Mobile menu

2020 FIDE Adaylar Turnuvası 17 Mart’ta Yekaterinburg’ta Başlıyor!

elegant fashion business cardKasım ayında oynanacak unvan maçında şampiyon Magnus Carlsen’in rakibini belirleyecek olan 2020 FIDE Adaylar Turnuvası, 17 Mart’ta Rusya’nın Yekaterinburg kentinde başlıyor. Sekiz oyuncunun birbirleriyle çift tur döner sistem üzerinden toplam 14 tur oynayacakları turnuva, 3 Nisan’da sona erecek.

2020 Adaylar Turnuvası’nda mücadele edecek isimler:

Fabiano Caruana (ELO: 2842 / USA / 2018 Unvan Maçı’nın kaybedeni)

Ding Liren (ELO: 2805 / CHN / Dünya Kupası Finalisti)

Aleksandr Grişçuk (ELO: 2777 / RUS / 2019 FIDE Grand Prix 1.si)

Yan Nepomniyaşçi (ELO: 2774 / RUS / 2019 FIDE Grand Prix 2.si)

Anish Giri (ELO: 2763 / NED / En yüksek ELO ortalaması)

Wang Hao (ELO: 2762 / CHN / 2020 FIDE Grand İsviçre 1.si)

Kiril Alekseyenko (ELO: 2698 / RUS / Wild Card)

Maxime Vachier-Lagrave (ELO: 2767 / FRA / 2019 Dünya Kupası 1.si Recebov’un yerine)

 

Turnuva daha başlamadan COVID-19 salgınının turnuvaya damgasını vurduğunu söylemek herhalde yanlış olmaz. Avrupa, Uzakdoğu Asya ve Ortadoğu ülkelerinin karantina önlemleri aldığı bir zamana denk gelen Adaylar Turnuvası, Rusya’da herhangi bir resmi yasak bulunmaması neticesinde FIDE tarafından ertelenmeyince turnuvada alınacak olan önlemler çok önemli bir hale geldi. Oyundan önce el sıkışmanın oyuncuların tercihine bırakılması, dezenfektan ve maske sağlanması, seyircilerin salona alınmaması gibi bir dizi önlem alan FIDE, turnuvanın düzenlendiği Rusya’nın salgının başladığı ülke olan Çin Halk Cumhuriyeti ile sınırını kapatması sonucu özel bir vizeyle Çinli yıldız Ding Liren’in iki hafta erken gelip gözetim altında tutulması gibi bir çözüm bulmuştu. Fakat Japonya’da bulunan diğer Çinli oyuncu Wang Hao için aynı prosedürün işletilmemesi ve Wang Hao’nun karantina süresi olmadan turnuvaya katılacak olması Azeri yıldız Teymur Recebov’un tepkisine yol açtı ve FIDE ile yaptığı yazışmaların ardından Recebov, turnuvadan çekildi. Teymur Recebov’un yerine ELO ortalaması olarak Giri’nin ardından gelen, hem 2019 Dünya Kupası hem de 2019 FIDE Grand Prix’sini üçüncü olarak tamamlayarak katılma hakkını üç seferde de kıl payı kaçıran -ve zaten turnuva öncesinde menajeri aracılığıyla wild card’ın kendisine verilmesi için açık mektup yazan- Fransız Maxime Vachier-Lagrave, on gün kala turnuvaya dahil edildi.

Sınırların kapatılması nedeniyle Caruana gibi dışarıdan gelen oyuncular Rusya’ya gitmekte bazı sıkıntılar yaşadıysa da halihazırda bütün oyuncular Yekaterinburg’ta yerini almış durumda görünüyor. 16 Mart’ta, yapılacak açılış töreninin ardından turnuva resmen başlamış olacak. İlk tur ise 17 Mart Salı günü TSİ 14:00’te başlayacak. İlk turda eşlendirmeler şöyle:

Vachier Lagrave – Caruana

Ding Liren – Wang Hao

Giri – Nepomniyaşçi

Grişçuk - Alekseyenko

Oyuncuların sağlığı, Rusya’da alınması muhtemel yeni önlemlerin ardından turnuvanın devam edip edemeyeceği gibi noktalarda riskler bulunsa da birçok müsabaka ve turnuvanın ertelendiği bu günlerde Adaylar Turnuvası her zamankinden de fazla izlenecek, orası kesin. Kişisel karantina önlemleri aldığımız ve vaktimizi evde geçireceğimiz önümüzdeki günleri renklendirecek Adaylar Turnuvası’nı takip etmeyi unutmayın!

İngilizce bilenler için chess.com sitesinde Anand, Nakamura, So, Hess ve Rensch veya chess24.com’da Kramnik, Short, Gustafsson ve Trent’in yorumlarıyla turnuvayı takip etmenizi öneririm. Ayrıca resmi siteden de Dubov ve Miroşniçenko’nun yorumları eşliğinde oyunları izleyebilirsiniz ki özellikle Dubov’un analizleri ilgi çekici olacaktır. Bunların yanı sıra resmi sitede İngilizce’nin dışında Sergey Şipov’un Rusça, Hu Yifan ve Peng Jaoping’in ise Çince yorumlarını bulmak da mümkün olacak.

Haber: Tarık Selbes

Resmi Site:https://en.candidates-2020.com

Canlı Yayın (Resmi Site):https://en.candidates-2020.com/main

Canlı Yayın (Chess24):https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/fide-candidates-2020#live

Canlı Yayın (Chess.com): https://www.chess.com/events/2020-candidates-chess-tournament