Mobile menu

Dünya Hızlı Şampiyonası'nda Genelde 10, Kadınlarda 8 Tur Geride Kaldı

fotoram.io 5Rusya’nın Moskova şehrinde düzenlenen 2019 Dünya Hızlı ve Yıldırım Satranç Şampiyonası’nın Hızlı Satranç aşamasında dün itibarıyle genelde 10 kadınlarda ise 8 tur geride kaldı. Genel kategoride 10 maçta 8 puan toplayan Dünya Şampiyonu GM Magnus Carlsen puan farkıyla liderlik koltuğunda otururken kadınlar kategorisinde liderliği 8’de 6.5 yapan 4 sporcu IM İrina Bulmaga, GM Zhongyi Tan, GM Tingjie Lei ve GM Mariya Muzychuk paylaşıyor.

Turnuvanın kadınlar kategorisinde ülkemizi temsil eden IM Ekatarina Atalık, oldukça başarılı bir performans grafiği çizmeye devam ediyor. Turnuvanın ikinci gününde IM Zhansaya Abdumalik, GM Irina Krush ve GM Antoaneta Stefanova gibi oldukça kuvvetli sporcuları mağlup etmeyi başaran sporcumuz, 8 maçın sonunda aldığı 6 galibiyet ile 5. sırayı paylaşarak averajla 9. durumda bulunuyor. Hızlı Satranç aşamasının son gününde ilk maçta GM Humpy Koneru ile karşılaşacak olan temsilcimiz, madalya iddiasını sürdürüyor.

Genel kategorideki temsilcilerimiz GM Yılmaz ve GM Şanal’ın 5 puanı bulunurken GM Can 4 puanla turnuvaya devam ediyor. Şampiyonanın ilk gününe şanssız başlayan GM Emre Can, son 4 turda kuvvetli büyükustalara karşı 1,5 puan almaya başardı. Henüz istediği ritmi yakalayamayan GM Vahap Şanal ikinci günü 3 puan ile tamamladı. GM Mustafa Yılmaz ise zorlu eşlendirmelerin ardından kazandığı son iki tur ile final gününe umutlu bir pozisyondan devam etme fırsatı buldu.

Genel kategorinin zirvesinde bulunan Dünya Şampiyonu, ilk 7 turda 4 beraberlik alarak performansıyla ilgili akıllara soru işareti düşürdüyse de son 3 turu kayıpsız atlatarak günü puan farkıyla lider kapattı. Özellikle 10. turda Vietnamlı eski Dünya Yıldırım Şampiyonu GM Quang Liem Le’ye karşı inanılmaz dominant bir performans ortaya koyan Carlsen, klasiklere arasına girecek bir galibiyet aldı. 10 turun sonunda ikinci sırayı paylaşarak Carlsen’i yarım puan geriden takip eden isimler GM Wang Hao, GM Maxime Vachier-Lagrave ve GM Jan-Krzysztof Duda. Rekabetin içinde bulunan diğer isimler de düşünüldüğünde izleyenleri oldukça heyecanlı bir final günü bekliyor.

Genelde 11 kadınlarda ise 9. turu bugün TSİ 15:00’te başlayacak olan şampiyonada tüm temsilcilerimize başarılar dileriz.

Haber: Mert Tırak