Mobile menu

Dünya Hızlı Satranç Şampiyonası´nda İlk Gün

rusya wrbc18Dünya Hızlı Satranç Şampiyonası`nın ilk günü birbirinden sürpriz partilere ve sonuçlara sahne oldu. En büyük sürpriz açık kategoride, Dünya Şampiyonu Magnus Carlsen`in ilk turda GM Adam Tukhaev`e ve ikinci turda ise kendisinden yaklaşık 600 puan düşük olan IM Shamsiddin Vokhidov`a kaybı oldu. Özellikle 2. turda IM Vokhidov`a karşı (1.e4 e5 2. Vh5 Ac6 3. Fc4) amatör seviyede ‘’çoban matı’’ olarak bilinen açılışı tercih etmesi ile bütün dikkatleri üzerine çekti ancak açılıştan sorunsuz olarak çıkan Carlsen, oyun ortasındaki hatalı 22.Fc3?? hamlesine siyah ...Ff8! ile cevap vererek çok net bir kazanç konum elde etti.

 

 

 

 

 GM Matlakov, M. - GM Karjakin, S. 6...Ve5+! sonrasında oluşan konum.

gm matlakov m. - gm karjakin s

Günün en çok konuşulan partilerinden bir diğeri ise 4. turda GM Matlakov ile GM Karjakin arasında oynandı. Sergey Karjakin zor konumları savunabilme konusundaki şöhretini bu parti ile devam ettireceğe benziyor. GM Matlakov`un dikkatsiz 86. exf7? hamlesi sonrasında GM Karjakin akıl dolu ...Ve5+! hamlesi ile pat teması yakalayıp partiden beraberlikle ayrılmayı başardı. Beyazlar bu dikkatsiz hamle yerine 86.Ve4 oynayarak rahat bir kazanç elde edebilirdi.

Açık kategoride ilk gün oynanan 5 tur sonunda 4.5 puanlı 3 isim GM Alireza Firouzja, GM Ian Nepomniachtchi ve GM Dmitry Andreikin liderlik koltuğunu paylaşıyor. Milli Sporcularımızdan GM Mustafa Yılmaz ve GM Vahap Şanal günü 2 şer puan ile tamamladı. GM Mustafa Yılmaz, ilk turda oldukça güçlü bir kura çekti ve rakibi GM Sergey Karjakin`e karşı mağlup oldu ancak sonrasında Rus GM Kabanov ve IM Zubritskiy`i yenerek günü 2 galibiyet ile kapattı. GM Vahap Şanal ilk turda güçlü GM Alexey Dreev ile berabere kaldı ve yarın güçlü GM Pavel Tregubov karşısında mücadele edecek.

 

 

vahap1

Kadınlar kategorisinde ise GM Ju Wenjun 4 turda 4 puan ile turnuvayı tek başına lider götürüyor ve yarınki rakibi 3.5 puan ile yakın takipçisi olan Ukraynalı GM Anna Muzychuk olucak. Turnuvaya beklenmeyen 2 mağlubiyet ile başlayan Milli sporcumuz IM Ekaterina Atalık, 3. ve 4. turlarda 2 önemli galibiyete imza atarak turnuvadaki iddiasını sürdürmeye devam ediyor ve yarınki rakibi Rus WGM Aleksandra Maltsevkaya. Sporcularımıza yarınki mücadelelerinde başarılar dileriz! 

katya2

 Partileri takip edebileceğiniz turnuvanın resmi sitesi için tıklayınız.

Haber: Deniz Arman

(Fotoğraf şampiyona resmi web sayfasından alınmıştır)