Mobile menu

Dünya Hızlı Satranç Şampiyonası'nda Heyecan Devam Ediyor

loc04195Hızlı Satrançta ikinci günü geride bırakırkenAçık Kategoride yarışan milli sporcularımız GM Mustafa Yılmaz ve GM Vahap Şanal 10 tur sonunda 5’er puan elde ederek günü tamamladılar.

Avrupa Hızlı Satranç 3.sü GM Vahap Şanal, şampiyonanın ikinci gününde oldukça önemli galibiyetlere imza atmayı başardı. Sporcumuz, 6.turda Rus GM Pavel Tregubov`u yenerek güne iyi bir başlangıç yaptı ve 8. turda bir dönem dünya elitleri arasında yer alan meşhur GM Alexander Morozevich`e karşı beyaz taşlarla Sicilyanın Dragon varyantında güzel bir kazanç elde etti.

 

 

 

GM Şanal, V. - GM Morozevich, A. 20.g4! sonrasında oluşan konum

rusya diyagram2Son yıllarda popüler hale gelen 12...Fxd4 13.Vxd4  Vb6 varyantını tercih eden Morozevich, yandaki konumda görebileceğiniz üzere 19...Va5? hamlesini yapıyor. Doğru bir konum değerlendirmesi yapan GM Vahap Şanal 20. g4! hamlesi ile pozisyonda üstünlüğü elde ediyor. Hemen devamında ise 20...Fe6 21.c4! Ab4 Kxd8 Vxd8 22.Kd1 Ad3+ 23.Kxd3 Vxd3 24.cxb4 ile taş önde kalarak oyunu kazanıyor.

Açık kategorideki bir diğer sporcumuz GM Mustafa Yılmaz ise 10. turda İngiliz GM Gawain Jones’u mağlup etti. Yarın 11. turdaki rakibi ise GM Mikail Antipov olacak.

Açık kategoride liderlik koltuğunu 7.5 puan ile iki Çinli ve beş Rus sporcu olmak üzere toplam yedi büyükusta paylaşıyor. Bu çekişmeli zirve yarışında Çinli sporculardan GM Yu Yang Yi ve GM Wang Hao şu ana kadar namağlup yoluna devam ediyor. Rus GM Ian Nepomniachtchi ve GM Danii Dubov da henüz mağlubiyet yaşamayan diğer iki sporcu.

Dünya Şampiyonu Magnus Carlsen bugün galibiyet serisine başlangıç yaptı, ancak partilerde sergilediği performans kendisinden alışık olduğumuz oyun tekniğinden bir hayli uzaktı. Özellikle 7. turda GM Hrant Melkumyan ile piyon geri kale finalini sürpriz bir biçimde kazanması Carlsen’in bir sonraki turda toparlanmasında büyük rol oynamış olabilir. Günün son turunda Carlsen, İranlı rakibi GM Amonatov’a karşı oyunu domine ederek güzel bir parti kazandı ve günü liderliğin yarım puan gerisinde tamamladı. Bu galibiyet serisi Carlsen’in yarın oynacağı kritik partilerde iyi bir performans sergilemesine katkı sağlayacak mı hep birlikte göreceğiz.

Bayanlar kategorisinde ise GM Jun Wenjun rüzgarı esmeye devam ediyor. Çinli Büyükusta 6. turda seri başı rakibi GM Anna Muzychuk ile mücadelesinden galip ayrıldı. 8. turda ise GM Xue Zhao’ya karşı galip gelerek 8’de 7 gibi muhteşem bir skor ile yoluna devam ediyor. Yarın satranç severlerin büyük heyecanla beklediği, GM Ju Wenjun - GM Katerina Lagno mücadelesi oynanacak. Milli sporcumuz IM Ekaterina Atalık 8 tur sonunda 3.5 puan ile günü tamamladı. Yarınki rakibi WGM Dina Belenkaya olacak.

Yarın Açık kategoride son beş tur ve bayanlarda ise son dört tur oynanacak.

Sporcularımıza yarınki mücadelelerinde başarılar dileriz!

Partileri takip edebileceğiniz turnuvanın resmi sitesi için tıklayınız.

Haber: Deniz Arman

(Fotoğraf şampiyona resmi web sayfasından alınmıştır)

 

wrbc2018Dünya Hızlı ve Yıldırım Satranç Şampiyonası'nda yarışan sporcularımız GM Mustafa Yılmaz, IM Ekaterina Atalık ve GM Vahap Şanal