Mobile menu

Altıncı Partide Epik Bir Mücadele!

london6Londra’da altıncı partiyle birlikte maçın en azından şimdilik en güzel oyununa şahit olduğumuzu söyleyebiliriz. Vezirlerin değişildiği tamamen eşit bir açılıştan sonra bütün problemlerinizi çözmeyi başaran Caruana, simetrik piyon yapısıyla fazla bir şey yapmadan durmaktansa 21…c5! ile aktif bir şekilde oynamayı tercih etti ve daha sonra da rakibinden iyi oynamayı başararak üstünlüğü ele geçirdi.

Ancak Carlsen’i Carlsen yapan özellikler tam da bundan sonra meydana çıktı. Zor bir konumda materyal eşit oynamaktansa 43. Ff3! ile üç piyon karşılığında taş feda eden şampiyon oluşan finali sezgisel olarak doğru değerlendirdi. Bu elbette cesur bir karardı zira her şeyi hesaplamak -hatta bilgisayarlar için de!- imkansızdı. Ama şampiyonu dünya satrancının zirvesinde tutan en önemli özelliği sezgileri ve bu oyunda da bunun harika bir örneğini gördük. 61. Şh7! ile hisar fikrini bulan şampiyon çok zor ve karışık finalde sadece bir kere rakibine kazanç şansı tanıdı o da ancak anlamsız görünen 68…Fh4! hamlesinden sonra mümkündü. Caruana bu çok zor hamleyi bulamayınca hisarda bir gedik açmayı başaramadı ve oyun berabere sonuçlandı. “Dünya Şampiyonluğu Unvan Maçı” adına yakışan karışık ve üst düzey bir mücadele!

18 Kasım Pazar günü TSİ 18.00’de oynanacak yedinci partide bakalım şampiyon beyaz taşlarla bir şey elde etmeyi başarabilecek mi? Ya da Caruana yine inisiyatifi ele geçirip kazancı mı zorlayacak? Bu oyunda şampiyonun artık daha keskin bir açılış seçeceğini ve kazanç şanslarını sade konumlarda aramaktan vazgeçeceğini düşünüyorum ancak Carlsen hızlı satrançtaki üstünlüğüne güvenerek yine temkinli oynamak isteyebilir elbette. Kazanç şanslarının çok seyrek ele geçtiği böyle bir maçta bir mağlubiyetten geri dönmek çok zor ve her iki tarafın da böyle bir duruma düşmek gibi bir niyeti yok.

Boş günün ardından yedinci partide görüşmek üzere!

Altıncı Parti (PDF)- Altıncı Parti (Chessbase Viewer)

Resmi Site - Chess24 - Chessbomb

(Fotoğraf turnuva sayfasından alınmıştır)