Mobile menu

Berlin’de İlk Yarıyı Caruana Lider Kapattı

candidates18614 tur üzerinden düzenlenen Adaylar Turnuvası’nın ilk yedi turu tamamlanırken ABD’li Fabiano Caruana 5 puanla Mamedyarov’un yarım puan önünde tek başına lider. Yedinci turda galibiyet için herşeyini ortaya koyan Aronyan’ın tehlikeli görünen atağını heyecan dozu yüksek bir partide boşa çıkarmayı başaran Caruana böylece Grişçuk karşısında iyi bir hazırlıkla daha açılışta siyah taşlarla beraberliği zorlayan Mamedyarov’un bir adım önüne geçmiş oldu.

Yedinci turun bir diğer kazanan ismi ise sonuncu sıradaki Sergey Karyakin’di. Wesley So karşısında açılıştan hiçbir şey elde edemediyse de Rus satranççı eşit bir kale ve at finalinde rakibinin çok kötü oyunu neticesinde galibiyet elde etmeyi başardı ve böylece sıralamada So’nun üstüne çıktı. 2014 Hantı-Mansiysk Adaylar Turnuvası’nda ilk yarıyı -2 ile kapatmasına karşın ikinci olmayı başaran Karyakin bakalım üstelik bu sefer daha iyi şartlarda (-1) geri dönebilecek mi?

Günün en uzun partisinde ise Ding Liren, siyah taşlarla Kramnik’in İngiliz Açılışı’na karşı çok iyi oynadı ve herhalde bütün parti boyunca eğer bir taraf kazanç şansları elde ettiyse bu da Çinli oyuncuydu. Ancak kale ve at karşılığında vezirini vermek zorunda kalsa bile 45…Vxb6 sonrası oluşan finalde siyahın statik piyon yapısı nedeniyle Kramnik’in kaybetme şansı yoktu. Rus oyuncu bu tamamen berabere finali zorlamaya çalışsa da 74. hamlede berabereye razı oldu.

Sıralamaya göz attğımızda zirvedeki Caruana (5) ve Mamedyarov (4.5)’un ardından 3.5 puanda Kramnik, Ding Liren ve Grişçuk’u görüyoruz. Karyakin 3, So ve Aronyan ise 2.5 puandalar. Özellikle turnuva öncesi en büyük favori olarak gösterilen Aronyan’ın daha önceki Adaylar Turnuvası performanslarının bile uzağında kalan bu skoru dikkat çekici ve Adaylar Turnuvası ile ilgili mental ve psikolojik problemlerinin olduğu şeklindeki yorumları haklı çıkartıyor.

Turnuvada sekizinci tur 19 Mart Pazartesi TSİ 17:00’de başlayacak. İkinci yarının ilk eşleşmeleri -birinci tur eşleşmelerinin aynısı, tabii bu sefer ters renklerle- şöyle:

Grişçuk – Kramnik / Mamedyarov – Karyakin / Ding Liren – Aronyan / So - Caruana

İlk turda rakipleri karşısında mağlup olan Grişçuk, Karyakin ve So bakalım bu sefer ters renklerde rövanşı alabilecekler mi? Özellikle de So’nun Caruana karşısında ne yapacağı önemli zira yine kaybetmesi halinde Caruana şampiyonluğa fazlasıyla yaklaşacak. Bakalım ikinci yarının ilk turu neler getirecek?

Analizli Oyunlar

Haber: Tarık Selbes

Resmi Site - Chess24