Mobile menu

43. Dünya Satranç Olimpiyatı Batum’da Başlıyor!

img 1197Ulusal takımlar düzeyindeki şampiyonaların en önemlisi olan ve iki yılda bir düzenlenen Dünya Satranç Olimpiyatı’na bu yıl Gürcistan’ın Karadeniz kıyısındaki Batum şehri ev sahipliği yapıyor. 24 Eylül – 5 Ekim tarihleri arasında oynanacak maçlar sonucu şampiyonun belli olacağı Olimpiyat’a Türkiye hem genel hem de kadınlar kategorisinde katılıyor.

Genel kategoride milli takımımız 90’lı yılların en iyi oyuncularından ünlü Rus asıllı Polonyalı büyükusta Michal Krasenkow kaptanlığında GM Mustafa Yılmaz, GM Dragan Solak, GM Emre Can, GM Muhammed Batuhan Daştan ve GM Vahap Şanal’dan oluşan bir kadroyla katılıyor. 2600 ELO ortalamasına sahip takımımız reyting ortalamasına göre 20-22. sıraları paylaşarak yarışmaya başlıyor. 2016 Bakü’de büyük sükse yaparak altıncı sırayı elde eden takımımız benzer bir başarıyı ve belki de daha da iyisini hedeflemekte kuşkusuz.

Öte yandan genel kategoride şampiyonluk adaylarına kısaca göz atarsak en büyük favori olarak 2016’da da şampiyon olan Caruana, So, Nakamura, Shankland ve Robson’lı etkileyici kadrosuyla ABD takımını görüyoruz. Olimpiyatların geleneksel favorisi Rusya ise reyting ortalaması olarak ABD’nin çok az farkla gerisinde ikinci sırada ve Kramnik’in önüne Karjakin ve Nepomniachtchi’yi yazarak farklı bir stratejiyle şampiyonluk kovalayacak. Son otuz yılda bir satranç devi haline gelen ve 2014’te Tromso’da birinci olan Çin ise Ding Liren’in liderliğindeki kuvvetli ve dengeli takımıyla yine iddialı ve üçüncü seri başı olarak başlıyor. Diğer ana favoriler arasında formda bir Mamedyarov’un öncülüğünde katılan Azerbaycan ve Anand’ın yıllar sonra milli takıma dönüş yapmasıyla beklentileri artan Hindistan’ı sayabiliriz. Dünya Gençler Şampiyonası’nı takip edenler içinse 2018 Dünya Gençler Şampiyonu Parham Maghsoodloo ve diğer genç yetenekler Firouzja ve Tabatabaei’yi içeren kadrosuyla İran takımı turnuvanın en ilginç ve dikkate değer ekiplerinden biri olacak gibi.

Kadınlarda ulusal takımımız 2297 ELO ortalamasıyla başlangıç sıralamasında 24. sırada yer alıyor. IM Ekaterina Atalık, WGM Kübra Öztürk, WGM Betül Cemre Yıldız Kadıoğlu, WFM Çağıl Irmak Arda ve WFM Duru Okuyaz’dan oluşan takımımızın kaptanı ise ünlü büyükusta ve antrenör Adrian Mihalcishin. Tecrübeli üç kuvvetli oyuncumuza iki yetenekli genç WFM’nin eklendiği takımımız Olimpiyat’ta iyi performans göstererek turnuvayı üst sıralarda bitirmeyi amaçlıyor.

Kadınlar kategorisinde açık ara favori olması beklenen Çin, Hou Yifan ve Tan Zhongyi’den yoksun kadrosuyla Rusya ve Ukrayna’nın gerisinde üçüncü sırada yer alıyor. Yine kadın satrancının devlerinden ev sahibi Gürcistan, hem Gürcistan-1 hem de Gürcistan-2 takımıyla üst sıraları zorlamaya aday görünüyor. Uzun bir aradan sonra yeniden satranca geri dönen Koneru’nun liderliğindeki Hindistan da şampiyonluk adaylarından biri şüphesiz. Öte yandan Fransa, Polonya ve hatta Kazakistan gibi ekipler de sürprize son derece açık kadrolara sahip. Çin’in nispeten zayıf bir ekiple katılması bu kategoride işleri oldukça belirsiz bir hale getirmiş durumda.

43. Dünya Satranç Olimpiyatı 23 Eylül Pazar günü TSİ 20.00’daki açılış seremonisiyle resmen başladı. İlk turun başlangıç saati ise 24 Eylül Pazartesi TSİ 14.00. Her iki takımımıza da ilk turda başarılar diliyor, Olimpiyat’a iyi bir başlangıç yapacaklarını umuyoruz!

 

Resmi Site - Eşlendirme, Sıralama ve Sonuçlar (Genel)Eşlendirme, Sıralama ve Sonuçlar (Kadınlar) -Canlı Yayın (Genel) Canlı Yayın (Kadınlar)

FOTO GALERİ (Kafilemiz)

 whatsapp image 2018-09-23 at 21.08.00

43. Dünya Satranç Olimpiyatı açılışı

 

img 1155

Kadın A Milli Takımımız: WFM Duru Okuyaz, WFM Çağıl Irmak Arda, GM Adrian Mihalcishin (Kaptan), IM Ekaterina Atalık, WGM Kübra Öztürk, WGM Betül Cemre Yıldız Kadıoğlu

 

img 1204

A Milli Takımımız: GM Michal Krasenkow (Kaptan), GM Vahap Şanal, GM Emre Can, GM Muhammed Batuhan Daştan, GM Mustafa Yılmaz ve GM Dragan Solak

 

img 1197

A Millilerimize Olimpiyat maratonunda başarılar diliyoruz.