Mobile menu

8. Parti: Caruana İçin Kaçan Fırsat

london8Londra’da sekizinci partide belki de maçın belirleyici anlarından biri yaşandı. İlk defa Açık Sicilya’ya giren Caruana, Carlsen’in seçtiği Sveshnikov Varyantı’na 7.Ad5!? ile karşılık verdi ve sonrasında hem zamanda rakibine büyük bir fark attı hem de siyah için oldukça tehlikeli görünen bir konuma ulaşmayı başardı. Partinin kritik anı oyundan sonra her iki oyuncunun da işaret ettiği gibi 24. hamleydi. Biraz yavaş bir şekilde 24.h3? oynayan Caruana bunun yerine 24. Vh5! oynasaydı iyi kazanç şansları elde edecekti -Carlsen de bu hamlenin kendisini fazlaca endişelendirdiğini itiraf etti- ancak oyundaki hamleden sonra Carlsen 24…Ve8! oynayarak konumu eşitlemeyi başardı ve böylece beraberlik serisi yine bozulmamış oldu.

Oyundan sonraki hissiyatını Caruana “Ufak bir hayal kırıklığı” olarak nitelendirirken Carlsen ise elbette rahatladığını söyledi. Bu kaçan fırsat oyuncuları etkileyecek mi bilinmez ancak maçın ilk oyundan sonra hafif de olsa adayın inisiyatifinde geçtiğini söylemek yanlış olmaz. Öte yandan Carlsen de kötü konumlara düşse bile rakibinin en ufak hatasını değerlendireceğini ve bu yüzden yenilmesi ne kadar güç bir oyuncu olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Bakalım son dört oyunda taraflardan en azından biri kazanmayı başarabilecek mi?

Maçın dokuzuncu partisi bir günlük aranın ardından 21 Kasım Çarşamba günü TSİ 18.00’de oynanacak. Carlsen’in beyaz taşlarla rakibine sorun yaratıp yaratamayacağı elbette merak konusu zira şu ana kadar bir şey elde ettiği söylenemez. Belki de sekizinci parti beyazların makus talihinin değiştiği andır, kim bilir?

Sekizinci Parti (PDF)Sekizinci Parti (Chessbase Viewer)

Resmi Site - Chess24 - Chessbomb

(Fotoğraf turnuva sayfasından alınmıştır)