Mobile menu

Engelleri Satrançla Mat Ettik

fotoram.io 28TSF olarak engelli bireyler için de bugüne kadar çok güzel projeler ve turnuvalar gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye de devam ediyoruz. Federasyon olarak, Milli Eğitim Bakanlığımızın işbirliği ile Türkiye İş Bankası’nın sponsorluğunda “Gören Eller” Projesi kapsamında Türkiye’deki tüm görme engelli okullarında satranç sınıfları açtık.

Gençlik ve Spor Bakanlığının desteği ile Federasyonumuz tarafından hayata geçirilen “Satranç Eğitimini Geliştirme” Projesi ve koronavirüs sürecinde düzenlediğimiz “Evde Satranç Var” kampanyası kapsamında engelli bireyler için yeni bir çalışma hayata geçirdik. Görme engelli bireylere yönelik hazırlanan satranç eğitimi sesli kitabı ile evde kaldığımız bu sürede görme engelli bireyler satranç sporuna kolayca ulaşabildi. Federasyonumuzun destekleriyle hazırlanan "12 adımda satranç öğreniyorum" kitabı “Satranç Eğitimini Geliştirme” Projesi ve “Evde Satranç Var” kampanyası kapsamında görme engelli bireylere satranç öğrenmelerini ve kampanyamıza ortak olmalarını kapsayacak içerikler şeklinde yayınladık.

2019 yılı Aralık ayında Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından ilk defa düzenlenen "1. FIDE Engelliler Konfederasyon Kupası”na ev sahipliği yaptık. 24 ülkeden katılan görme, işitme ve fiziksel engelli sporcuların beş gün boyunca süren azimli mücadelesi yoğun ilgiyle takip edildi. Fiziksel Engelliler Kadın kategorisinde Handenur Şahin birinci, Görme Engelliler Kadın kategorisinde Özlem Erten üçüncü oldu. Onların başarısını gördükçe diyoruz ki: “Engelli sporcuların gösterdiği azim herkese örnek olmalı.”

10 Mayıs 2020 tarihinde Engelliler Haftasına da denk gelecek şekilde planladığımız dostluk maçında, Türkiye ve Vietnam engelli sporculardan oluşan takımlarla online olarak bir araya geldik. Federasyonumuz, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkılarıyla hayata geçirilen “Satranç Eğitimini Geliştirme” Projesi kapsamında hazırlanan “Görme Engelliler İçin Eğitim Metodojisi-Antrenörler İçin Rehber” kitabı,  Türkçe'den Rusça, İngilizce, İspanyolca, Almanca, Fransızca, Arapça olmak üzere 6 dile çevrilmişti, şimdi de Vietnam Milli Paralimpik Komitesi talebiyle Vietnamca diline çevrilecek.  TSF olarak 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda çok özel bir organizasyona imza atmanın da mutluluğunu yaşıyoruz.

Satrancı çocuklarımızın, gençlerimizin yaşamlarının merkezine taşımak için üretmeye devam ediyoruz. Her türlü zorluğa rağmen yaşamı renklendirerek sporun devam etmesine katkı sağlayan bu tür işbirliklerini TSF olarak devam ettireceğiz. Engellerimizi hep birlikte aşacağız. Bu mücadelenin en güzel hali. Onlar bütün sahip olduğu güzelliklerle bizimle birlikteler. Ve asıl olan sevgidir.