Mobile menu

Yılmaz 2,5 - Nisipeanu 1, 5

img-20200626-wa000526 - 29 Haziran tarihleri arasında Playchess üzerinden toplam 15+10 zaman temposu üzerinden 16 oyunluk bir antrenman maçı yapacak olan Büyükustamız Mustafa Yılmaz ile GM Liviu-Dieter Nisipeanu maçı bugün oynanan ilk 4 maç ile başladı. Oldukça heyecanlı karşılaşmalara sahne olan mücadelede ilk günü Yılmaz 2,5 – 1,5 skor ile önde kapattı.

İlk maçta siyah taşlar ile mücadele eden Yılmaz, 1.d4 hamlesine karşı Kabul Edilmeyen Vezir Gambitinde Semi-Tarrasch varyantını tercih etti. Rakibin d4 karesinde izole kalmış piyonuna karşı beyaz taşların da şah kanadı atağı girişimlerinin olduğu varyantta siyah fillerin değişilmesi ile konum eşitlendi. Sonrasında ise karşılıklı taş değişimleri sonucunda eşit bir kale oyunsonu konumu oluştu. Zaman sıkışmasının etkisinde 33…Şf8? hamlesinin ardından Nisipeanu piyon öne geçerek ilk maçı kazanmayı başardı.

 

İkinci maça bakttığmızda ise büyükustamızın 1.d4 hamlesine karşı Slav Savunması gibi başlayıp Ae4 ve f5 hamlelerinden sonra Hollanda Savunması sistemine geçti. Siyah taşlar ile çok tercih edilmeyen varyantlardan biri olan bu sistemde beyazlar vezir kanadında yarma harekatına girişirken siyahlar ile şah kanadından avantaj elde etmeye çalıştı. Eşit girilen oyunsonunda beyaz vezirin f2 piyonunu koruduğunu görmeyen Nisipeanu, dramatic bir şekilde 36..Ag5 37. Axg5-Ke1+ ile rakibini mat ettiğini sandı ancak beyaz veziri fark edince terk etmekten başka çaresi kalmadı.

3. maçta da ilk maç ile aynı açılış oynandı, Nisipeanu bu sefer 10. Ke1 yerine 10. a3 hamlesi ile siyah filden hızlıca kurtulmak istedi. Açılışta rakibine piyon feda edip hızlıca rakip şaha atak başlatan beyazlar 17. Vg4 hamlesinde sonra oldukça aktif bir konum elde etti. Ardından da 18.Axf7 ile güzel bir kombinezon hesaplayan beyazlar piyon önde kazanç bir oyunsonu konumu elde etti. Büyükustamız ise oyunsonu bilgisini ortaya koyup harika bir savunma ortaya koydu ve maçtan yarım puan ile ayrılmayı başardı.

4. maça geldiğimizde ise Nisipeanu bu sefer 1.d4 hamlesine karşı Benoni Savunması’nı tercih etti. Açılıştan şah kanadı atağı başlatan Yılmaz 20. g4 hamlesinden sonra maçtaki hakimiyeti eline aldı. Konumda hiç acele etmeyip yavaş oynayan büyükustamız önce piyon, sonra kalite öne geçti ve sonrasında rahat bir galibiyet elde etti. Böyle Büyükustamız, kuvvetli rakibine karşı ilk günü 2,5-1,5 önde kapattı.

Kalan maçlarda Büyükustamız Mustafa Yılmaz’a başarılar diliyoruz.

Türkiye Satranç Federasyonu’nun Youtube kanalı üzerinden gerçekleşecek canlı yayında IM Can Arduman da oyunlar oynanırken yorum ve analizleriyle katkıda bulunacak. Maçları Playchess Mustafa Kemal Atatürk odasından izleyebilirsiniz.

Haber: Mert Tırak