Mobile menu

Bir Adaylar Turnuvası Uzmanı: Sergey Karyakin!

adaylarkaryakin18Berlin’de 12. tur her şeyi alt üst etti! İlk dört turda sadece iki beraberliği bulunan ve hatta yedinci tura kadar turnuvayı -2 skoruyla götüren Sergey Karyakin önce yedinci turda So ve dokuzuncu turda Kramnik’i yenerek %50’ye geri geldi sonra da 11. ve 12. turlarda Aronyan ve lider Caruana karşısında peş peşe iki galibiyetle +2’ye çıkarak bitime iki tur kala Caruana’nın averajla önünde zirveye yükseldi! Gerçekten çok büyük bir başarı. 2014 Hantı-Mansiysk’te de -2 ile başlayıp +2 ile turnuvayı ikinci bitirerek benzer bir geri dönüşü gerçekleştiren Karyakin 2016’da Moskova’yı kazanarak Carlsen ile şampiyonluk maçı oynamaya hak kazanmıştı. 2018’de de Rus satranççının yine zirve yarışı içerisinde olmayı başarması artık Karyakin’in bir Adaylar Turnuvası uzmanı olarak nitelendirilmeyi hak ettiğini gösteriyor! Üst düzey turnuvalarda çok başarılı olduğunu söyleyemeyeceğimiz Karyakin bir şekilde performansını gerekli anlarda en üst seviyeye çıkarmayı biliyor.

12. turda Caruana’nın Petrov’una karşı 5.Ac3 varyantını tercih ederek bir anlamda dinamik bir oyun aradığını da belli eden Karyakin, daha sonra karşılığında bir piyon aldığı bir kalite fedasıyla çok kuvvetli fillere sahip oldu ve adeta Caruana’nın pozisyonunu felç etti. Kendini oynaması zor bir pozisyonda bulan Caruana taşlarını iyi konumlandırmayı başaramadı ama bunda Karyakin’in bilgisayar dakikliğindeki kusursuz oyunu da etkiliydi. Gerçekten bu partide Karyakin’in satrancını en üst seviyeye çıkardığına şahit olduk ki bu seviyede bir oyun şampiyon Carlsen’i de fazlasıyla zorlardı. Harika bir galibiyet ve Rusya’da bir milli kahraman seviyesine gelmekte olan Karyakin hayranları için Rus oyuncunun bu partide ortaya koyduğu oyun standardı iyi haber.

İkinci sıradaki Mamedyarov beyaz taşlarla Ding Liren’e kazanarak +3’e çıkma planları yapıyordu ancak Kramnik’i taklit ederek Yarı-Tarrasch’a giren Çinli oyuncu karşısında bir şey elde edemeyen Mamedyarov siyah vezir kanadında geçer piyonlarını sürerken merkezden ilerleme fikrini gerçekleştirmeye çalışsa da Ding’in de basın toplantısında belirttiği gibi d5 sürüşünün ya imkânsız ya da kötü oluşu aslında beyazın dikkatli davranmasını gerektiriyordu. Nitekim geçer piyonunu basitçe vezir çıkan Ding Liren Mamedyarov’un son denemesi de 43…Va7+ yüzünden sonuç vermeyince ilk galibiyetini aldı ve +1 skoruyla rakibi ve Grişçuk ile birlikte üçüncü sırayı paylaşıyor.

Kramnik-So partisinde Kramnik iyi hazırlığı sayesinde kazanç olması gereken bir konuma ulaştı ancak So’nun maksimum derecede rakibine zorluk çıkarması meyvesini verdi ve oyun berabere sonuçlandı. Basın toplantısında morali yerinde görünen Kramnik hesapladığı varyantlarda rakiplerine sürpriz olanaklar çıktığı için şanssızlıktan yakınıyordu. Günün diğer beraberliğinde ise İspanyol’dan Sicilya’ya dönen bir piyon yapısında Grişçuk’un hafif üstünlüğü söz konusuysa da Aronyan hiçbir yerde kayıp tehlikesi yaşamadı ve partiyi berabere bitirmeyi başardı.

Turnuvada 13. tur bir günlük aranın ardından 26 Mart Pazartesi günü TSİ 16:00’da başlayacak. 7 puanlı Karyakin ve Caruana’nın yanı sıra 6.5 puanlı Ding Liren, Grişçuk ve Mamedyarov’un da birincilik umutlarını sürdürerek girdikleri son iki turun eşleşmeleri şöyle:

13. Tur                                                                                                               

Mamedyarov – Grişçuk / Ding Liren – Kramnik / So – Karyakin / Caruana – Aronyan   

14. Tur

Grişçuk - Caruana / Aronyan - So / Karyakin – Ding Liren / Kramnik - Mamedyarov

 

Birbirinden heyecanlı iki tur bizleri bekliyor! Oyunları takip etmeyi unutmayın!

Analizli Oyunlar

Haber: Tarık Selbes

Resmi Site - Chess24