Mobile menu

Başarılarla Dolu Nice 30 Yıla!

ekran goruntusu 2021-02-10 17155230. yılımızı Gençlik ve Spor Bakanımız Sn. Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun katılımlarıyla coşku dolu bir program ile kutladık.

“Türkiye’nin dört bir tarafından tarihi, doğal ve kültürel güzelliklerin satranç sporu ile birleştiği “Satranç Tarih İle Buluşuyor” sergisinin de açılışının yapıldığı “30. Yıl Etkinliğinde” Gençlik ve Spor Bakanımız Sn. Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun ve Federasyon Başkanımız Gülkız Tulay 2 bin 500 sporcunun yer aldığı Dijital Kampı da çevrimiçi olarak ziyaret etti. Milli sporcular Gülenay Aydın ve Berke Çaputçuoğlu da etkinlik çerçevesinde gösteri maçı yaptılar.

Etkinlikte, satranç sporuna maddi ve manevi destek veren Ana Sponsorumuz Türkiye İş Bankası’nı temsilen Kurumsal İletişim Koordinatörü ve Genel Sekreteri Suat Sözen’e, Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası Sponsoru Arzum Elektrikli Ev Aletleri Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı’na ve Türkiye Satranç Şampiyonası Sponsoru Güriş Holding’i Temsilen Genel Müdür Yardımcısı Cem Özkök’e plaket takdim edildi.

Gençlik ve Spor Bakanımız Sn. Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu 30. Yıl programında şu açıklamalarda buluncu: “Ülkemizin dört bir yanında çaba ve gayretle varlığını hissettiren Türkiye Satranç Federasyonumuzun 30’uncu kuruluş yıl dönümünü de kutluyorum. Her zaman ifade ettiğimiz bir kavram var. Diyoruz ki spor birkaç branştan ibaret değildir, o yüzden bugün sizlerle birlikteyiz. O yüzden pek çok ilde, ilçemizde, beldelerimizde pek çok branşı erişilebilir kılmanın ve bunu başarmanın heyecanını duyuruyoruz. O yüzden ben bugüne kadar bu özel branşın gelişiminde yayılmasında ve erişilmesinde katkılar sağlayan herkesi gönülden kutluyorum.

Tabii bir pandemi yaşıyor tüm dünya ve bu pandeminin pek çok zorluğu var. Pek çok kısıtlama söz konusu. Ama görüyorum ki bizlerin bu anlamdaki çalışmalarına engel olması söz konusu değil ve ben her daim sevinci heyecanı ile bize bu mesajı veren gençlerimizi gördüğümde ayrı bir heyecan duyuyorum.

Satranç zihinsel anlamda ve bu manada pek çok sosyal katkısı da olan ve eğitimle birlikte farklı anlamda pozitif katkıları ortaya koyan bir branş. Satranç gibi tüm branşlarımızın hem bedensel hem ruhsal hem sosyal anlamda gelişmesi için çaba harcayan bir hükümetimiz var. Sporu her anlamda destekleyen Cumhurbaşkanımızla çok büyük aşamalar kat ettik. Çok büyük bir devrimi gerçekleştirdik.

Her zaman amacımız daha ilerisi. Bizim sporcularımız daha iyisini yapabilir buna inanıyoruz. Her zaman her branş için her gayretli çalışmalar için biz de bakanlık olarak var olmaya, tüm gücümüzle desteklemeye devam edeceğiz.

Satranç etkileyici branşlardan bir tanesi. Çocuklarımızın gelişimi açısında da çok önemli bir branş. Bir strateji geliştirme ve bir fikir tartışması geliştirme ve yetiyi kazandırma açısından önemli bir branş. Pozitif bir etki alanı söz konusu. Satrançtaki oyuncuların eğitim ve akademik alanda pek çok başarıya imza attığını görüyoruz. Satrançla bütünleşmek, analitik anlamda bir düşünme ve bu anlamda bir geleceği şekillendirmek açısında önemli diye düşünüyoruz. Özellikle satrancın ülkemizdeki son dönemdeki gelişiminden gurur duyuyoruz. 1 milyon satranç sporcusu genel anlamda güzel bir sonuç, bu anlamda ayrı bir mutluluk duyduğumuzu belirtmek istiyorum.

30.yılı kutluyoruz ama inanıyorum ki satranç hem sporcuları hem yönetimiyle nice yıllar, Türk sporu için geleceğimiz gençlerimiz için nice başarıları artırarak güçlendirerek devam edecek. Geçtiğimiz yıl Antalya’da çok gurur duydum, orada bir spor organizasyonu yoktu bir aile vardı. Sporcularımızı oraya getiren yönlendiren aileleri çok anlamlı bir çabayı ortaya koyuyorlar, bu yıl beraber olamasak da gönüllerimiz beraber.

‘Satranç Tarih ile Buluşuyor’ projesi federasyonun çok anlamlı bir projesi. Gençlerimizi sporcularımızı farklı perspektif açısından geliştiren güçlendiren bir proje. Türkiye Satranç Öğreniyor projesinin yeni bir başlangıç olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Öğrenmenin yaşı yok biz beşikten mezara kadar öğrenmeyi öğüt almış bir geleneğin torunlarıyız. O yüzden öğreneceğiz. Türkiye Satranç Öğreniyor projesi çok anlamlı bir proje. Bugün başlayacak bu projenin 7 Martta bitmesi söz konusu ama biz bunu tüm yıla yayalım biz de bakanlık olarak yanınızda oluruz. Bu projeyi yıl boyunca çok değerli hocalarımızla birlikte 2021 yılının yeni bir başlangıcı olarak kazandırırız.

Ankara’daki yeni tesisler çok önemli bir heyecan kaynağı. Çok kısa bir sürede sizlerle buluşturacağımız bu tesisin de hem satranç camiamız hem gençlerimiz için hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.”

PANDEMİ DÖNEMİN EN FAAL FEDERASYONU OLDUK

Federasyonumuzun 30. yıl etkinliğinde pandemi döneminin en faal federasyonu olduğunun altını çizen Başkanımız Gülkız Tulay şu açıklamayı yaptı:

“Bakanlığımızın da desteğiyle güzel ülkemiz için artık bir satranç ülkesi diyebiliyoruz. Bizler de ülkemizin en popüler sporları branşları arasında yer alan satrançta, 1 milyon lisanslı sporcu hedefine ulaşmak üzereyiz. Her ferdinin çok kıymetli olduğu satranç ailemizin şu anda 999 bin 505 lisanslı sporcusu bulunmaktadır.

Etkinlik çerçevesinde “Satranç Tarih İle Buluşuyor” projemizde çekilen fotoğraflardan oluşan çok özel bir sergi hazırladık. Sergideki fotoğraflar ülkemizin dört bir köşesinin güzelliklerini gözler önüne seriyor. Türkiye’nin doğal güzelliklerinin, tarihi ve kültürünün satranç sporu ile birlikte yansıtıldığı bu sergide, spor ve sanatı bir araya getirmeye çalıştık. Ağrı’dan İzmir’e, Adana’dan Giresun’a ülkemizin tarihi güzellikleri ile buluştuk. Yüreğimizi ısıtan bu güzel görselleri fotoğraf sergisi ile taçlandırmak istedik.

Her yıl sömestr tatilinde düzenlediğimiz Türkiye Küçükler, Yıldızlar ve Emektarlar Şampiyonası’nı geçtiğimiz yıl Sayın Bakanımızın teşrifleriyle yaklaşık 7 bini aşkın satranç ailemizin katılımıyla Antalya’da düzenlemiştik. Bu yıl pandemi nedeniyle bir araya gelemesek de şampiyonamıza katılan sporcularımız ile dijital kampta buluştuk. Kampımız sporcularımızın heyecanı ve mutluluğuyla dolu dolu bir programla devam ediyor.

2020 Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Şampiyonamıza katılan sporcularımızın yanı sıra Kampımızda ayrıca Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin himayesinde gerçekleştirdiğimiz “Kale Gibi Gelecek” Projemizde satranç sporuyla tanışan ve satranç sporcusu olan şehitlerimizin çocukları, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığımız ve Ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası’yla gerçekleştirdiğimiz Sevgi Evleri Projesi ile satranç sporuyla tanışan devlet koruması altındaki çocuklarımız da bulunuyor. 2500 birbirinden yetenekli geleceğin Büyükusta adayları bu kampta bir araya geldi.

Türkiye Satranç Federasyonu, Bakanlığımızın bünyesine 30 yıl önce 1991 yılında bağlandı. Bugün, bu vesile ile bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Anadolu topraklarında satrancın izlerini sürerek, satranç sporunun kurumsallaşmasının 1900’lü yıllarda başladığına ve 1954 yıllarında tamamlandığına dair resmi kayıtları özenle bir araya getirdik.

30’uncu yılımızda tarihçemizin yeniden belgeli kayıtlarla yazılmasını ve kuruluş yılımızın ise 1954 yılı olarak yeniden tescil edilmesini talep edeceğiz.

Türk satrancına verdiğiniz destekler ve ilginiz için satranç ailemiz adına başta Sayın Bakanımız olmak üzere, Türk satrancının her zaman yanında olan Spor Toto Teşkilat Başkanlığına, ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası’na, Türkiye Kadınlar Şampiyonası sponsorumuz Arzum Küçük Ev Aletleri’ne, Türkiye Satranç Şampiyonası sponsorumuz Güriş Holding’e, pandemi koşulları nedeniyle buraya davet edemediğimiz tüm sponsorlarımıza, sporcularımıza, velilerimize şükranlarımızı sunuyorum.

Sizin bu desteğiniz sayesinde satranç sporu artık çok daha güçlü. Bizler de satranç sporunun geleceğine dair çok daha umutluyuz.”

ekran goruntusu 2021-02-10 171552

ekran goruntusu 2021-02-10 171412

et3oh2vxua4hmry

ekran goruntusu 2021-02-10 171345

ekran goruntusu 2021-02-10 171530

ekran goruntusu 2021-02-10 171451

ekran goruntusu 2021-02-10 171431

ekran goruntusu 2021-02-10 171615

et3oh2zxaamiue3