “erişilebilirlik” ödülüne layık görüldü. T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 9 kategoride 1075 başvuru üzerinden verilen Erişilebilirlik Ödüllerinde federasyonumuz, “12 Adımda Satranç Öğreniyorum” sesli kitabıyla ikincilik ödülünü aldı.

Federasyonumuz, “Satranç Eğitimini Geliştirme Projesi” kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığımızın desteği ile “12 Adımda Satranç Öğreniyorum" sesli kitabını hayata geçirdi. Görme engelli bireylere yönelik hazırlanan satranç eğitimi sesli kitabı görme engelli bireylerin satranç sporuna kolayca ulaşabilmesini sağladı. Sesli kitabın kayıtları aynı zamanda pandemi döneminde “Engelsiz Satranç” sloganıyla dijital dünyada da paylaşıldı. Seslendirmesi, seslendirme sanatçısı Kerem Seven tarafından yapılan, Cinemaudio sponsorluğunda kayıt edilen sesli kitap Federasyonumuzun destekleriyle FIDE Engelliler Komisyonu Üyemiz Seçkin Serpil tarafından hazırlandı.

“SATRANÇ SPORUNU TÜRKİYE’NİN EN ULAŞILABİLİR SPORU HALİNE GETİRDİK”

“Uzun yıllardır gerçekleştirdiğimiz projeler, kampanyalar ve etkinlikler ile satranç sporunu dezavantajlı kesimler dahil olmak üzere Türkiye’nin en ulaşılabilir sporu haline getirdik” diyen Federasyon Başkanımız Gülkız Tulay, “Engelli bireylerimizi en zor şartlar altında dahi satranç sporu ile buluşturarak çok anlamlı bir ödül aldık. TSF olarak pandemi öncesi ve pandemi döneminde toplumun her kesimini hedefleyerek gerçekleştirdiğimiz projeler arasında engelli bireylere yönelik hazırladığımız ‘12 Adımda Satranç Öğreniyorum’ sesli kitabı en önem verdiğimiz çalışmalar arasında yer aldı. Aldığımız bu ödülle bugün Türk satrancı ve Türkiye Satranç Federasyonu adına tarif edilemez mutluluk içerisindeyiz” mesajlarını iletti.

“SATRANÇ SPORU PANDEMİDE BİRLEŞTİRİCİ GÜÇ OLDU”

“Türkiye’yi bir satranç ülkesi yapmak, satranç sporunu Türkiye’de popüler hale getirmek ve 83 milyon yurttaşımızın satranç sporu ile tanışmasını sağlamak için mücadele ediyoruz” diyen Gülkız Tulay şu ifadeleri kullandı:

“Birlik ve beraberliğin ön plana çıktığı pandemi döneminde satranç sporu tüm Türkiye’nin birleştirici gücü oldu. 7 yaşından 77 yaşına kadar tüm yurttaşlarımız satranç sporunda bir araya geldi. Pandemi döneminde Federasyon olarak dezavantajlı kesimlerimize de öncelik vererek, çeşitli etkinlikler ve projeler gerçekleştirdik.

Engelliler Haftasına da denk gelecek şekilde planladığımız dostluk maçında, Türkiye ve Vietnam engelli sporculardan oluşan takımlarla online olarak bir araya geldik. Federasyonumuz, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkılarıyla hayata geçirilen “Satranç Eğitimini Geliştirme” Projesi kapsamında hazırlanan “Görme Engelliler İçin Eğitim Metodojisi-Antrenörler İçin Rehber” kitabı Türkçe'den Rusça, İngilizce, İspanyolca, Almanca, Fransızca, Arapça olmak üzere 6 dile çevrilmişti ve Vietnam Milli Paralimpik Komitesi talebiyle Vietnam diline de çevrilecek.

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü işbirliği ile Türkiye İş Bankası’nın sponsorluğunda “Gören Eller” Projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm görme engelli okullarında satranç sınıfları açtık. Türkiye’de görme engelli okulların hepsini satranç sınıfları ile donattık. Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından ilk defa düzenlenen "FIDE Engelliler İçin Konfederasyon Kupası”na ev sahipliği yaptık. 24 ülkeden katılan görme, işitme ve fiziksel engelli sporcuların beş gün boyunca süren azimli mücadelesi yoğun ilgiyle takip edildi.

Satranç sporu da aklın, zekanın ve stratejinin sporudur. Hiçbir farklılığı ayırt etmeden, engel kabul etmeden yapılacak nadide bir spor branşıdır. Satranç sporunu engelli bireylerimizin yaşamlarının merkezine taşımak için üretmeye devam edeceğiz.”