Mobile menu

YAŞ GRUPLARI DÜNYA ŞAMPİYONASI'NDA SON TUR

 

BETÜL CEMRE YILDIZ EŞ PUANLA DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ!!!

KÜBRA ÖZTÜRK DÜNYA BİRİNCİSİYLE EŞ PUANLA DÜNYA DÖRDÜNCÜSÜ!!!

2007 Yaş Grupları Dünya Şampiyonası'nda 11. Tur

2007 Yaş Grupları Dünya Şampiyonası, dün oynanan 11. Tur ve ödül töreninin ardından sona erdi. Şampiyonada 18 Yaş Kızlar'da WIM Betül Cemre Yıldız, 3-5.dereceleri paylaştı ve eş puanla üçüncü olarak bronz madalya kazandı. Betül, bu sonuçla ülkemize Yaş Grupları Dünya Şampiyonası'nda ilk madalyayı kazandırdı. Kübra Öztürk de son tur ezeli rakibi WFM Olga Girya'yı bir kez daha yendi ve 1-4.dereceleri paylaştı. Kübra averajla dördüncü olduysa da ilk altıya madalya verildiği için aslında o da ülkemize bir madalya kazandırmış oldu. Ayrıca WIM normlarını tamamlayan Kübra Öztürk, yakında resmen WIM olacak!  Türkiye'yi temsil eden bütün çocuklarımıza ve altın kızlarımıza Türkiye'yi başarıyla temsil ettikleri için teşekkür ediyoruz.

Haberin devamında son tur notları yer almaktadır. Ödül törenine ilişkin detaylar ayrı bir haberde yayınlanacaktır.

Milli Takım Sonuçlar             Turnuva Sayfası           Fotoğraf Galerisi              Video Sayfası

       Basın Odası(Televizyon Kanalları ve Ajanslar için yüksek çözünürlüklü görüntüler)

Betül Cemre Yıldız ile Söyleşi-1 Söyleşi-2

18 Yaş Kızlar, bugünkü ilk haberini yapacağımız grup; çünkü burada beş kez Türkiye Şampiyonluğu bulunan, Ekaterina Atalık, Türkiye adına oynamadan önce takım turnuvalarında birinci masalarda Stefanova, Peng Zhaoqin gibi isimlerle başarıyla mücadele eden yıldızımız Betül Cemre Yıldız'ın grubunda son turdaki duruma bakalım.  18 Yaş Kızlar Grubu'nda Betül'ün kazanırsa birincilik veya ikincilik şansı olacak kaybederse altıncılıkla yetinmek zorunda kalacaktı. Rakibi ise 2006 yılında, Kübra Öztürk ile Avrupa Şampiyonluğu'na ulaşma yolunda mücadele veren Sırp Marija Rakic idi. Taraflar, 25. hamlede beraberlikte anlaştılar ve diğer sonuçlarla birlikte Betül'ün üçüncülüğü paylaşacağı ortaya çıktı.

 

Sol: Yıldız Hamrakulova Sağ: Katarina Nemcova

 

Sol: Mary Ann Gomes ve Katerina Nemcova Sağ: 16 Yaş Kızlar'da Kübra'nın  rakiplerinden Nakhbayeva

 

Sol: Betül Cemre Yıldız'ın son tur rakibi Rakic Sağ: GM Alexander Rakhmanov

Grupta Gunina, Mary Ann Gomes'i yendi ve birinciliğe ulaşacağı kesinleşti. Betül'ün alacağı madalya ise hala belli değildi; çünkü Andrenko'nun ve Preethi'nin maçları (7 puandaydılar) ve Hamrakulova ile Nemcova'nın maçının sonucu önemliydi. Nemcova, berabere yaptı ve 8,5 tek başına ikinciliğe ulaşacağı kesinleşti. Andrenko kazanıp Hamrakulova da berabere yapınca hummalı bir averaj hesabı başladı.

Aynı zamanda Uluslararası Hakem olan Milli Takımlar Menajeri Özgür Solakoğlu'nun hesaplarına göre Betül üçüncü olmalıydı; fakat averaj yönetmelerinden hangisinin kullanılacağıyla ilgili (bilenler için FIDE 1 ve FIDE 2, progresif yani kademeli) şüpheler bulunuyordu. O sırada heyecanlı bekleyişin sürdüğü Koordinasyon Merkezi'ne gelen federasyon başkanı Ali Nihat Yazıcı da hakemlik günlerine döndü ve hesaplamayla yakından ilgilendi. Sonra ise Betül'ün üçüncü olacağı kesinleşti ve kısa bir süre sonra odaya geldi. Bu sevinç dolu kucaklaşmalar, baskının sona erdiği an, yıllardır Betül'le birlikte turnuvalara giden Ali Nihat Yazıcı'nın sıcak tebriği ise görülmeye değer anlardı. Sonra ne mi oldu? Gazetecilere röportaj vermeye başlamadan önce, Mikhalchishin ile son tur partilerini analiz ettiler.

 

Sol: Burcu Şaşmazel, Adrian Mikhalchishin ve Betül Cemre Yıldız

Sağ: Betül Cemre Yıldız ve TSF Başkanı Ali Nihat Yazıcı

 

Sol: Hesaplamalar devam ederken Adrian Mikhalchishin, Tahsin Aktar, Özgür Solakoğlu ve Hakan Erdoğan Sağ: IM Umut Atakişi, Beşiktaş'taki takım arkadaşının mutlu haberini büyük sevinçle kutladı ve tabii maçla ilgili de kısa bir analiz yapmayı ihmal etmedi.

 

Sol: Girya-Öztürk Sağ: Kübra Öztürk

O sırada Kübra'nın maçlarıyla ilgili haberler de geliyordu ve bunlar sonraki paragrafta yer alacak ve sonunda Kübra'nın da kazandığı haberi geldi. Peki, Kübra ne yapacaktı? Kübra da kazanmıştı...Kübra'nın kazanmasının ne ifade ettiğini anlamak için artık 16 Yaş Kızlar Grubu'na geçmemiz gerekiyor.

Bu grupta son tura girerken, WFM Kübra Öztürk, WFM Olga Girya ile karşılaşacaktı. Girya'ya karşı daha önce oynadığı tüm maçları kazanmıştı ve Girya, birinciliğe daha yakın olduğu için en az Kübra kadar baskı altında olacaktı. 7,5 puanı bulunan isimler, Kübra, Olga Ivanenko ve Guliskhan Nakhbayeva'ydı. Nakhbayeva, 8 puanlı Tsatsalashvili ile berabere kaldı ve Tsatsalashvili 8,5 puana ulaştı. Kübra, tipik bir şekilde beyaza üstün bir oyunsonuna girdi ve oyunun ilk bölümlerinde bir piyon kazandı.

Tabii, maçı izleyenlerin heyecanı arttı. Mikhalchishin, o sırada Betül'ün maçı da devam etse de ilk kez maçlara bakmadı. Heyecandan yerinde duramayan Adrian Bogdanovich, iki öğrencisinin de madalya almasını çok istiyordu. En sonunda heyecan sona erdi ve Kübra maçını kazandı. Aramıza geldi ve ilk olarak kader ortağı Betül Cemre Yıldız'la kucaklaştı. Sonra TSF'nin Limra'daki ofisinde herkes Betül'ü kutladı. Hikayenin kalan kısmını ödül töreni haberimizde bulabilirsiniz.

 

Popov ve Howell, son tur birinci masada çok kritik bir maç yaptılar

18 Yaş Erkeklerde ise son tur birinci masadaki büyükusta derbisinde GM Ivan Popov, GM David Howell'ı yenerek 9 puan ve 2682 performansla turnuvayı kazandı. 8 puanlı IM Edouard da FM Nakhapetiane ile berabere kalıp 8,5 puana ulaştı. Ona yetişen isim ise Meksikalı IM Leon Hoyos'u yenen Rus GM Rakhmanov oldu.

 

IM Edouard Romaine, 18 Yaş Erkeklerde ikinci oldu ve GM normu aldı

16 Yaş Grubu'nda FM Chirila, son turda Portekizli FM Pereira ile berabere yaparak 8,5 puana ulaştı ve son tur rakibiyle ve iki isimle daha birinciliği paylaştı; ancak eşitlik bozmada altın madalyayı aldı. FM Pereria ikinci olurken, 1-4. dereceyi paylaşan ve eşitlik bozmada üçüncü olan IM Kharchenko ve dördüncü de iki tur önce Mustafa Yılmaz'ı yenen Goganov oldu. Böylece Rumen, Portekizli, Ukraynalı ve Rus sporcular altın madalyaya uzandı.

 

Sol: Mustafa Yılmaz ve Ataman Aydoğdu Sağ: Pereira ve Chirilia

 

Sjugirov 14 Yaş grubunda zafere ulaştı

14 Yaş Grubu'nda IM Sjugirov son tur Wang'ı yenerek 9 puana ulaştı ve onun gibi FM Ter-Sahakyan'ı yenerek 9 puan alan Kanarek ile birinciliği paylaştı. Eş puanla altın madalyaya ulaşan isim Kalmık IM Sjugirov oldu. Üçüncü ise 8,5 puan alan Wang, Belous ve FM Swiercz arasındaki eşitlik bozmada averajı daha iyi olan Wang'dı. 14 Yaş Kızlar Grubu'nda ise Gürcü WFM Paikidze, son tur vatandaşı WFM Danelia'ya karşı kazanarak 9,5 puana ulaştı altın madalyayı aldı. Gümüş madalyayı yine Gürcü WFM Arabidze, son turda Perulu WFM Cori'yi yenerek kazandı ve Hint Gagare de Adamowicz'e karşı kazanarak bronz madalyayı kazandı.

 

Nyzhnik ve Naroditsky

12 Yaş Grubu'nda Nyzhnyk son tur Berazde'ye karşı kazandıysa da bu Ukraynalı süperstarın altın madalya almasına yetmedi; çünkü Naroditsky de FM Bukavshin'e kazandı ve 9,5 puan alan iki oyuncunun arasındaki eşitlik bozmada altın madalyaya uzandı. İkilinin ardından üç oyuncu üçüncülüğü paylaştı. Çinli Han, Bulgar Monev ve Perulu FM Cori 8,5 puanla üçüncülüğü paylaştılar. Kızlarda ise Efroimski, 9,5 puanla altın madalyaya ulaşırken Saduakasova 9 puanla ikinci oldu. 3-4.dereceleri ise Guo ve Zhai paylaştılar. Burcu Şaşmazel 7 puan aldı. Cankut Emiroğlu bu grupta 6,5 puan aldı.

 

Chiang, 12 Yaş Kızlar'da altın madalyanın sahibi

 

10 Yaş Grubu'nda Wang, son tur Rus Oparin ile berabere yaparak 10 puana ulaştı ve altın madalya aldı. İkinci masada 8 puanlı Prince ile karşılaşan 8,5 puanlı Antipov rakibiyle berabere kalarak 9 puana ulaştı ve gümüş madalyayı aldı. Üçüncülük ise, geçen yılın 8 Yaş Altı Dünya Şampiyonu Bajaj Prince'in oldu. 10 Yaş Kızlar'da ise son tur Styazhkina, Lachowicz'e kazanınca 9,5 puana ulaştı ve 10 yaş kızlar grubunda dünya şampiyonu oldu.

 

Sol: Styazhkina Sağ: Savenko ve Sinyanskiy

8 Yaş Grubu'nda son tura lider giren Savenkov, Rus rakibi Sinyanskiy ile berabere kalarak altın madalyaya uzandı. Chingiz Qasimov da De-Li Derek Lim'e kazanarak 9 puana ulaştı ve Sinyanski ile birlikte ikinciliği paylaştı. 8 Yaş  Kızlar'da ise birinci sıradaki Furtado berabere kalarak 9 puana ulaştı ve dünya şampiyonu oldu. Onu son tur ikinci masada kazanan Mammadzada izledi. Üçüncülüğü ise yine Azeri Hojatova Nguyen'i yenerek kazandı.