Mobile menu

Gata Kamsky 2007 Dünya Kupası'nı Kazandı

  

ABD'nin en güçlü oyuncusu olan Gata Kamsky, Khanty-Mansiysk'te yaklaşık üç haftadır devam eden 2007 Dünya Kupası'nı kazandı. Bu uzun maratonda sadece Peter Svidler ile olan mücadelesinde rapid maçlar oynamak zorunda kalan Kamsky, finalin son oyununda Shirov ile berabere kalarak maçı 2,5-1,5 kazandı. Kamsky, bu zaferiyle sadece 15 kg ağırlığındaki Dünya Kupası'nı almadı, ayrıca 2008 yılında Veselin Topalov ile Adaylar Finali oynamaya hak kazandı. Bu maçı kazanan isim, 2008 yılında yapılması beklenen Anand-Kramnik Dünya Şampiyonluğu Maçı'nın galibiyle sonraki şampiyonluk maçını oynayacak. Kamsky, bu zaferiyle 120.000 Amerikan Doları kazandı.

Kamsky'nin kupayı ulaşırken kimlerle karşılaştığını görmek için haberin devamında görebilirsiniz.

Resmi Sayfa   Chessdom    Chessvibes  PGN

Kamsky Dünya Kupası'nı Nasıl Kazandı ?

1.Turda Dünya Gençler Şampiyonu olan Mısırlı Büyükusta Ahmed Adly'i eleyen Kamsky ikinci turda deneyimli İsrailli büyükusta Boris Avrukh'u yine 1,5-0,5 elemeyi başardı. Ertesi turda ise güçlü Bulgar Büyükusta Kiril Georgiev'i yine aynı sonuçla geçti.  Sonraki turda şampiyonluğa giden yolda en uzun ve zorlu mücadelesini yaptı ve Peter Svidler ile eşleşti. 4 kez Rusya şampiyonuluğu bulunan ve yıllardır dünyanın en güçlü büyükustaları arasında yer alan St.Petersburg'lu büyükustayı rapid maçlardan birisini kazanarak 2,5-1,5 ile saf dışı bırakmayı başardı. Çeyrek finalde ise rakibi eski FIDE Dünya Şampiyonu ve 2005 yılında Dünya Kupası'nda final oynayan Ruslan Ponamariov idi. Ponamariov'u da ilk iki partinin sonunda eledi. Yarı finalde 17 yaşındaki Magnus Carlsen ile eşleşen Kamsky bu eşleşmeyi de 1,5-0,5 ile geçti. Finalde ise rakibi Letonya asıllı İspanyol büyükusta Alexei Shirov'du. Shirov, daha önce 2000 yılındaki FIDE Dünya Şampiyonası'nda Anand'a karşı final oynamıştı. Ayrıca 1997'de PCA Adaylar Finali'nde Vladimir Kramnik'i yenmeyi başarmıştı. Kamsky, 4 partinin sonunda 2,5-1,5 kazanarak Dünya Kupası'na giden yolda son engeli de aşmış oldu.

1.Tur: GM Ahmed Adly 1,5 - 0,5

2.Tur: GM Boris Avrukh 1,5 - 0,5

3.Tur: GM Kiril Georgiev 1,5 - 0,5

4.Tur: GM Peter Svidler 1-1 (1,5 - 0,5 rapid)

5.Tur: GM Ruslan Ponamariov 1,5 - 0,5

6.Tur: GM Magnus Carlsen 1,5 - 0,5

7.Tur: GM Alexei Shirov 2,5 - 1,5

ESKİ HABERLER

Shirov İçin Son Şans

Khanty-Mansiysk'te devam eden 2007 Dünya Kupası'nda final heyecanı tüm hızıyla sürüyor. Finalde iki heyecan verici isim, Gata Kamsky ve Alexei Shirov'un arasındaki ilk partinin beraberlikle sonuçlanmasının ardından ikinci partide Gata Kamsky, beyazlarla e ve f bağlı geçerlerinden faydalanarak maçtaki ilk parti kazanan isim oldu. Üçüncü partinin de berabere sonuçlanmasının ardından bugün oynanan son parti, Shirov'un beraberliği yakalayıp hızlı satranç partilerinde rakibini yenme fırsatı yakalayabilmesi için son şans. Eğer Shirov kazanamazsa, Kamsky 2007 Dünya Kupası'nın sahibi olacak. 

Satranç dünyasının aradığı dünya kupası finali gerçekleşiyor. Gata Kamsky de Alexei Shirov da satranç severlerin Dünya Kupası'nda görmekten keyif aldığı iki oyuncu.

1990'da 18 yaşında ilk kez oynadığı Interzonal turnuva ile uluslararası sahneye çıkan Tatar asıllı Amerikalı Gata Kamsky kariyerinin zirvesine 1996 yılında Anatoly Karpov ile oynadığı ve 10,5-7,5 kaybettiği FIDE Dünya Şampiyonluğu maçı ile ulaşmıştı. 1990'ların başında Amerika'ya (New York) yerleşen Kamsky, 1994 yılında Anand ile de PCA Dünya Şampiyonluğu'nda Adaylar Finali'ni oynamış; fakat bu sefer rakibi Kasparov'un karşısına çıkmaya hak kazanmıştı.

Organizatörlerle problem yaşayan, Gata'nın hemen hemen tüm rakipleriyle kavga eden babası Rustem Kamsky'i unutmak elbette mümkün değil. Coca-Cola ile yapılacak bir sponsorluk anlaşmasına ilişkin verilen bir akşam yemeğinde oğluna yavaş tercümanlık yaptığı için bağırıp, Coca-Cola yetkililerinin yemeği terk etmesine neden olan, Linares'te oğluna zehirli portakal suyu verildiğini iddia eden, Short'u ölümle tehdit eden ve oğlunun dünya şampiyonu olmasını yaşama amacı edinmiş bir babaydı Rustem Kamsky.

1996'daki maçtan sonra Kamsky, satrançtan uzaklaşan Kamsky, 1997-2004 yılları arasında, 1999'da FIDE Dünya Şampiyonası'na katılıp burada daha sonra şampiyonluğa ulaşan Alexander Khalifman'a hızlı satranç maçları sonunda elenmesi haricinde, taşlara elini sürmedi. Bu dönemde Brooklyn Koleji'nde önce tıp eğitimine başladıysa da daha sonra bölüm değiştirip hukuk bölümünden mezun oldu.

2004 yılında satranca 106.New York Ustalar turnuvasıyla, hızlı satrançla geri döndü. İlk ciddi turnuvasıysa Hikaru Nakamura'nın kazandığı 2005 Amerika Şampiyonası oldu. Bu turnuvada 5,5/9 puan alsa da herkes onu fark etmişti ve onu büyük turnuvalara ilk davet eden organizatörler, Corus Wijk aan Zee'dekiler oldu ve Kamsky'nin Corus Wijk aan Zee 2006'de oynamasını sağladılar. Burada üst sıralardan uzakta bir sonuç aldıysa da Anand'ı yenmesi ve mücadeleci oyunu onu turnuvanın en çok takip edilen oyuncularından birisi yaptı.

Bu dönemde, yeteneğini yitirmediği; fakat açılışlarını gözden geçirmesi gerektiği aksi takdirde dünya şampiyonluğuna oynamasının zor olduğu yönünde yorumlar yapıldı. 2007 yılında da inişli çıkışlı sonuçlar alan Kamsky, Sofya M-Tel Ustalar Turnuvası'nda 2-5.dereceleri paylaştı. Ekim ayında ülkemizde yapılan Avrupa Kulüpler Kupası'nda çok iyi bir bireysel performans gösteremese de İspanyol Linex Magic Merida takımını son turda Rusya şampiyonu Evgeny Alekseev'i yenerek şampiyonluğa taşıdı. Dünya Kupası'n serüvenine Dünya Gençler Şampiyonu Mısırlı büyükusta Ahmed Adly'i eleyerak başlayan Kamsky turnuva sırasında Peter Svidler, Ruslan Ponamariov ve Magnus Carlsen gibi isimleri elemeyi başardı.

Diğer tarafta ise tahtada yangın çıkaran adam, yani keskin oyun tarzını satranç hayatını anlattığı ve en iyi oyunlarını analiz ettiği otobiyografisine bu isimle taşıyan Letonya asıllı İspanyol büyükusta Alexei Shirov var.

 

Shirov, 1988'de 16 Yaş Altı'nda birinci, 1990'da ise Dünya Gençler Şampiyonası'nda ikinci olurken 1992'de büyükusta oldu. Birçok uluslararası turnuva kazanan ve 1990'ların ortalarından beri elit oyuncular arasında gösterilen Letonya asıllı İspanyol, 1998'de rating sıralamasında dördüncü sıradayken, Kasparov'un rakibini belirlemek amacıyla PCA Dünya Şampiyonluğu Adaylar Finali'ni Vladimir Kramnik ile oynadı. Bu maçı 2 galibiyet ve 7 beraberlikle kazanan taraf Shirov oldu. Bununla birlikte finsansal destek bulunamaması nedeniyle Kasparov ile bu maçı oynayamadı. Kasparov da ,2000 yılında Kramnik ile dünya şampiyonluğu maçını yaptı. 2000 yılında FIDE Dünya Şampiyonası'nda finale ulaşan Shirov, Anand'a kaybetti. Bu noktadan sonra inişli çıkışlı bir grafik çizmeye başlayan Shirov, 2007'de yeni bir çıkış yakaladı; fakat Elista'da oynanan Adaylar Maçları'nın ilk turunda Michael Adams'ı elemesine rağmen daha sonra Levon Aronian'a elendi.

Gençliğinde "Riga Sihirbazı" şeklinde de anılan eski dünya şampiyonu Mikhail Tal ile birlikte çalışma fırsatı bulan Shirov'un oyun tarzı Mikhail Nekhemovich'e oldukça benzer.

                    

Yarı Finalde Yine Tecrübe Kazandı, Shirov Karjakin'i Eledi

Rusya'nın Khanty-Mansiysk şehrinde düzenlenen 2007 Dünya Kupası'nda finale ulaşıldı. Yarı finalde eski harika çocuklar Magnus Carlsen ve Sergey Karjakin sırasıyla tecrübeli rakipleri Gata Kamsky ve Alexei Shirov'a elendiler. Kamsky-Carlsen eşleşmesinde 1,5-0,5 ile gülen taraf Amerikalı büyükusta olmuştu. Onun rakibi de daha önce 2000 yılındaki FIDE Dünya Şampiyonası'nda final oynayan ve Ukraynalı Sergey Karjakin'i ikinci eşitlik bozma maçının ardından eleyen Alexei Shirov oldu. Bu maçı kazanan isim 2008'de eski Dünya Şampiyonu Topalov ile Adaylar Finali'ni oynayacak.

Finalin ilk oyunu 13 Aralık'ta oynanacaktır.Yarı Finalde Gençlik Tecrübeye Karşı: Kamsky - Carlsen , Karjakin - Shirov

                   

Yarı finale yükselen oyuncular elenseler dahi 50.000 Amerikan doları ödülü alacaklar. Ayrıca 2008-2009 döngüsündeki Grand Prix'de de oynamaya hak kazandılar. Yarı finalde ise eşleşmeler âdeta bir gençlik-tecrübe mücadelesi olacak. Yarı final eşlendirmeleri:

 Carlsen - Kamsky   Karjakin - Shirov

Yarı finalde ikinci partiyi kazanan Kamsky ilk finalist oldu. 1996'da Karpov'la dünya şampiyonluğu maçı yapan(10,5-7,5 kaybetti) , 1994'te Anand ile PCA Dünya Şampiyonası'nda Adaylar Finali'nde karşılaştı; ancak FIDE Dünya Şampiyonası'nda Adaylar Finali oynadığı rakibine bu kez elendi. 1997-2004 yılları arasında satranca ara veren Kamsky artık geri dönüşüyle değil bu sene aldığı iyi sonuçlarla konuşuluyor. Sibirya doğumlu Amerikalı büyükusta finalde Karjakin-Shirov eşleşmesinin galibiyle karşılaşacak.

Çeyrek Final

Dünya Kupası'nda sona yaklaşılıyor. Yukarıdaki dört isimden birisi eski Dünya Şampiyonu Veselin Topalov ile Adaylar Finali oynayacak. Magnus Carlsen, Topalov'un sekondantı Ivan Cheparinov'u 1,5-0,5 ile geçti. Bir diğer eski harika çocuk Sergey Karjakin ise çeyrek finalin en uzun süren mücadelesinde ikinci hızlı satranç oyununu kazanarak Rusya şampiyonu Evgeny Alekseev'i eledi. Kupadaki son eski dünya şampiyonu Ruslan Ponamariov da eski dünya şampiyonluğu adayı Gata Kamsky'e elendi. Bir başka dünya şampiyonluğu maçı yapmış isim Alexei Shirov ise Dmitry Jakovenko'yu iki partide de yenerek yarı finale yükseldi.

  

22 Kasım - 18 Aralık tarihleri arasında 128 oyuncunun (126 oyuncu Rusya'nın Sibirya bölgesindeki Khanty-Mansiysk şehrine gelebildi) bulunduğu 2007 Dünya Kupası'nda artık sadece sekiz oyuncu kaldı. Bu sekiz oyuncudan birisi kupayı kazanacak ve Veselin Topalov ile Adaylar Finali Maçı'nı oynayacak. Eleme usulü turnuvanı sürprizlere gebe olması turnuvayı daha da heyecanlı kılıyor.

Dördüncü tur maçlarının ardından turnuvada herkesin elenebileceği bir kez daha görülmüş oldu. Turnuvanın en yüksek ratingli oyuncusu Vassily Ivanchuk ile 2005 Dünya Kupası'nı kazanan Levon Aronian elendiler. Turnuvada eski Dünya Şampiyonu ve 2005 Dünya Kupası finalisti Ruslan Ponamariov, eski dünya şampiyonası finalistleri Alexi Shirov ve Gata Kamsky yollarına devam ediyor. Çeyrek finaldeki eşleşmelerde çok heyecanlı geçeceğe benziyor:

Karjakin-Alekseev    Jakovenko-Shirov   Ponamariov-Kamsky   Carlsen-Cheparinov

Dördüncü Tur

Dördüncü tur maçlarında 32 büyükusta mücadele ediyor ve normal partiler sonuçlandı. Karjakin,eski Avrupa Şampiyonu Nisipeanu'yu ikinci partiyi kazanarak eledi. Nisipeanu, önceki tur Ivanchuk'u elemişti. Önceki tur Mamedyarov'u eleyen Ivan Cheparinov ise 2700 barajının üstündeki Çinli büyükusta Yue Wang'ı eledi. Topalov'un sekondantı, Topalov'un rakibi olabilir mi? Eski Dünya Şampiyonası finalisti, bir başka finalist Alexi Shirov'a elendi. Magnus Carlsen ise Michael Adams'ı elemeyi başardı. Eski dünya şampiyonu Ruslan Ponamariov ilk iki turda zorlanmasına rağmen bu tur Hint büyükusta Sasikiran'i iki parti sonunda eledi. Kamsky, Svidler mücadelesinde ise eşitlik bozma partilerine kadar denge bozulmadı; ancak Svidler son partide yaptığı bir hata ile piyon kaybetti. Böylece, satrançseverlerin çok heyecan verici oyun tarzından dolayı çok sevdikleri Gata Kamsky çeyrek finale yükseldi. İki Rus büyükustanın ve iki Jenya'nın(Rusça'da Evgeny isminin kısaltma şekli)  mücadelesinde genç kuşağın temsilcisi Evgeny Alekseev ve deneyimli Evgeny Bareev'in mücadelesinde Alekseev, iki eşitlik bozma maçını da kazanarak bir üst tura yükseldi. Rus satrancının bir diğer yükselen yıldızı Dmitry Jakovenko da 2005 Dünya Kupası'nın şampiyonu Levon Aronian karşısındaydı. Eleme usulü turnuvaların ve bu zaman kontrolünün ustası olan Aronian, Jakovenko'ya ilk eşitlik bozma maçında teslim oldu. İkinci oyunda sonuna kadar zorladıysa da Jakovenko rakibine kazanç şansı tanımadı ve Aronian Khanty-Mansiysk'ten bu kez erken ayrılmak zorunda kaldı.

Kupada Türkiye'yi temsil eden tek isim olan GM Mikhail Gurevich ilk tur Amerikalı büyükusta GM Gregory Kaidanov ile karşılaştı. Ağır partilerin 1-1 beraberlikle sonuçlanmasının ardından eşitlik bozma maçlarında tur atlamayı başardı. Mişha ilk maçını beyazlarla mükemmel şekilde kazandı. İkinci maçında beraberlik yettiği için siyah taşlarla taktik bir açılıştan sonra üstün konuma geçmesine karşılık sağlam oynadı ve istediğimizi almayı başardı. Ağır partiler: birinci ikinci eşitlik bozma: birinci ikinci

2007 Dünya Kupası

22 Kasım - 18 Aralık tarihleri arasında 128 oyuncunun (126 oyuncu Rusya'nın Sibirya bölgesindeki Khanty-Mansiysk şehrine gelebildi) bulunduğu 2007 Dünya Kupası başladı. İlk tur maçlarının bugün tamamlanacağı turnuva, Dünya Şampiyonası sisteminin de içinde yer alacak kupayı kazanacak olan isim sonraki dünya şampiyonası'nda Veselin Topalov'a karşı Adaylar Finali'ni oynayacak. Eleme usulü yapılan kupada her an süprizler olabilir. En formda görünen isim bile ertesi gün elenmiş olabiliyor.

Birinci turda önümüzdeki ay Corus Wijk aan Zee A'da boy gösterecek olan Pavel Eljanov(2691), Enamul Hossain'e(2514,Bangladeş) elendi. Bir diğer sürpriz sonuç da David Baramidze'nin (2569), ünlü İngiliz Büyükusta Nigel Short'u elemesiydi. Ayrıca Vladimir Belov(2587) de eski Dünya Şampiyonu Alexander Khalifman'ı (2643) eşitlik bozma maçlarının sonunda eledi. İki Rus büyükusta Konstanin Sakaev(2643) ve Rus satrancının genç yıldızlarından Nikita Vitiugov(2594)'ü ani ölüm maçında yenerek eleyebildi. Yine Girit'teki Avrupa Takımlar Şampiyonası'nda oldukça başarılı bir performans gösterne Sloven büyükusta Dusko Pavasovic da Letonya asıllı ABD'li büyükusta Alexander Shabalov'u elemeyi başardı.

Gurevich İkinci Turda Elendi

İlk turda Amerikalı büyükusta Gregory Kaidanov'u(2597) eşitlik bozma maçları sonunda geçen Mikhail Gurevich, ikinci turda eleme usulü turnuvaların başarılı ismi İngiliz büyükusta Michael Adams'a 1,5-0,5 yenilerek elendi. Kupada her an her türlü sürpriz olabilir. Üçüncü turda Shirov,Kamsky Adams, Alekseev,Carlsen, Jakovenko,Akopian, Ponamariov, ve Yue Wang tur atlarken Radjabov'dan sonra bir diğer Azeri süper büyükusta Mamedyarov, Ivan Cheparinov'a yenilerek elendi.

Eşitlik bozma maçlarında 2005 Dünya Kupası yarı finalistleri Grischuk ve Bacrot, Bareev ve Karjakin'e elenirken, Aronian da tur atlayanlar kervanına katıldı.

 

İkinci turun sürprizi ise eski Avrupa Şampiyonu Bartlomiej Macieja'nın(2606) Azeri süperstar Teimour Radjabov'u(2742) elemesiydi. Gurevich ise Adams'a ikinci partide kaybederek maçın normal oyunlarında 1,5-0,5 yenilerek elendi. Eski Dünya Şampiyonu Ruslan Ponamariov da Çinli büyükusta Wang Hao karşısında zorlanmasına rağmen eşitlik bozma maçlarında kazanarak sonuca gitti.  Turun bir başka çekişmeli eşleşmesi olan Xiangzhi Bu ve Alexander Motylev arasındaki maçta gülen taraf ani ölüm maçından önce maçtaki ilk ve son kez oyun kazanan Çinli büyükusta oldu.

İkinci turdaki bir başka önemli sonuç ise Khalifman'dan sonra bir başka eski Dünya Şampiyonu'nun, Rustam Kasımdzhanov'un elenmesiydi. Kasımdzhanov, Georgiev'e ani ölüm maçında kaybederek elendi. Çinli büyükustaların turnuvaya büyük renk kattıklarını Volokitin-Zhou eşleşmesinde bir kez daha gördük. Zhou bu maçı 4-3 (yani ani ölüm maçından sonra kazanarak) her an sürpriz yapabileceğini gösterdi.

Fotoğraflar: Resmi Sayfa