Mobile menu

Üsküp’te Yedinci Tur

eicc1972019 Avrupa Bireysel Satranç Şampiyonası’nda yedinci tur da tamamlandı. 5,5 puanlı iki oyuncunun eşleşmesinde Polonyalı GM Piorun beyaz taşlarla Caro-Kann’da iki piyon karşılığı önemli bir inisiyatif elde etmesine karşın riske girmek istemeyip hamle tekrarına izin verince Rodshtein bir anlamda berabereyi kurtarmış oldu. Böylece 6 puana yükselen Piorun ve Rodshtein’a bu tur kazanarak yetişmeyi başaran iki isim vardı: Grandelius ve genç Rus Esipenko. Özellikle Esipenko’nun Gelfand’ın oynadığı Sicilya Savunması’nın Sveşnikov (Çelyabinsk) Varyantı’na karşı Caruana – Carlsen partilerinden sonra popülerliği artan 7. Ad5!? varyantındaki hazırlığı ve kusursuza yakın oyunu oldukça etkileyiciydi. Sekizinci turdaki Grandelius – Piorun ve Rodshtein – Esipenko eşleşmeleri son üç tura girerken zirvede yer almak ve en azından ilk 22’yi pratikte büyük ölçüde garantilemek adına büyük önem taşıyor.

Satranççılarımıza gelince, en yüksek puanlı oyuncumuz GM Emre Can Anton Korobov ile berabere kalıp puanını 5’e çıkarttı ve tablonun üstünde yer almaya devam ediyor. Böyle devam ederse GM Can’ın ilk 22 sıra için önemli bir şansı var denilebilir. Onu yarım puan geriden takip eden GM Yılmaz ise tamamen kayıp bir finalde pes etmeden oynamaya devam etmesinin karşılığını rakibinin 104. g7?? (önce 104. Vh2+ ile veziri beynel pozisyonundan çıkarmak gerekiyordu) hatasıyla beynele izin vermesi sonrası beraberliği kurtararak aldı. Bu sonuçla GM Yılmaz puanını 4,5’a yükseltti. Tura 3,5 puanla giren Vahap Şanal Ragger’e kaybederken, Dragan Solak ve Burak Fırat ise kazanarak 4 puana yükseldiler.

Sıralamanın daha altlarında ise bu tur kuvvetli isimlere kazanan genç oyuncularımız FM Alparslan Işık ve Umut Erdem Gündüz ile IM Dujakov’u yenen Ali Polatel’i GM Şanal, IM Soysal, IM Özen ve FM Kamer ile birlikte 3,5 puanda görüyoruz. Bu oyuncularımızın norm şansları ilerleyen turlarda alacakları skorlara bağlı olarak halen mevcut.

Bu turda Vladimir Onischuk – Can ve Yılmaz – Kulaots partilerini canlı olarak izleyebilirsiniz. Bugün TSİ 17.00’de (Canlı Yayın 17.15) başlayacak sekizinci turda bütün oyuncularımıza başarılar dileriz. 

Resmi Site - Canlı Yayın - Sonuçlar

Haber: FM Tarık Selbes

(Fotoğraf resmi siteden alınmıştır)