Mobile menu

Batum’da Sekizinci Tur: Kadınlarda Belçika’yı 3,5-0,5 Yendik, Genelde İtalya’ya 1,5-2,5 Kaybettik

img 8693Olimpiyat’ta sekizinci turda genel kategorideki rakibimiz İtalya karşısında denk bir maç oynayacağımız ve kadınlarda mutlak favori çıkacağımız Belçika karşısında fazla zorlanmayacağımız öngörülebilirdi ve nitekim de öyle oldu. Kadınlarda Belçika’yı ilk masadaki beraberliğin dışında rahatça 3,5-0,5 yenerek puanımızı 10’a çıkardık ve averajla 34. sıraya yerleştik. Dokuzuncu turda favori çıkacağımız Türkmenistan maçını da kazandığımız takdirde son iki turda final sıralamasında iyi bir yerde bitirmek için mücadele edebileceğiz.

Olimpiyat müsabakalarında -ve hatta genel olarak takım müsabakalarında- çoğu zaman maçları çok küçük farklar belirliyor ve bugün genel kategoride İtalya karşısında da bu böyle oldu. Özellikle birinci ve dördüncü masalarda çok küçük şeylerin değişmesi halinde belki de aynı skorla 2,5-1,5 kazanan taraf biz olacaktık ama neticede İtalyanlar önemli bir maç galibiyetine imza attı ve son üç tura iyi bir derece elde etmek için iddialı giriyorlar. Bu mağlubiyetin ardından takımımız 10 puanda kaldı ve averajla 35. sırada. Dokuzuncu turda rakibimiz ise Paul Keres’in memleketi olan Estonya. Her ne kadar favori çıkacak da olsak tecrübeli Kulaots önderliğindeki Estonya hafife alınmaması gereken bir takım.

Genel kategoride bugün çok önemli maçlar vardı. İlk masadaki ABD – Azerbaycan maçı turnuvanın en önemli maçlarından biriydi ve So’nun mağlubiyetine karşın Caruana ile Shankland’in sırasıyla Mamedyarov ve Mamedov’a harika kazançları sayesinde ABD bu zorlu maçtan 2,5-1,5 galip ayrılmasını bildi. Bu sonuçla ABD 15 puanla zirvede tek başına kalırken Ermenistan ile 2-2 berabere kalan Polonya da harika bir turnuva geçirmeye devam ediyor ve 14 puanla tek başına ikinci durumda. Yarın ABD karşısında da kaybetmezlerse Lehler, Rubinstein, Tartakower ve Przepiorka gibi ünlü satranççılarının kazandırdığı 1930 Hamburg Olimpiyatı’ndan bu yana en büyük başarılarını elde etmeye aday görünüyorlar. Öte yandan Fabiano Caruana bugünkü galibiyetiyle birlikte canlı reyting sıralamasında 2835’e kadar yükseldi ve Carlsen’in yalnızca 4 puan arkasında. Son üç turda Amerikalı satranççı iyi bir performans gösterirse belki de Kasım’daki unvan maçına reyting favorisi olarak çıkacak!

Azerbaycan ve Ermenistan haricinde 13 puanlı diğer ülkeler ise bugün 2,5-1,5’luk skorlarla kritik galibiyetlere imza atan Hindistan, Fransa, Çin, Almanya ve İngiltere. Sıralamadaki ilk 11 takıma baktığımızda sadece iki numaralı seri başı Rusya ve altı numaralı seri başı Ukrayna’nın geride kaldığını görüyoruz ki bu da sona yaklaşırken artık favorilerin öne çıktığını gösteriyor.

Kadınlarda da sekizinci tur oldukça önemliydi. Tura tek başına lider giren Ermenistan iki numaralı seri başı Ukrayna’ya 1-3 kaybedince Romanya’yı 3,5-0,5 gibi farklı bir skorla rahat geçen Çin ve Ukrayna 14 puanla zirveyi paylaşır hale geldi. İtalya’yı 3-1 yenen ABD, ev sahipleri Gürcistan-1’i aynı skorla mağlup ederek günün en önemli sonuçlarından birine imza atan Kazakistan, Gürcistan-2’yi yenen Azerbaycan ve Hindistan’ı 3-1’le geçerek ufak bir sürpriz yapan Macaristan 13 puanla Ermenistan ile birlikte 13 puanla 3-7. sıraları paylaşan diğer takımlar. Dokuzuncu turdaki Kazakistan – Çin ve Azerbaycan – Ukrayna maçları bu kategoride büyük önem arz ediyor.

Olimpiyat’ın dokuzuncu turu 3 Ekim Çarşamba günü TSİ 14:00’da başlayacak. Millilerimize başarılar diliyoruz!

  

 Resmi Site - Eşlendirme, Sıralama ve Sonuçlar (Genel) - Eşlendirme, Sıralama ve Sonuçlar (Kadınlar) -Canlı Yayın (Genel) Canlı Yayın (Kadınlar)

FOTO GALERİ (Kafilemiz) (Fotoğraflar: Fatma Koç)

 

img 8745

img 8703

img 8693