Mobile menu

Düzce Üniversitesi’nde “Satranç Uzmanlık Dalı” Açıldı

bir balk ekleyin 3Düzce Üniversitesi Rektörlüğü ile gerekli görüşmelerde bulunan Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) bir ilke daha imza attı. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü bünyesinde “Satranç Uzmanlık Dalı” açılarak, satranç akademik dünyaya taşındı. Düzce Üniversitesi Senatosu tarafından onaylanarak yürürlüğe giren kararla birlikte öğrenciler 4 dönem boyunca, toplam 224 saat satranç eğitimi alacak ve 196 saat antrenörlük gözlem ve uygulaması yapacak. Belli koşulları sağlayanlar uzmanlık alan dalına katilabilecekler. TSF Eğitim Kurulu Üyeleri Doç. Dr. Nurper Özbar ile Öğretim Üyesi Doç. Dr. Reşat Sadık'ın çalışmaları sonucunda satranç artık üniversitelerde futbol, yüzme, tenis gibi uzmanlık dalı olarak okutulacak. Uzmanlık dalı alan öğrenciler, aynı zamanda TSF’den 3. Kademe Satranç Antrenörlük Belgesi almaya da hak kazanacak.

“SATRANÇTA BİLİMSEL ÇALIŞMALARIN ÖNÜNÜ AÇAN BİR ADIM ATTIK”

Düzce Üniversitesi desteği ile birlikte eğitim müfredatına giren “Satranç Uzmanlık Dalı”nın Türk satrancında da büyük bir etki uyandıracağının altını çizen TSF Başkanı Gülkız Tulay şu ifadeleri kullandı:

“TSF olarak satranç sporunda bilimsel çalışmaların önünü açmış olduk. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ile Türkiye’de ilk defa gerçekleştirdiğimiz ‘Satranç Uzmanlık Dalı’ ile Spor Bilimleri öğrencileri artık satranç sporunda uzmanlaşma şansı elde ettiler. Aynı zamanda satranç sporcularına yönelik üniversitelerde de istihdam sağlayacağız. Düzce Üniversitesi ile başlayacak bu uygulamayı Türkiye geneline yayabilirsek artık satranç alanında öğretim elemanlarına da ihtiyacımız olacak.

Ülkemizde satranç ile tanışma yaşı okulöncesi döneme kadar inmiştir. Bu demek oluyor ki, çocuklar ilkokula başlamadan önce analitik ve stratejik düşünme yolları ile tanışıyor. Akademik çalışmalarımızın altyapımıza büyük etkileri olacak.

Satranç Uzmanlık Dalının üniversite bünyesinde kurulması için büyük çaba sarf eden Eğitim Kurulu üyelerimizden Doç. Dr. Nurper Özbar ve Doç. Dr. Reşat Sadık başta olmak üzere Eğitim Kurulu Başkanımız Ozan Çapan ve üyelerimize, emeği geçen herkese ve bu karara imza atan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar'a teşekkürlerimi iletiyorum. Düzce Üniversitesi ile attığımız bu adımın uğurlu gelmesini ve diğer üniversitelere de örnek olmasını temenni ediyorum.”