Mobile menu

Londra’da Hızlı Başlangıç

london1Bütün satrançseverlerin heyecanla beklediği Carlsen – Caruana Dünya Şampiyonluğu Unvan Maçı 9 Kasım Cuma günü oynanan birinci partiyle birlikte başladı. Her iki oyuncunun da oldukça stresli olduğu ve bunun da oyun kalitesine yansıdığı görünen partide Sicilya Savunması’nı seçen ve Rossolimo’ya karşı siyah taşlarla açılıştan itibaren inisiyatifi ele almayı başaran Magnus Carlsen konumu rakibinden daha iyi anladığını gösterdi ve Caruana’nın kendi standardının çok altındaki oyununun da yardımıyla kazanç bir konum elde etti. Ancak ne olduysa ondan sonra oldu! Zamanı olmasına karşın çok da zor olmayan kazançlar kaçıran Carlsen en son 40. hamlede yaptığı hata sonrası Caruana’ya kurtuluş şansı tanıdı ve Amerikalı oyuncu da zamanını iyi kullanarak iyice düşündükten sonra bu şansı değerlendirdi ve oyunu berabere bir finale taşıdı. Parti en son aynı kanatta üç piyon iki piyona karşı bir kale finaliyle sonuçlandı ve her ne kadar beyaz piyonların ayrık oluşu siyaha ufak şanslar veriyorsa da herhangi bir kazanç şansının olması için Caruana’nın büyük bir hata yapması gerekiyordu. O da olmayınca Carlsen’in tüm kazanç denemeleri sonuçsuz kaldı ve şampiyon 115 hamlenin ardından beraberliği kabullenmek durumunda kaldı.

Yedi aylık bir hazırlıktan sonra beyaz taşlarla Rossolimo’da erkenden kötü bir konuma düşmek ve sonrasında yaşadığı panik elbette Caruana için çok iyi sinyaller vermese gerek. Öte yandan Carlsen’in de böyle bir oyunu kazanamaması düşündürücü, bir daha bu kadar net bir fırsat ele geçiremeyebilir. Siyah taşlarla ilk oyunda alınacak bir galibiyetin neredeyse belirleyici olabileceği bu kadar kısa bir maçta böyle bir şansı kullanamadığı için Norveçli yıldız ne kadar hayıflansa yeri. Aday içinse bir soluk alma ve maça ısınma fırsatı. Her ne olursa olsun bizi çok heyecanlı bir maç bekliyor gibi görünüyor.

Maçın 10 Kasım Cumartesi günü TSİ 18.00’de başlayacak ikinci partisinde Carlsen beyaz taşlara sahip olacak. Bakalım şampiyon ilk partide yapamadığını bu sefer yapabilecek mi?

Maçın ilk partisine analizli olarak aşağıdaki bağlantılardan erişebilirsiniz:

1.Parti (PDF) - 1. Parti (Chessbase Viewer)

Resmi Site - Chess24 - Chessbomb

(Fotoğraf turnuva sayfasından alınmıştır)