Mobile menu

Adaylar Turnuvası’nda Son Tura Caruana Lider Giriyor!

adaylar1818Adaylar Turnuvası’nda artık sona gelinirken Fabiano Caruana, turnuva sonuncusu Levon Aronyan karşısında aldığı -çok da temiz olduğunu söyleyemeyeceğimiz- galibiyetle bir kez daha liderliği ele geçirdi ve birincilik için bir kez daha en büyük aday haline geldi. Caruana’yı bu tur tamamen berabere bir konumda Grişçuk’un büyük hatası sayesinde galibiyet alan Mamedyarov ve So karşısında siyah taşlarla rahat bir beraberlik alan Karyakin yarım puan geriden takip ediyor. Kramnik’e karşı zor konuma düşse de partiyi kurtarmayı başaran Ding Liren ise 7 puanla Caruana’nın 1 puan arkasında ve herhangi bir şansı olması için Amerikalı satranççının son tur kaybetmesini beklemek zorunda.

Turnuvada son tur eşlendirmeleri şöyle: Grişçuk – Caruana / Aronyan – So / Karyakin – Ding Liren / Kramnik – Mamedyarov

Aronyan – So haricinde bütün partilerin birincilik yarışı için önemli olduğuna bakarsak bizi çok güzel bir son turun beklediğini söyleyebiliriz. Özellikle Karyakin – Ding Liren eşleşmesinde her iki satranççı da kazanmak zorunda ve oyunun çok zevkli geçeceği kesin.

Şampiyonluk şanslarına baktığımızda Caruana’nın berabere yapması halinde hem Mamedyarov hem Karyakin’in Caruana’ya göre averajları daha iyi olduğundan eğer ikisinden biri kazanırsa Caruana’nın averajla önüne geçecekler. Öte yandan Mamedyarov’un da Karyakin’e göre ikili averaj üstünlüğü var ve üçlü bir eşitlik söz konusu olursa Azeri satranççı birinci olacak. Yani Mamedyarov’un aday olması için Kramnik’e kazanması ve Caruana’nın kazanmaması yetecek. Karyakin ise hem Caruana’nın hem de Mamedyarov’un kazanmaması halinde eğer Ding Liren’i yenerse adaylığa hak kazanacak. Son olarak Ding Liren’in birinci olabilmesi için elbette Karyakin’e kazanmasının yanı sıra Caruana’nın kaybetmesi, Mamedyarov’un da berabere kalması gerekiyor ki Mamedyarov’a daha önceki galibiyeti sayesinde üçlü averajı önde tamamlasın, zira Caruana ikili averajda Ding’in önünde.

Bakalım Berlin’de son turu kim önde tamamlayarak Carlsen’in rakibi olmayı başarabilecek? Bu büyük heyecanı kaçırmayın!

Haber: Tarık Selbes

Resmi Site - Chess24