Mobile menu

Şampiyonu Eşitlik Bozma Maçları Belirleyecek

london12Londra’da 12. ve klasik zaman kontrolündeki son parti oldukça gergin ve stresli geçti. Carlsen siyah taşlarla Sveshnikov’da rakibini şaşırtmayı başardı ve kazanca oynayabileceği bir konum elde etti. Kontrollü oynamaya öncelik veren Carlsen bu nedenle bazı fırsatları kaçırsa da 31. hamlede beraberlik teklif ettiğinde halen açıkça üstün olan ve kazanca oynayan taraftı! Şampiyonun basın toplantısında da itiraf ettiği gibi oyundan önce beraberliğe ve maçın eşitlik bozmaya taşınmasına razı olması kazanca ulaşması için gereken zihin yapısına sahip olamamasına yol açtı ve bu zihin yapısı son oyunun stresiyle de birleşince Carlsen için hiç alışılmadık bir şekilde üstün bir konumda bir beraberlik teklifini getirdi.

Kramnik, Svidler, Grişçuk gibi birçok isim Carlsen’i bu kararından ötürü eleştirirken Kasparov Twitter üzerinden eşitlik bozmaya dair bir kehanette bulundu: “ Daha fazla zamana sahip olduğu üstün bir konumda Magnus’tan gelen bu şok edici beraberlik teklifinin ışığında, onu hızlı satrançta favori olarak değerlendirmekten vazgeçiyorum. Eşitlik bozma çok sağlam sinirler gerektirir ve Carlsen sinirlerini kaybediyor gibi görünüyor.” Efsaneden ilginç bir tespit!

Maç bir günlük aranın ardından 28 Kasım Çarşamba günü oynanacak eşitlik bozma ile son bulacak. Dört tane 25 dk + 30 sn temposunda parti oynayacak oyuncular yine eşitlik halinde eşitlik bozulana dek 5 dk+3 sn temposunda iki yıldırım partisinden oluşan mini-maç veya maçlar yapacak. Bu şekilde oynanacak azami beş yıldırım mini-maçının herhangi birinde üstünlük sağlayan yoksa kazananı beyazın 5, siyahın 4 dakikaya sahip olduğu (60. hamleden sonra hamle başı 3 saniye eklemeli) ve beraberliğin siyah için kazanç sayıldığı altın puan (armageddon) partisi belirleyecek.

Bakalım Carlsen favori olarak çıkacağı hızlı satrançta daha önce Karyakin’i alt ettiği gibi Caruana’yı da yenmeyi başarabilecek mi? Yoksa Kasparov mu haklı çıkacak? Ucunda şampiyonluk unvanının bulunduğu oldukça gerilimli ve heyecanlı partilerle dolu bir gün bizleri bekliyor! Çarşamba günü TSİ 18:00’da bilgisayar başına geçmeyi unutmayın!

12. Parti (PDF) - 12. Parti (Chessbase Viewer)

 

Resmi Site - Chess24 - Chessbomb

(Fotoğraf turnuva sayfasından alınmıştır)