Mobile menu

2019 Avrupa Şampiyonu: Vladislav Artemiev

eicc19fÜsküp’te düzenlenen 2019 Avrupa Bireysel Satranç Şampiyonası’nın son turunda Rodshtein karşısında siyah taşlarla -her ne kadar çok rahat bir oyun olduğu söylenemese de- berabere yapmayı başaran ve böylece puanını 8,5’a çıkaran Vladislav Artemiev, Gledura’yı yenen Nils Grandelius’un averajla önünde birinci oldu! Artemiev ve Grandelius’un yarım puan gerisinde 8 puanla şampiyonayı noktalayan dokuz isim arasından en yüksek averaja sahip Polonyalı Kacper Piorun ise üçüncü sırayı elde etti.

Son tur berabere kalması halinde ilk 22 için büyük şansı bulunan GM Emre Can, bir eşlendirme talihsizliği sonucu son tur 6,5 puanlı ve -çok küçük de olsa Dünya Kupası kontenjanı şansı olması için- mutlaka kazanması gereken Vallejo Pons ile eşleşmişti. Sicilya Savunması’nın Najdorf Varyantı’nı seçen GM Can, Vallejo Pons’un 6. h3 ve sonrasında çift fianchettolu sistemine iyi karşılık veremedi ve piyon eksik bir çift kale ve ters renkli fil finaline girmek zorunda kaldı ki bu final beyazın vezir kanadında bağlı geçer yaratma imkânı nedeniyle maalesef kayıptı. Bu sonuçla GM Can 7 puanda kaldı ve 37. sırada şampiyonayı noktaladı. Yine de GM Can’ın 2668 ELO performansı ve +13 ELO kazancı ile oldukça verimli bir şampiyona geçirdiğini söylemeliyiz!

Mustafa Yılmaz (78.), Dragan Solak (96.) ve Vahap Şanal (105.) şampiyonayı 6,5 puanla bitirerek GM Can’ın ardından sıralamada en yüksekte yer alan oyuncularımız oldular ancak elbette bu sonuçların onları tatmin ettiğini söylemek mümkün değil. Öte yandan 6 puanlı IM Soysal (+18 ELO), 5,5 puanlı FM Alparslan Işık (+53), 5 puanlı Doruk Karaoğlan (+92) ve FM Kağan Aydınçelebi (+33), 4,5 puanlı Kıvanç Karaoğlan (+58) ve 4 puanlı Batu Angün (+56) gibi genç oyuncularımızın hatırı sayılır ELO kazançlarına imza atmaları sevindiriciydi.

Bütün oyuncularımızı şampiyona sonuna dek sergiledikleri mücadelelerinden ötürü tebrik ediyor ve önümüzdeki turnuvalarda başarılar diliyoruz!

Sonuçlar

Haber: FM Tarık Selbes

(Fotoğraf resmi siteden alınmıştır)