Mobile menu

Yıldırım'da Şampiyonlar Carlsen ve Lagno

whatsapp image 2019-12-31 at 09.31.03 1Rusya’nın Moskova şehrinde düzenlenen 2019 Dünya Hızlı ve Yıldırım Satranç Şampiyonası bugün oynanan yıldırım satranç maçları ile sona erdi. Genel kategoride 21 tur sonucunda 16,5 puana sahip olan Carlsen ve Nakamura arasında yapılan eşitlik bozma maçları sonucunda GM Magnus Carlsen şampiyonluğa ulaşan taraf olurken kadınlar kategorisinde ise GM Kateryna Lagno 17 tur sonunda 13 puan ile şampiyonluğunu ilan etti.

Güne 2 galibiyet ve 1 beraberlik ile oldukça güzel başlayan GM Emre Can, kalan maçlarda da hiç fena olmayan sonuçlar elde etti ve hanesine 5,5 puan ekleyerek 10,5 puan ile şampiyonayı tamamladı. İlk gün istediği sonuçları alamayan GM Vahap Şanal ise güne güzel bir galibiyet ile başladı. İlerleyen turlarda da oldukça iyi sonuçlar elde eden büyükustamız son 2 turdan puan çıkartamasa da 10 puan ile turnuvayı noktaladı. GM Mustafa Yılmaz’a baktığımızda ise güne 2 maçta 1,5 puan ile başlayan sporcumuz kalan turlarda istediği sonuçları alamadı ve şampiyonayı 9 puan ile tamamladı.

Kadınlar kategorisinde yarışan IM Ekaterina Atalık ise kötü geçen ilk günün ardından şampiyonanın ikinci yarısını namağlup bir şekilde 6 galibiyet ve 2 beraberlik ile tamamladı. Güne 2 galibiyet ile hızlı bir şekilde başladı. Ardından oynadığı 2 maçından beraberlik ile ayrılan sporcumuz kalan 4 maçında adeta gaza basarak rakiplerine hiç şans tanımadı ve 4 maçını da kazanmayı başardı ve şampiyonayı 10 puan ile tamamladı.

Genel kategoride şampiyonluk yarışı ise son yılların belki de en çekişmeli yarışı oldu. Nakamura ile Carlsen arsaında büyük bir heyecana sahne olan şampiyonluk yarışını belki de 19. turda oynanan Alireza Firouzja – Magnus Carlsen belirledi. 3. turda Nakamura’yı harika bir oyunla mağlup eden genç yıldız Firouzja, bugün de dünya şampiyonunu yenmeye çok yaklaşsa da çok şanssız bir şekilde bayrağı düştü ve belki de dünya şampiyonu olma şansını elinden kaçırdı. 21 tur sonucunda ise Carlsen ile Nakamura 16,5 puan ile şampiyonluğu paylaştı ve yapılan eşitlik bozma maçlarını 1,5-0,5 kazanan Carlsen şampiyonluğa uzanan taraf oldu. Böylelikle 5 sene sonra da Carlsen standart, hızlı ve yıldırım satrançta hem dünya şampiyonluğunu hem de ELO listesinde liderliği ele geçirmiş oldu.

http://chess-results.com/tnr499129.aspx?lan=8&art=1&rd=21&flag=30

whatsapp image 2019-12-31 at 09.31.03