Mobile menu

Berlin’de Bir Devin Düşüşü

adaylay9182Sovyetler Birliği’ne ait casusluk faaliyetlerine dair gizli belgeleri Kanada’ya kaçırarak meşhur olan Igor Gouzenko’nun dilimize de çevrilmiş romanının adı “Bir Devin Düşüşü” herhalde Vladimir Kramnik’in Adaylar Turnuvası’ndaki performansını tanımlayacak en iyi tabir. 2,5/3 puanla turnuvaya en iyi başlangıcı yapan eski şampiyon bugün Karyakin karşısındaki mağlubiyetiyle birlikte altı turdan sadece bir puan çıkarabildi! Bu mağlubiyetlerden en az ikisinin de Kramnik’in son derece gereksiz zorlamalarından kaynaklandığını söyleyelim. Kimseye kanıtlayacak bir şeyi olmayan ve 25 senedir satranç elitinin içerisinde yer alan, Kasparov gibi belki de tüm zamanların en iyi oyuncusunu bir şampiyonluk maçında devirmeyi başarmış bir büyük efsanenin girmemesi gereken bir ruh halinde olduğu açık Kramnik’in. Umarız artık hiçbir umudu kalmasa da kalan turlarda kendini toparlar ve hiç değilse iyi bir skorla bitirmeyi başarır.

 

Tabii Kramnik’in bugünkü mağlubiyetinde daha çok Karyakin’in iyi ev hazırlığının rol oynadığını söylemek gerekiyor. Karyakin’in agresif yeniliğine karşı tam olarak doğru yolu bulmak kolay değildi kuşkusuz ancak Kramnik’in psikolojik durumunun da oyuna yansıdığı ve hamle tercihlerinde yanlış kararlar alması yönünde negatif etki yaptığı söylenebilir. Bu galibiyetle 4.5 puanla tekrar yüzde 50’ye yükselen Karyakin ise son derece moralli ve Ding Liren’le birlikte 4-5. sıraları paylaşıyor. Son bir sprint ile yine Carlsen’in karşısına çıkması hâlâ mümkün!

Günün en “temiz” partisi So – Grişçuk’ta kuru bir açılışın ardından tatsız bir beraberlik geldi ve böylece Grişçuk 5 puanla üçüncü sıradaki yerini korudu. Aronyan – Mamedyarov eşleşmesindeyse Aronyan, Katalan finalinde bazı pratik şansları tam olarak değerlendiremedi ve oyun berabere sona erdi.

adaylay918

Son olarak lider Caruana, Ding Liren’e karşı yine çok iyi bir oyun ortaya koydu ve kazanca -birkaç defa- çok yaklaştı! Öyle ki berabere teklif etmeden iki hamle önce bile doğru oynasa Amerikalı satranççı kazanıyordu! Yine de Ding Liren’in direncinin de hakkını vermek lazım, Çinli oyuncu bu turnuvada kayıp konumlardan kurtulma konusunda birinci sırada olmalı.

Böylece dokuzuncu tur sonrası Caruana 6, Mamedyarov 5.5, Grişçuk 5, Karyakin ve Ding Liren 4.5 puana sahipler. 3.5 puanla sıralamanın sonunda yer alan isimler Aronyan, Kramnik ve So. Özellikle Aronyan ve Kramnik hayranları için büyük bir hayal kırıklığı!

Onuncu tur turnuvanın gidişatı açısından çok kritik bir öneme sahip zira Mamedyarov Caruana’ya karşı beyaz taşlarla oynayacak. Klasik zaman kontrolünde skorlarının +4 -3 =9 Mamedyarov lehine olduğunu göz önüne alırsak Azeri satranççının Caruana için zor bir rakip olduğunu anlarız. Bakalım Şehriyar Mamedyarov Caruana’yı yenip liderliği ele geçirebilecek mi?

 

 Boş günün ardından 22 Mart Perşembe TSİ 17:00’de başlayacak 10. turun diğer eşleşmeleri ise şöyle:

Grişçuk – Karyakin / Kramnik – Aronyan / Ding Liren – So

 

 

Analizli Oyunlar

Haber: Tarık Selbes

Resmi Site - Chess24