Mobile menu

Engelliler Olimpiyatı’nda İlk Gün

img-20201121-wa0086Engelliler Komisyonu (DIS) katkıları ile 20 Kasım – 3 Aralık 2020 tarihleri arasında düzenlenen 1. FIDE Engelliler Online Satranç Olimpiyatı bugün oynanan ilk tur maçları ile başladı. Toplamda 40 ülkeden 60 takım ve 395 sporcunun mücadele edeceği turnuvanın ilk turundan 1 galibiyet ve 3 mağlubiyet ile ayrıldık.

 

27. masada Kenya takımı ile karşılaşan Türkiye 1 takımı Handenur Şahin-Ünal Dönmez-Süleyman Saltık-Hüseyin Şahin kadrosu ile maça çıktı ve rakibini 4-0 mağlup etmeyi başardı. 1. masada mücadele eden Handenur Şahin oyunortasında yaptığı güzel bir taktik ile rahat bir galibiyet aldı. 2. masada oynayan Ünal Dönmez ise oyunortasında merkez hakimiyetini ele geçirerek bağlı geçer elde etti ve bu piyonlar ile galibiyete ulaştı. Rakibinin açılışta yaptığı pasif hamleleri şaha saldırı düzenleyerek değerlendiren Süleyman Saltık 19 hamlede rakibini mat etmeyi başardı. 4. masada oynayan sporcumuz Hüseyin Şahin ise açılışta alet öne geçti ve yavaş yavaş galibiyete uzanmayı başardı.

Recep Köksal-Kerim Altınok-Selim Altınok-Özlem Erten kadrosu ile 12. masada Ukrayna 2 takımı ile mücadele eden Türkiye 2 takımımız ise kuvvetli rakibi karşısında 4-0 mağlup olmaktan kurtulamadı. 1. masada oynayan Recep Köksal rakibine karşı çok güzel bir oyun oynayıp kazanç konumlara geçse de hızlı satrancın azizliğine uğradı ve günü puansız kapattı. Diğer sporcularımız da çok güzel mücadele edip rakiplerine kolay maç vermediler.

Halis Aslanhan-İbrahim Dal-Ümit Selçuk-Zeynep Güleryüz kadrosu ile 10. masada Kuzey Makedonya takımı ile mücadele eden Türkiye 3 takımımız ise günü 3-1 mağlubiyet ile kapattı. 4. masada oynayan Zeynep Güleryüz açılışta yaptığı taktik ile alet öne geçti ve sonrasında da rahat bir galibiyet aldı. 1 .masada oynayan Halis Aslanhan açılıştan oldukça güzel bir şekilde çıktı ve bu avantajını da oyunsonuna taşıdı, ancak oyunsonunda yaptığı birkaç ufak hata ile maçı kaybetmekten kurtulamadı.

17. masada Polonya 2 takımı ile karşılaşan Türkiye 4 takımımız ise Sinan Özalp-Çağrı Yıldırım-Ayhan Özgür-Büşra Öztürk kadrosu ile günü 4-0 mağlup olarak kapattı. 2. masada oldukça dirençli bir açılış oynayan Çağrı Yıldırım, piyon geri girdiği oyunsonunda dirençli bir savunma sergilese de kaybetmekten kurtulamadı. 4. masada çok güzel bir oyun sergileyerek taş öne geçen Büşra Öztürk yaptığı bir anlık hata ile şanssız bir mat oldu.

Turnuvada ayrıca tamamen görme engelli 11 sporcumuz yer alıyor ve sporcumuza maçlarında asistan sporcularımız eşlik ediyor. Gönüllü bir şekilde görme engelli sporcularımıza maçlarında eşlik olan FM Alparslan Işık, CM Efe Metehan Yavuz, Tekin Alp Erdoğan, Feyza Kipik, Beycan Örgen, Alper Sarayköylüoğlu, Ahmet Alper Şener, Enes Işılak, Tunahan Yıldız, Ata Anıl Aksu, WCM Hayrun Nisa Şahin ve FM Kayra Kamer’e canı gönülden teşekkür ediyoruz.

2. turu yarın TSİ 17.00’de başlayacak olan turnuvada yarışan tüm sporcularımıza başarılar dileriz.

 

Tornelo : https://tornelo.com/chess/orgs/fide/events/fide-online-olympiad-for-people-with-disabilities/lobby

 

chess-results : http://chess-results.com/tnr539368.aspx?lan=8&art=16&flag=30