Mobile menu

FIDE Online Satranç Olimpiyatı’na Millilerimizden Güzel Başlangıç!

img 20200814 200321 362Bu sene COVID-19 nedeniyle yapılamayan 2020 Satranç Olimpiyatı'nın yerine ilk defa düzenlenen FIDE Online Satranç Olimpiyatı'na milli takımımız kusursuz bir başlangıç yaptı. Üç farklı galibiyetle 6 puana ulaşan millilerimiz, gün sonu itibariyle D grubunda eş puanlı Sırbistan ve Norveç'in averajla önünde zirvede yer alıyor.


İlk tur her ne kadar favori çıksak da Andersen ve Thybo gibi büyükustalarıyla hafife alınmaması gereken bir ekip olan Danimarka ile oynadık ve oyuncularımız zor geçebilecek bir maçta rakiplerine sadece yarım puan şansı tanıyarak 5,5-0,5 gibi farklı bir skor elde etmeyi başardı. Genel masalarda Dragan Solak, dünya üzerindeki en büyük uzmanlarından biri olduğu İspanyol Açılışı'nın Kırışma Varyantı'nda bu varyant için tipik bir oyunsonu oynayarak Andersen'i yenmeyi başarırken Vahap Şanal ise açılış sonrası tehlikeli gibi görünen bir konumda rakibinin çift filini ortadan kaldırmayı başararak partiyi berabere bir ters renkli fil finaline götürdü ve hatta oyunun son safhasında kazanca oynayan taraf da kendisiydi. Fakat konum nispeten rahat bir beraberlikti ve Thybo da bu yarım puanla takımını 6-0'lık bir skordan kurtarmış oldu. 20 yaş altı masasında IM Olsen'e karşı açılışta iyi oynayamasa da sonrasında oluşan karışıklıları rakibinden iyi yönetmeyi başaran IM Gökerkan neticede üstün bir kale ve fil kale ve at'a karşı finaline girmeyi başardı ve oyunsonunu kazanmak için gerekli tekniği de sergileyerek galibiyete ulaştı. Diğer masalarda ise açıkçası oyuncular arasındaki sıklet farkı biraz kendini gösterdi ve Atalık, Çağlar ve Öztürk rahat galibiyetler elde ettiler.


İkinci tur rakip nispeten zayıf bir ekip olan Guatemala'ydı ve milli takımımız onlara da aynı tarifeyi uyguladı: 5,5-0,5. Aslında Dragan Solak da ilk masada kazanıyordu fakat hızlı tempoda çoğu zaman olduğu gibi rakibin piyon sürüş tehdidine yeterli dikkati göstermeyince beraberliğe razı olmak durumunda kaldı. Diğer masalarda, belki biraz Kübra Öztürk'ün rakibi Mencos Castillo dışında, Guatemala fazla direnç gösteremeyince maçın skoru da belli oldu.


Günün son turunda yine nispeten rahat bir rakip bizleri bekliyordu: İrlanda. İki genel ve iki kadın masasında 4-0'lık skor elde eden oyuncularımız 20 yaş altı genel masada IM Gökerkan'ın beraberliğiyle 4,5-1,5 skoruyla rahat bir galibiyet daha elde ederek dördüncü tura tam puanla zirvede girmeyi başardı.


Yarın TSİ 17:00-18:00-19:00'da oynanacak üç turda ise bizi bugüne göre daha zorlu rakipler bekliyor: sırasıyla Hırvatistan, İzlanda ve Şili. Sporcularımızı gönülden tebrik ediyor, hepsine üst klasmana yükselme yolundaki mücadelelerinde başarılar diliyoruz!

Haber: Tarık Selbes 

Resmi Site: https://olymp.fide.com

Sıralama/Eşlendirme/Sonuçlar: http://chess-results.com/tnr532154.aspx

Oyunlar: https://www.chess.com/events/2020-fide-online-olympiad-division-2-pool-d