Mobile menu

Satrancın Efsanesi Karpov Mersin'de

dsc 6448Dünyanın en büyük satranç ustalarından Büyükusta (GM) Anatoly Karpov, satrançseverlerle Mersin Satranç Festivalinde bir araya geldi. Mersinli sporcu ve antrenörlerle seminerde buluştu.

Rosatom’un desteğiyle dünyaca ünlü satranç şampiyonu GM Anatoly Karpov, 8-14 Aralık 2019 tarihlerinde Ankara'da gerçekleşecek “2019 Engelliler için Birinci FIDE Konfederasyon Kupası” öncesinde Mersin’e geldi. Türkiye'nin satranç eğitimi konusunda attığı adımlardan ve son yıllardaki başarı grafiğinden övgüyle bahseden Karpov, Türk misafirperverliği ve gösterilen ilgi için de teşekkür etti.

 

GM A. Karpov ile Mersin’in başarılı sporcuları İsmail Alp Özkaya, Şeref Karagöz, Taşkın Yücel, Beray Karatiken, Efe Mehmet Kaya, Yavuz Selim Dülek, Işıl Cingöz, Latife Günaştı, Yücel Mert Öztürk coşkulu bir simultane maç yaptı. Karpov’un genç satranççılarla müsabakası renkli ve çekişmeli anlara sahne olurken, sporcuların kazanma mücadelesi ve heyecanı ise görülmeye değerdi.

GÜLKIZ TULAY: “GM KARPOV’U AĞIRLAMAK MUTLULUK VERİCİ”

Satranç tarihinin en büyük sporcularından biri olarak kabul edilen GM Karpov’u Türkiye’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten TSF Başkanı Gülkız Tulay, “4 yaşında satranç sporuna başlayan, şampiyonlukları ve geliştirdiği hamlelerle satranç tarihine adını altın harflerle yazdıran değerli satranç ustasını Türk sporcular ve antrenörlerle buluşturmak bizim için çok büyük bir heyecan oldu. Karpov'un bir süre önce 'Türkiye’de satranç çok güzel şekilde gelişiyor. Özellikle Türkiye satranç eğitimi açısından bir numara ülke' şeklindeki açıklamaları bizim bu yönde attığımız adımların ne kadar doğru olduğunu vurgulaması açısından hepimizi mutlu etmişti. 'Ben, gereksiz riskten sakınıp, "doğru" satranç oynuyorum' sözü ile doğru hamle yapmanın stratejik düşünmenin önemini genç kuşaklara vurgulayan dünya tarihinin en büyük ustalarından birini Türkiye'de konuk edilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Karpov'la bir araya gelen genç sporcularımızın coşkusu hepimizi etkiledi. Satranç kültürünün tüm Türkiye’ye yaygınlaştırmak adına da Mersin Satranç Festivali önemli bir etkinlikti. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım.” diye konuştu.  

“2019 Engelliler İçin Birinci FIDE Konfederasyon Kupası” kapsamında Mersin’e gelen ve basın mensuplarına açıklama yapan GM A. Karpov, Türkiye’nin son yıllarda satrançta öne çıkan ülkelerden biri olduğuna dikkati çekerek, “Ülke olarak bu alanda çok iyi bir noktaya geldiniz. Yakaladığınız temponuzu kaybetmeyin.” dedi.

Karpov, Türkiye ile ilk kez neredeyse 40 yıl önce tanıştığını ve geçmişte İstanbul’da satranç eğitimleri verdiğini hatırlatarak, “Rusya’da aktif olarak satranç eğitimi veriyoruz. En önemlisi satranç öğretecek öğretmenler yetiştiriyoruz. Rusya’da uyguladığımız programın bir benzerini Türkiye’de hatta Mersin’de de yapmak isteriz. Ayrıca burada her yıl genç satrançsevelerle buluşursak çok iyi olur.” dedi.

Satrançta daha iyi bir seviyeye gelmek isteyen gençlere tavsiyelerde bulunan Karpov, ”Sizin için en iyi yol aktif olarak satranç oynamanızdır. Yarışmalara, turnuvalara katılmak en iyi okuldur. Başarısız olmak hevesinizi kırmasın. Bir turnuva olmazsa diğerinde başarılı olursunuz.” şeklinde konuştu.

Rosatom’u temsilen etkinliğe katılan Yönetici Direktör Aleksei Frolov, Türkiye Satranç Federasyonu organizasyonu ile satrançta dünyanın en büyük efsanelerinden biri olan GM Karpov'u Mersin'de satrançseverlerle buluşturmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek, “Rosatom, bilgi, gelişim, sürekli ilerleme şirketidir. Geleneksel olarak bütün yaş gruplarına yönelik entelektüel yarışmalarla bunun gibi diğer etkinliklerin yapılmasını gerek Rusya’da gerek yurtdışında destekliyoruz. Bu etkinlik sayesinde Mersin’deki çocuklara adeta bir bayram hediye edilmiş oldu. Rosatom, kendi alanındaki dünya liderliğini kaynaklarını ve enerjisini genç nesillerin başarısı için kullanarak sürdürmektedir. Çocuklarımıza bu etkinliğe gelmelerinin büyük bir fırsat olduğunu ve erken yaşta çocukların bu spora başlamasını sağlayan ailelerinin de çok iyi bir iş yaptıklarını söylemek istiyorum. Çocuklarımızın başarılarının devam etmesi için biz şirket olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bu yüzden, bugün burada düzenlenen etkinliğin bundan sonra her yıl yapılmasını ve geleneksel hale gelmesini istiyoruz ve öneriyoruz." dedi.

FIDE Asbaşkanı Akaki Iashvil de organizasyondan duyduğu memnuniyeti belirterek, “Hem Mersin için hem de Türkiye için çok özel bir gün. Çocuklar satranç efsanesi Karpov ile tanışma, ondan bir şeyler öğrenme fırsatı buldular. Biz de FIDE olarak çok faydalı olacağını düşündüğümüz bu buluşmayı her yıl yapma önerisini kabul ediyoruz.” dedi.

dsc 6459

dsc 6745

dsc 6841

dsc 6881

dsc 6664

dsc 6481