Mobile menu

Görme Engelliler İnternet Üzerinden Nasıl Satranç Oynar?

siteGençlik ve Spor Bakanlığının desteği ile Türkiye Satranç Federasyonu tarafından hayata geçirilen “Satranç Eğitimini Geliştirme” Projesi ve “Evde Satranç Var” kampanyası kapsamında engelli bireyler için geçtiğimiz günlerde Türkiye Satranç Federasyonu’nun destekleriyle FIDE Engelliler Komisyonu Üyesi Seçkin Serpil tarafından hazırlanan "12 adımda satranç öğreniyorum" kitabını yayına almıştık.

 

Görme engelli bireylere yönelik hazırlanan satranç eğitimi sesli kitabı ile evde kaldığımız bu sürede görme engelli bireyler satranç sporuna kolayca ulaşım sağlayabildi. “Engelsiz satranç” diyerek çıktığımız bu yolda 5 videonun ardından, görme engeli bireylerin satranç sporu ile ilgilenmesi ve öğrenmesini sağlamak  için yolumuza Seçkin Serpil’in konuk aldığı görme engelli sporcularımız ile devam ediyoruz. Kerim ve Selim Altınok kardeşler, görme engelli satranççıların, ekran okuyucu programları kullanarak www.lichess .org sitesi üzerinden nasıl online satranç oynayabilecekleri, örnekleriyle anlatılıyor.

Ders için tıklayınız.

Kerim ve Selim Altınok kardeşler kimdir?

Tek yumurta ikizi olarak dünyaya gelen Kerim ve Selim Altınok kardeşler, satranç sporuna adını altın harflerle yazdıran görme engelli sporcularımız. Altınok kardeşler, 1963 İstanbul doğumlu. İkizler, az olan görme yetilerini ortaokuldan sonra tamamen yitirdi. Buna rağmen yaşam azimlerinden hiçbir şey kaybetmeyen 2 kardeş, eğitimlerine ara vermeden devam etti.
Lisenin ardından Altınok kardeşler, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandı. Buradan birincilikle mezun olan ikizler, aynı bölümde yüksek lisans ve doktora da yaptı. İlkokul yıllarından beri müzikle uğraşan ve birçok enstrüman çalabilen ikizler, çoğunluğu kendi bestelerinden oluşan “Yaşadıkça” isimli bir albüm çıkardı. İkinci albüm hazırlıklarına devam eden kardeşlerin satrançta birçok şampiyonlukları bulunmaktadır.