Mobile menu

Avrupa Kulüpler Kupası Sona Erdi

Linex Magic-Merida ve Cercle d’Echecs de Monte-Carlo

2007 Avrupa Kulüpler Kupası Şampiyonları

 

Avrupa Kulüpler Kupası, dün oynanan yedinci tur maçlarının ardından sona erdi. Turun ardından yapılan ödül töreninde erkeklerde İspanyol Linex Magic Merida, bayanlarda ise Cercle d’Echecs de Monte-Carlo takımı mutlu sona ulaştılar. İkinci, 12 puanlı Ural Sverdlovskaya, 3-4.dereceleri de Tomsk 400 ve Baden Baden ekipleri paylaştılar.

Bayanlarda Monako ekibi 11 puanla şampiyon olurken, İkinci son tur Monako ekibini yense de şampiyonluk için gereken 3,5 veya daha fazla puanı alamayan AVS Krasnotourinsk takımı da yine 11 puanla ikinci oldu. Üçüncülüğü geçtiğimiz yılın şampiyonu MIKA Yerevan 10 puanla aldı. Diğer 10 puanlı takımlar Southern Ural Cheliabinsk ve Finec St.Petersburg takımları ise masa puanları düşük olduğu için kupa alamadılar.

Doruk Koleji’nin başarılı sporcusu Ata Seçer 4,5/7 puan ve 2488 performansla ilk Uluslararası Usta normunu aldı. Ata Seçer’i tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Son tur özetleri ve ödül töreninden görüntüler haberin devamında bulunmaktadır.

Turnuva Sayfası

ChessBase-3  ChessBase(Almanca Sayfa)  Chesspro (Rusça)   Chessvibes   e3e5    ChessNinja

ÖDÜL TÖRENİ

Ödül töreninde konuşma yapan Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı, önümüzdeki yıllarda bu turnuvada dereceye oynayacak takımlar çıkarmayı hedeflediklerini söylerken, ECU Başkanı Boris Kutin konuşmasında Türkiye’yi bu başarılı organizasyondan dolayı tebrik etti. Törende Antalya Vali Yardımcısı Sayın Alaaddin Yüksel de hazır bulundu ve yaptığı konuşmada gelecekte böyle organizasyonlara tekrar evsahipliği yapmak istediklerini söyledi.  Protokol konuşmalarının ardından ödül töreni sonrasında havai fişek gösterisi de yapıldı. Şampiyonluklarını kutlayan Linex Magic ve Monaco takımlarının yanı sıra masa derecesi yapan sporcular da ödüllerini aldılar. Ödül töreni sırasında Monako Satranç Federasyonu ve Monako ekibinin de yöneticiliğini de yapan Jean-Michel Rapaire söz aldı ve organizasyondan dolayı Türkiye Satranç Federasyonu ve Avrupa Satranç Birliği’ne teşekkür etti.

 

Birinci olan Cercle d’Echecs de Monte-Carlo takımı

Bayanlarda ikinci olan AVS Krasnotourinsk takımı

Üçüncü MIKA Yerevan

Şampiyon Linex Merida

Erkeklerde ikinci olan Ural Sverdlovsk takımı

Erkekler üçüncüsü Tomsk-400

 

Adams Kupayla birlikte mutlu görünüyor. 

 

Sol: Linex Merida takımı kupasını dikkatle inceliyor. Sağ: Şampiyonlar bir arada

 

İki takımın kaptanları. Monte-Carlo ekibinin kaptanı ise eski Avrupa Şampiyonu Almira Skripchenko'dan başkası değil.

 

Törenin sonunda bir havai fişek gösterisi de yapıldı.

Fransa Satranç Federasyonu Başkanı Jean-Claude Moingt, Palaswork'ten Bülent Kaptan ve Uğur Dündar, TSF Başkanı Ali Nihat Yazıcı

ERKEKLERDE SÜPRİZ BİR ŞAMPİYON: LINEX MAGIC MERIDA

 

Son tura girerken büyük bir avantajı eline geçiren İspanyol Linex Magic Merida takımı eline geçen fırsatı kaçırmadı ve Avrupa Kulüpler Kupası’nın ilk kez kazandı. Önceki tur Alkaolid’i yenerek Linex Magic’in karşısına gelen Economist Saratov takımı Linex Magic karşısında tutunamadı ve Linex Magic Rus rakibini 4-2 yendi. İspanyol ekibin ilk masasında oynayan ve  turnuvaya kötü başlayan Gata Kamsky, son turlarda üst üste galibiyetler aldı. Rusya şampiyonu Evgeny Alekseev, siyahı rahatsız eden e6 atından kurtulmak için kalite feda ettiyse de bu durumu kurtarmak için yeterli değildi. Rublevsky de Rossolimo’yu dünyada beyazlarla en iyi oynayan oyunculardan birisi olduğunu kritik son mücadelesinde Tiviakov’u yenerek gösterdi. Topalov’un sekondantı Ivan Cheparinov da geçtiğimi yaz Valjevo’yu, Suat Atalık’la eş puanla kazanan Michael Roiz’i yendi. Son masada Alexei Korneev’in IM Candelario karşısındaki galibiyeti Rus takımı için yeterli olmadı. Sempatik medya ekibiyle birlikte İspanyol ekibi ödül töreninden sonra başarılarını coşku içinde kutladılar. İspanyol ekibi 6 galibiyet ve 1 beraberlik alarak, büyük bir sürprize imza attılar.

 

Kritik Ural Sverdlovskaya-Bosna Sarejevo buluşması ise dramatik bir şekilde sona erdi. İlk masada Vassily Ivanchuk, Teimur Rajdabov karşısında oyunu fazla zorlayınca Azeri rakibine yenilmekten kurtulamadı. Alexi Shirov da Zoltan Almasi’yi yendi. Diğer maçlar berabere sona erince Ural Sverdlovskaya takımı 12 puanla ikinciliğe ulaştı. Anand’ı da kadrosunda bulunduran Bundesliga Şampiyonu OSC Baden-Baden ekibi Clichy Echecs’i 4-2 yense de bu güçlü Alman ekibi Tomsk-400 ile 3-4.dereceleri paylaşabildi. Turnuvayı namağlup bitirseler de aldıkları üç beraberlik onları zirvenin biraz gerisinde bıraktı.

Son iki yılın şampiyonu Tomsk-400 ekiibi Gros Xake Taldea’yı 3,5-2,5 yenerek bu sene üçüncülükle yetindi. Eski Dünya Şampiyonu Rustam Kazımdzhanov, Andrei Istratescu’yu yendiği maç belirleyici oldu; çünkü diğer tüm masalar berabere sona erdi.

Turnuvadaki en başarılı Türk takımı olan Doruk Koleji son tur Zeljeznicar Sarajevo takımına 5,5-0,5 yenildi. Çok başarılı bir turnuva geçiren Ata Seçer GM Bojan Vukcovic (2578) ile berabere kalarak ilk uluslararası usta normunu aldı. 4,5/7 puan ve 2488 performansla oynayan sporcumuzu tebrik ediyoruz. Doruk Koleji bu sonuçla turnuvayı 7 puanla tamamladı.

  

Sağ: THY'nin uluslararası ustaları Emre Can, Mert Erdoğdu ve Kıvanç Haznedaroğku

Sol: Marie Sebag, erkeklerde oynayan ender bayan oyunculardan birisiydi.

Beşiktaş son tur Cercle d’Echecs de Strasbourg takımına 4,5-1,5 yenilerek turnuvayı 6 puanla tamamladı. Türk Hava Yolları son turda Plunge Chess Club Bosktas ekibini 4-2 yendi ve turnuvayı 6 puanla tamamlayan bir başka Türk ekibi oldu.

MONACO ŞAMPİYON

Bayanlarda son tur Monako ekibinin şampiyonluktan olması için rakibi AVS Krasnotoursk’a en azından 3,5-0,5 yenilmesi gerekiyordu. Kimse bunun olabileceğine ihtimal vermese de Rus ekibi neredeyse hedefine ulaşacaktı. İlk masada bayanlarda iki Asyalı yıldız ismin buluşmasında dünya şampiyonu GM Xu Yuhua, GM Humpy Koneru ile erken berabere yaptı. Bununla birlikte eski Dünya Şampiyonu Antoaneta Stefanova, Pia Cramling’i, Natalija Pogonina ise Monika Socko’yu yendi. Svetlana Matveeva ve Zhu Chen berabere kalınca işler biraz zora girse de Monako ekibi ilk şampiyonluğuna ulaştı.

Son tur Türk Hava Yolları takımı, güçlü Rus ekibi Ladya Kazan ile 2-2 berabere kaldı. THY'de WIM Zehra Topel IM Inna Gaponenko'yu yenerken Gözde Dinçok da WGM Sangudach Shaidullinna'yı yendi.

 

Anna Muzychuk takım arkadşalarının maçlarına bakıyor, Hou Yifan Elisabeth Paethz karşısında

Geçtiğimiz yılın şampiyonu MIKA Yerevan Elina Danielian’ın Arakhamia-Grant’i, Nino Khurtsidze’nin de Sopia Gvetadze’yi yenmesiyle rakibini 3-1 yendi. Bu sonuçla MIKA Yerevan ekibi 10 puanla 3-5.dereceleri paylaştı ve eşitlik bozmayla üçüncü oldu. Southern Ural Cheliabinsk ve Finec St.Petersburg takımları da 10 puan alan diğer ekipler oldular.

  

Kateryna Lahno ve turnuvanın en küçük sporcularından 12 yaş Türkiye Şampiyonu Ayça Fatma Durmaz