Mobile menu

43. Satranç Olimpiyatı’nda Çin’den Çifte Zafer!

batum chinaİlk büyükustasını 1990’da çıkaran, bir zamanlar en büyük başarısı Liu Wenzhe’nin 1978 Buenos Aires Olimpiyatı’nda Jan Hein Donner’e karşı kazandığı vezir fedalı minyatür olan Çin, yetmişli yıllarda başlayan atılımının meyvelerini 90’lı yılların ortasında hem erkekler hem kadınlarda kendini bir satranç devi olarak kabul ettirerek toplamaya başlamıştı. Nitekim Çin 1998, 2000, 2002, 2004 ve 2016’da kadınlar kategorisinde; 2014’te de genel kategoride şampiyon olmasının ardından 2018’de bu sefer iki kategoride birden şampiyon olmayı başararak en son 1986 Dubai’de Sovyetler Birliği’nin gerçekleştirmeyi başardığı bir çifte zafer elde etti. Özellikle kadınlarda Hou Yifan ve Tan Zhongyi gibi yıldız isimlerden yoksun olmalarına karşın elde ettikleri şampiyonluk çok anlamlı zira bu kategoride en iyi üç oyuncusundan ikisinin oynamaması halinde değil şampiyonluk dereceye girebilecek başka bir ülke yok.

Genel kategoride şampiyonu ABD - Çin maçı belirleyecek demiştik ancak bu maçın dört beraberlikle 2-2 sonuçlanmasının ardından eşitlik bozma kuralları uyarınca şampiyonu 32. masadaki Gürcistan 3 – Singapur ve 38. masadaki Bangladeş – Panama maçları belirledi! Gürcistan 3’ün kazanması ve Panama’nın kaybetmesi sonucu ABD’nin averajı -Gürcistan 3’ü sadece 2,5-1,5 yenebildiği için- kötü etkilendi ve Çin averajla birinci oldu! Rusya da son tur Fransa’yı 2,5-1,5 yenerek kötü başlangıcına karşın liderlere yetişip Çin ve ABD ile eş puanda üçüncü sırayı elde etti.

Olimpiyatın en başarılı takımı Polonya son tur Hindistan ile 2-2 berabere kalarak liderlerin bir puan gerisinde dördüncü oldu. İlk sekiz seri başının sekiziyle de oynayan Polonya’nın şampiyonayı uzun süre zirvede götürmesinin bir anlamda cezasını çektiğini söylemek mümkün, bu da eşlendirme sisteminin ne kadar adaletli olduğunu tartışmaya açan bir unsur kuşkusuz. Yine de Polonya takımının favori olmamasına karşın gösterdiği üstün performansla bir anlamda “gönüllerin şampiyonu” olduğunu söylemek mümkün.

Kadınlar kategorisinde ise son tur oldukça heyecanlı ve dramatikti. ABD’yi 3-1 gibi farklı bir skorla yenen Ukrayna, Çin’in Rusya’ya kaybediyor olması neticesinde şampiyonluğunu kutlamaya hazırlanıyordu ancak Kosteniuk’un birinci masada berabere finali Ju Wenjun’a kaybetmesi sonucu maç 2-2 bitti ve Çin averajla Ukrayna’nın önünde şampiyon oldu! Maçtaki esas mucize ise Olga Girya’nın tamamen kazanç bir oyunu Lei Tingije karşısında kazanamamasıydı. Her ne kadar yorumcu Ivan Sokolov Çinli oyuncuları fazla şanslı bulduğunu ve oyunlarından etkilenmediğini söylese de tamamen kayıp konumlarda pes etmeden karşı şanslar aramak ve fırsatları değerlendirmek de önemli bir özellik ve Çinli oyuncular turnuva genelinde bu savaşçı yönlerini fazlasıyla sergilediler! Kadınlar kategorisinde üçüncü sırayı son tur Ermenistan ‘ı 3-1 yenen Gürcistan-1 takımı elde etti ve böylece ev sahipleri hiç değilse Olimpiyat’ı madalyasız kapatmamış oldu.

Takımlarımıza gelince bugün genel kategoride Makedonya ile Mustafa Yılmaz’ın ünlü büyükusta Kiril Georgiev karşısındaki harika kazancına rağmen 2-2 berabere kaldık ve böylece 13 puanla 42. sırayı elde ettik. Elbette oyuncularımızın bizi alıştırdığı 2016’daki altıncılık gibi harika derecelerden uzak bir netice ancak istatistiksel olarak pozitif veya negatif yönde anomalilerin olabileceğini göz ardı etmememiz lazım, eşlendirme şansı gibi dışsal faktörler de elde edilen derecelerde fazlasıyla etkili olabiliyor. Ancak tabii ki sonuçta bize düşen 2020’ye daha iyi hazırlanıp güçlenerek girmek ve diğer faktörlerin etkisini böylece azaltmak.

Kadınlar kategorisinde ise son tur Moldova’yı 3-1 yendik ve böylece son iki turdaki galibiyetlerimizle bir anda 14 puana yükselerek 24. olarak başladığımız sırada turnuvayı bitirdik. İlk dört tur çok iyi başlamıştık aslında ancak daha sonra art arda Gürcistan-2 ve Peru’ya kaybetmemiz güzel giden turnuvada bir anda gerilerde kalmamıza yol açtı. İki mağlubiyetin ardından İngiltere ile eşleşmemiz biraz eşlendirme şanssızlığıydı açıkçası ancak dokuzuncu turda Türkmenistan’a sürpriz bir şekilde kaybetmemiz turnuvayı ilk yirmi içerisinde iyi bir yerde bitirmemizi engelleyen ana unsur oldu. Yine de önceki yıllara göre daha iyi bir derece ve takımımızın çok daha iyi dereceler elde edebilecek bir potansiyeli olduğu açık. Umarız arkadan gelen yetenekli gençlerin de katılımıyla 2020 Hantı-Mansiysk’te sansasyonel başarılar elde edebiliriz.

43. Satranç Olimpiyatı böylece sona ererken artık Rusya’nın özerk Hantı-Mansi bölgesinde 2020 yılında düzenlenecek 44. Satranç Olimpiyatı için geri sayımın başladığını söyleyebiliriz. Oyuncularımıza 2020 yolunda oynayacakları diğer turnuva ve şampiyonlarda başarılar diliyoruz!

Final Sıralaması - Açık & Kadınlar

FOTO GALERİ (Kafilemiz) (Fotoğraflar: Fatma Koç)

Manşet fotoğrafı: David Llada