Mobile menu

Cumhuriyet Bayramı İraklion'da da Kutlandı

AVRUPA TAKIMLAR ŞAMPİYONASI'NDA İKİNCİ GÜN: ERKEKLER BERABERE KALDI, BAYANLAR KAZANDI

TÜRKİYE 2,5:1,5 AVUSTURYA

Masa

19

Türkiye (TUR)

Rtg

-

24

Avusturya (AUT)

Rtg

2½:1½

19.1

IM

Atalik Ekaterina

2404

-

IM

Moser Eva

2412

½ - ½

19.2

WIM

Topel Zehra

2246

-

WFM

Kopinits Anna-Christina

2178

0 - 1

19.3

WIM

Yildiz Betul Cemre

2220

-

 

Newrkla Katharina

2037

1 - 0

19.4

WFM

Ozturk Kubra

2174

-

 

Schink Barbara

2031

1 - 0

Dün oynanan ikinci tur maçlarında Türkiye Erkeklerde İtalya ile 2-2 berabere kaldı. GM Gurevich ve IM Haznedaroğlu berabere yaptıktan sonra GM Atalık, 14 yaşındaki büyükusta Caruana ile berabere kalırken en son biten maçta ise IM Erdoğdu, IM D'amore ile berabere kaldı ve bütün masalar berabere sonuçlandı. Erkeklerde Türkiye yarın Kıbrıs Rum Kesimi ile karşılaşacak. 

 

TÜRKİYE 2:2 İTALYA

Masa

23

  Türkiye (TUR)

Rtg

-

29

 İtalya (ITA)

Rtg

2 : 2

13.1

GM

Gurevich Mikhail

2627

-

GM

Godena Michele

2535

½ - ½

13.2

GM

Atalik Suat

2599

-

GM

Caruana Fabiano

2594

½ - ½

13.3

IM

Haznedaroglu Kivanc

2468

-

IM

Brunello Sabino

2489

½ - ½

13.4

IM

Erdogdu Mert

2440

-

IM

D'amore Carlo

2477

½ - ½

Bayanlarda ise IM Atalık, IM Moser ile berabere kalırken WIM Topel, WFM Kopinits'e kaybetti. WIM Yıldız Newrkla'yı, WFM Öztürk ise Schink'in galibiyetleri ile Türkiye maçı kazandı. Bayan Milli Takımımız yarın İspanya ile karşılaşacak. Haberin devamında fotoğraflar ve diğer takımların sonuçları yer almaktadır.

Resmi Sayfa                    Fotoğraf Galerisi (2.Tur fotoğrafları eklendi) 

PGN 1  2  3  4  5  6  7  8  9

Erkekler 2.Tur: Rusya ve Azerbaycan Kayıpsız Devam Ediyor

 

Fotoğraflar; Sol: Eski Dünya Şampiyonu Veselin Topalov, her zaman objektiflere gülümseyen satranççılardan. Yanında tamamen olmasa da sekondantı ve takım arkadaşı GM Ivan Cheparinov da görünüyor. Sağ: Alexander Morozevich, Rusya'yı Ermenistan karşısında galibiyete taşıdı. Genellikle dünya çapındaki büyükustaların oynadığı açılışlar bütün satranç severler arasında moda olur; ama bizden söylemesi: Morozevich'in yaptıklarını evde denemeyin!

Erkeklerde günün maçı hiç şüphesiz Rusya-Ermenistan eşleşmesiydi. Dünya Takımlar Şampiyonu ile 2006 Olimpiyat Şampiyonu'nun mücadelesinin ikinci turda gerçekleşmesi biraz erken oldu. Birinci masada Meksika'da aradıklarını bulamayan Peter Svidler ve Levon Aronian oynadı. Svidler fazla zorluk yaşamadan siyahlarla berabere kaldı. Alexander Morozevich'e ise "ilham gelmişti". Bilinen açılış prensiplerine oldukça bir planla oynayan Morozevich, taş oyununun ne kadar kuvvetli olduğunu gösterdi ve eski Dünya Şampiyonası finalisti Vladimir Akopian'ı inanılmaz bir partinin sonunda yendi. Bu parti, günün maçında sonucu da belirledi. Üçüncü masada Aronian'ın sekondantı ve Avrupa Kulüpler Kupası Şampiyonu olduktan sonra İspanya Ligi'ni yeniden kazanan Linex Magic Merida'nın yıldızı Gabriel Sargissian'ın Rusya Şampiyonu GM Evgeni Alekseev ile; dördüncü masada da GM Karen Asrian'ın GM Dmitry Jakovenko ile berabere kalmasıyla maç 2,5,-1,5 sona erdi.

İkinci masda 2004 Olimpiyat Şampiyonu Ukrayna, İspanya ile 2-2 berabere kalarak sürpriz bir sonuca imza attı. Birinci masada artık çocukluktan gençliğe adım atan Karjakin, hala içindeki çocuğu sakladığını gösterdi ve çocukken yaptığı gibi Sveshnikov'da son zamanların formda süper büyükustası Shirov'u yendi. Bununla birlikte Kramnik'in eski sekondantı Illescas Cordoba'nın "Arctic Challenge 2007" turnuvasını kazanan GM Moiseenko'yu yenmesi ve Volokitin'in Vallejo Pons ile, Areschenko'nun bir zamanların dünya gençler satrancının yıldızı Khamrakulov ile berabere kalmasıyla taraflar birer puan aldılar.

İlk tur Türkiye'yi yenen Azerbaycan ise günün bir başka zorlu maçında Bulgaristan'ı 2,5-1,5 yendi ve yoluna devam etti. Bu eşleşmede Topalov ilk masada Mamedyarov'a karşı bildik tarzıyla oyunu zorladıysa da Azeri süperstar doğru savunmayı yaptı ve beraberliğe ulaştı. Bir başka Linex Magic Merida oyuncusu Ivan Cheparinov, Teimour Radjabov ile berabere kaldı. Beşiktaş'ın Türkiye İş Bankası Satranç Ligi'nde bu yıl ulaştığı şampiyonlukta önemli rol oynayan GM Vugar Gashimov, tecrübeli GM Georgiev'i Benoni'de yenmesiyle ve GM Delchev'in GM Guseinov ile berabere kalmasıyla Azerbaycan 2,5-1,5 ile de güçlü rakibini geçti.

Dördüncü masadaki sansasyonel sonuç ise Slovenya'nın Fransa'yı 3-1 ile geçmesi oldu. GM Beliavsky, GM Bacrot ile, GM Fressinet, GM Pavasovic ile berabere kalırken Marko Tratar'ın GM Vachier-Lagragave'i, GM Bauer'in ise IM Lenic'e yenilmesi horozların sonunu hazırladı.

 

Sol: Mişa Gurevich, Godena karşısında galibiyete uzanamadı. Sağ: Milli Takımımızın bir diğer büyükustası Suat Atalık, harika çocuk GM Caruana ile berabere kaldıktan sonra oyununu rakibi ve Milli Takım Antrenörü GM Predrag Nikolic ile birlikte analiz ediyor. (Fotoğraf:Chessdom)

Bayanlar 2.Tur: Deja Vu ! *

 

Rus Bayan Takımı Sağdan Sola Aleksandra Kosteniuk, Nadezhda Kosintseva, Ekaterina Kovalevskaya ve Ekaterina Korbut dörtlüsü maçtan önce rahat görünüyor.

Bayanlarda da birinci masada Rusya ve Ermenistan karşılaşıyordu ve iki takımın mücadelesinde Rusya yine 2,5-1,5 kazandı. Birinci masada birkaç ay önce anne olan manken, sinema oyuncusu ve en önemlisi satranççı Aleksandra Kosteniuk, Danielian'a karşı rahat kazandı. Mkrtchian ise, Kosintseva'ya karşı uzun süre direndi ve ters renkli filler ve bir kalenin bulunduğu finalde iki piyon altta olmasına rağmen en sonunda rakibinin beraberliğe razı olmasını sağladı. Üçüncü masada Kovalevskaya'nın Aginian'ı yenmesi de dördüncü masada Andriasian'ın sürpriz bir şekilde Korbut'u yenmesini dengeledi. Bu sonuçlarla "déja vu" hissi tamamlandı ve birinci masada erkekler ve bayanlar aynı sonucu aldı.

İkinci masada Marie Sebag(2509)'un yokluğuna rağmen güçlü bir kadroya sahip olan Fransa, Skripchenko, ve Collas'ın sırasıyla Vega Gutierrez ve Calzetta karşısında kazanmasıyla 2,5-1,5 ile galibiyete uzandı. Polonya, ilk tur Ukrayna'yı yenerek sürpriz yapan Azerbaycan'a 3,5-0,5 ile şans tanımadı. Bulgaristan da Almanya'yı yenerek bir başka sürpriz sonuca imza attı.

 

Sol: Bayan Milli Takımımız hiç şüphesiz uluslararası üne sahip oyunculardan kurulu. Birinci masada takıma liderlik eden 2006 Avrupa Şampiyonu IM Ekaterina Atalık görülüyor. IM Atalık, iki turda da 2400 üstü oyuncularla karşılaştı ve ikisinde de berabere kaldı. Sağ: Avrupa Kulüpler Kupası sırasında iki kez 16 yaş Altı Avrupa Şampiyonu olan WFM Kübra Öztürk, defalarca kendilerinden kuvvetli oyuncuları yenmeyi başaran WIM'lerimiz Zehra Topel ve Betül Cemre Yıldız ile röportaj yapmak isteyen yabancı gazeteciler vardı. İşte, altın kızlarımızdan Kübra Öztürk, dün WIM Betül Cemre yıldız gibi maçını kazandı.

*Zaten görülmüş