Mobile menu

Türkiye Satranç Kulüpleri Çalıştayı Sonuç Raporu

satranc kulupleri caltay sonuc raporu 12Türkiye Satranç Federasyonu olarak bir ilki gerçekleştirerek 20-22 Aralık 2019 tarihleri arasında Antalya’da Satranç Kulüpleri Çalıştayı’nı düzenledik. 160’ı aşkın kulüp yöneticisinin katıldığı çalıştayda 5 farklı ana başlık üzerinden “Satranç için daha iyi neler yapabiliriz” sorusuna cevap aradık. Eğitim, Turnuvalar, İlişkiler, Mevzuat ve Kaynak Yönetimi konuları üzerine bir dizi istişarelerde bulunduk.

Türk satrancının mihenk taşı olan kıymetli kulüplerimizle, geleceğimize yön vermek, daha güçlü adımlar atmak, büyük başarılara giden yolları birlikte bulmak ve ortak akılla ortak strateji oluşturmak için bir araya geldik.

“Kulüplerimizdeki antrenör eğitimlerinden, kaynağa, eğitim materyallerine kadar kulüplerin belli bir standarda ulaşması için el ele vermeliyiz” dedik ve çalıştay raporuna ilişkin alınan önemli kararlara bu doğrultuda imza attık.

Eğitim Komisyonu

-Sporcu ve velilerimize yönelik psikolojik – pedagojik destek sağlanması talebi: TürkiyeKüçükler ve Yıldızlar Şampiyonalarında olduğu gibi çocuk ve gençlerin yoğun katılım gösterdiği Okul Sporları, Küçükler ve Yıldızlar Takım turnuvalarında da bundan sonra psikolojik destek sağlanacak, ayrıca konuyla ilgili el broşürleri hazırlanıp, dağıtılacaktır. Türkiye Satranç Federasyonu’nun www.tsf.org.tr internet sitesinde ve TurkishChess isimli Youtube kanalı üzerinden de bu programların yayınlanması sağlanacaktır. Bununla beraber Milli takım kamplarında da uzman kişiler tarafından psikolojik eğitim seminerleri verilecektir.

-Eğitim videoları: 2019-2020 eğitim ve öğretim dönemi başından itibaren Milli Eğitim müfredatına uygun olarak her hafta Pazar günü Türkiye Satranç Federasyonu’nun internet sitesinde ve Youtube kanalında yayınlanan eğitim videoları ve slaytlar gelecek dönemde de devam ettirilecek ve ihtiyaca göre kapsamları genişletilecektir.

-Antrenör eğitimlerini ve gelişim seminerlerini tamamlayanlara belge verilmesi konusu: İllerde açılacak antrenör eğitimi ve gelişim seminerlerinin planlamaları Türkiye Satranç Federasyonu’nun Eğitim Kurulu ve Antrenörlük Kurulu tarafından yapılmıştır. Önümüzdeki aydan itibaren Türkiye’nin 7 farklı bölgesinde verilecek olan antrenör eğitim programlarının planlamaları Türkiye Satranç Federasyonu’nun internet sitesinde yayınlanacaktır. Ayrıca gelişim seminerini tamamlayanlara da katılım belgesi verilecektir.

-Müfredat kaynaklarının geliştirilmesi ve okullara yönelik uygulanabilir kitaplar hazırlanması: Yeni eğitim ve öğretim dönemiyle birlikte Türkiye Satranç Federasyonu’na müracaat edilen satranç kitapları bir komisyon tarafından incelenecek ve tavsiye kitaplar listesi olarak Türkiye Satranç Federasyonu’nun internet sitesinde yayınlanacaktır. Yayın kuruluşlarının ve kitap sahiplerinin talepleri doğrultusunda listeye giren kitaplar, Türkiye Satranç Federasyonu’nun iktisadi işletmesi aracılığıyla satılacaktır.

-Akıl-Zeka oyunları eğitmenliği: 4 bin yıllık tarihi ile köklü bir spor branşı olan satranç sporunun, eğitim kurumlarında akıl ve zeka oyunları dışında bir spor branşı olduğu farkındalığının oluşturulması için gerekli bilgilendirme çalışmalarına devam edilmektedir. Satrancın, 2020 - 2021 yılı içerisinde eğitim kurumlarında ayrı bir kategori ve spor branşı olarak değerlendirilmesi hususunda gerekli çalışmalar yapılmaktadır.

-Eğitim kulübü tanımı: Birinci olarak özel spor tesisi nedir, nasıl olmalıdır? Bunların kriterlerini belirleyen noktalar Türkiye Satranç Federasyonu’nun internet sitesinde yayınlayacaktır.

İkinci olarak, eğitim kulüplerinin tanımını ve destek verilen eğitim kulüplerinin kriterleri netleştirilecektir. Türkiye Satranç Federasyonu tarafından yapılan desteklerin, bu kriterlere uygun olarak verilmeye devam edilmesi sağlanacaktır. Bu kriterler de Nisanayı itibariyle Türkiye Satranç Federasyonu’nun internet sitesinde yayınlanacaktır.

Turnuvalar Komisyonu

-Turnuvaya kayıt yaptırıp gelmeyen/gelemeyen sporcuların durumu: Turnuvaya kayıt yaptırıp, her ne nedenle olursa olsun turnuvaya katılamayan sporculara, tanınan süre içerisinde kayıtlarını “iptal butonu” ile iptal etme imkanı sağlanacaktır. Kaydını yaptırdığı turnuvaya katılmayan ve kayıtlarını iptal etmeyen sporcuların turnuvaya katılmadıkları sisteme yeni eklenecek “katılmadı” ifadesi ile turnuvanın sonuç sayfasında belirtilecektir.

-Turnuvayı yarıda bırakan ya da son turda terk eden sporcuların durumu: Sporcunun, belli bir zaman dilimi içerisinde iki turnuvayı izinsiz terk etmesi ya da iki turnuvaya katılmaması durumunda cezai işleme başvurulacaktır. Bu durum, başhakemlerin raporlarında belirtilmesi kaydıyla değerlendirmeye alınacaktır.

-Mükerrer kayıt: Aynı tarihte birden fazla turnuvaya kayıt yaptırarak mükerrer kayıt alınmaması için merkezi kayıt sistemi oluşturulacaktır. Konuyla ilgili çalışmalar devam etmektedir.

- Satranç Süper Ligi programının revize edilmesi: Gerekli çalışmalar yapılarak, Süper Lig takviminin 1 gün uzatılması ve aradaki boş günün kaldırılarak her gün tek tur oynanması kararı alınmıştır.

-Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Takım Satranç Turnuvası finaline ilinde dereceye girerek katılacak takımlara yönergede belirtilen ölçütlere göre nakdi destek verilmesi konusu: Türkiye Satranç FederasyonuYönetim Kurulu tarafından değerlendirilip, destek verilmesine karar verilmiştir. Konuya ilişkin detaylar 28.01.2020 tarihinde yayınlanan yönergede ilan edilmiştir.

-Tüm sporcuların profesyonel sporcu sözleşmelerinin lisans sisteminde görünmesi, sözleşme tarihi sona eren sporcuların bireysele düşmesi: Sporcu ve kulüp arasında yapılması gereken sözleşme revize edilmiş olup, bu sezon geçerli olmak üzere yenilenmiş sözleşmenin dikkate alınması sağlanacaktır. Kiralık oyuncuyla ilgili konu, ligler sırasında kulüp temsilcileriyle yapılacak toplantıda ele alınacaktır.

-Liglerdeki takım sayılarının ve masa sayılarının azaltılması: Gelen talep üzerine geçen sezon Süper Lig kulüplerinin masa sayısı 8’den 6’ya düşürülmüştü. Yine gelen talep üzerine bu yıl uygulanmak üzere Birinci Lig kulüplerimizin de masa sayıları 8’den 6’ya düşürülmüştür. Masa sayısı 8 olarak devam eden İkinci Lig ve Kulüpler Şampiyonası’nda, masa sayılarının tekrar bir düzenlemeye ihtiyacı var ise, kulüp temsilcilerinin görüşleri alınarak yeni sezonda bir güncelleme yapılabilir.

-Şehit yakınları, sevgi evlerinde kalan çocuklar, engelliler ve 65 yaş üstü katılımcılar için lisans ücreti: Bu konu Türkiye SatrançFederasyonun gündeminde olan ve oldukça hassas bir konudur. Şimdiye kadar elden geldiğince bu talepler karşılanmaya çalışılmıştır. Ancak bunun da belirli bir standardını ortaya koymak için, yeni dönemle birlikte yönetim kurulu kararı alınacaktır. Bu kararla birlikte Şehit çocuklarına, sevgi evlerinde kalan çocuklara, 65 yaş üstü emektar sporculara ve en az yüzde 40 engelli olduğunu belgeleyen sporculara belli oranlarda indirim ve muafiyetler sağlanacaktır.

-Turnuva kayıt sitesi: Tüm Türkiye’de kaydı açılan turnuvaların, internet sayfasında ilanı yapılarak, sporculara ve kulüplere turnuva takip – kayıt kolaylığı sağlanacaktır. Bu güncelleme en kısa süre içerisinde Türkiye Satranç Federasyonu’nun internet sitesinde yapılacak düzenleme ile ayrı bir başlık olarak yayınlanacaktır.

-İnternet sitesinin güncellenmesi: Türkiye Satranç Federasyonu’nun internet sitesinin güncellenmesi, belge ve dokümanlara erişimin daha rahat sağlanabilmesi için gerekli çalışmalar yürütülmektedir.

İlişkiler Komisyonu

İl temsilcilikleri ile kulüpler arası diyalogların geliştirilebilmesi açısından gerekli yönlendirmeler ve rehberlikler Türkiye Satranç Federasyonu tarafından yoğunlaştırılacaktır. Türkiye Satranç Federasyonu aynı zamanda kulüplerin kendi illerinde sponsor bulma, kamu kurumlarıyla olan ilişkilerini geliştirme ve özel firmalarla görüşmeler ayarlama noktasında da rehber olacaktır.

Mevzuat Komisyonu

-Etik Kurul: Sahada oluşan uyuşmazlıklarla ilgili olarak, yazılı olmayan kurallar bağlamında bir Etik kurulun oluşturulmasına ihtiyaç olduğu ve prosedüre takılmadan çözüm üretmenin gerekli olduğu fark edilmiştir. Bu yüzden de Hukuk kurulumuzun adı Hukuk ve Etik Kurulu olarak güncellenmiştir.

-Lisans tescil ve transfer: Bu konuyla ilgili talimatlar hazırlanmıştır ve Gençlik ve Spor Bakanlığına sunulmuştur. 14 Aralık’ta Bakanlık tarafından yayınlanan yönetmelik gereği lisans ve vizelerin Gençlik Spor İl - İlçe Müdürlüklerinden çıkarılması, turnuvalarda oynayacak yabancı sporcular için bir yıllık ikamet istenmesi gibi zorlayıcı maddelerle ilgili çalışmalarımız ve girişimlerimiz devam etmektedir.

Kaynak Yönetimi Komisyonu:

-İktisadi işletmelerini kuran ve federasyon tarafından akredite olan Eğitim kulüplerine İktisadi İşletme ürünlerinin satış hakkı verilecektir. Satış hakkı verilen bu kulüpler bayilik sözleşmesi yaparak yetkilendirilecektir. Eğitim Kulüpleri’nin iktisadi işletmelerinin satış yaptığı illerde Türkiye Satranç Federasyonu’nun İktisadi İşletmesi satış yapmayacaktır. Böylelikle o ilde İktisadi İşletmesini kurmuş Eğitim Kulüpleri kendi ilinin satranç ile ilgili tüm satışlarını yapabilecektir. Buradaki amaç İktisadi İşletme ile kulüplere ciddi bir kaynak yaratmaktır.

KOSGEB’le yapılan görüşmeler neticesinde iktisadi işletmelerini kuran kulüplerin kurulum masraflarının karşılanması ve benzeri avantajlar sağlanacaktır.

Ayrıca piyasada kullanılan satranç malzemelerinin standardizasyonunu belirlemek için Türkiye Satranç Federasyonu’nun internet sitesinde satranç malzemelerinin kriterleri yayınlanacaktır.

Satranç Kulüpleri Çalıştayı’nda kulüp yöneticilerimiz tarafından verilen öneriler doğrultusunda alınan kararları sizlerle paylaşmaktan dolayı büyük mutluluk duyduk.

Alınan tüm kararların satranç ailemize hayırlı olmasını temenni ederiz.